Άδωνις Γεωργιάδης σε ΣΥΡΙΖΑ: «Κατηγορείτε τον Βορίδη επειδή δεν άλλαξε τη δική σας απόφαση!»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας ιστορικός, υπενθύμισε ότι στη ρωμαϊκή res publica οι ψηφοφόροι αποκαλούνταν πελάτες. «Αυτό λέει πολλά για τη συζήτηση περί πελατειακού κράτους», σχολίασε, εστιάζοντας στον διαχρονικό χαρακτήρα του φαινομένου που αγγίζει και τη σημερινή Ελλάδα.
Πελατειακό κράτος και ρωμαϊκή res publica: Πολιτική άσκηση και διαχρονικές προκλήσεις
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας ιστορικός, υπενθύμισε ότι στη ρωμαϊκή res publica οι ψηφοφόροι αποκαλούνταν πελάτες. «Αυτό λέει πολλά για τη συζήτηση περί πελατειακού κράτους», σχολίασε, εστιάζοντας στον διαχρονικό χαρακτήρα του φαινομένου που αγγίζει και τη σημερινή Ελλάδα.
Αυτή η προσέγγιση φωτίζει το πώς η πολιτική άσκηση συχνά βασίζεται σε σχέσεις εξάρτησης και ανταλλαγής, όπου η παροχή υπηρεσιών ή ωφελημάτων συνοδεύεται από προσδοκίες υποστήριξης και ψήφου.
Η res publica της Ρώμης, παρά τις προχωρημένες θεσμικές δομές της, δεν απάλλαξε το πολιτικό σύστημα από τις πελατειακές σχέσεις, αποδεικνύοντας ότι οι προκλήσεις της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δημοκρατικής λειτουργίας είναι διαχρονικές και παγκόσμιες.
Στη σημερινή Ελλάδα, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και καταπολέμησης του πελατειακού κράτους παραμένει κρίσιμη για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και την αποτελεσματική πολιτική διακυβέρνηση.
Φάρμακα κατ’ οίκον: Η αρχή ενός σύνθετου εγχειρήματος
Το φιλόδοξο πρόγραμμα διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον, μια κοινωνική καινοτομία με υψηλό τεχνικό συντελεστή, επιτυγχάνει προοδευτικά τους στόχους του. Ήδη πάνω από 40.000 ασθενείς έχουν εξυπηρετηθεί στο σπίτι τους, γεγονός που μειώνει τις ουρές, αποσυμφορεί τα φαρμακεία και προστατεύει ευάλωτες ομάδες.
Με ετήσιο μέσο όρο 140.000 ασθενών που εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ο στόχος για 25% εξυπηρέτηση κατ’ οίκον έχει ήδη ξεπεραστεί.
Ο υπουργός δήλωσε: «Κάθε νέο εγχείρημα θέλει χρόνο για να μονταριστεί», υπογραμμίζοντας την τεχνική δυσκολία αλλά και την κοινωνική αναγκαιότητα του εγχειρήματος.
Τεχνολογία καινοτομίας στα νοσοκομεία: Το βραχιολάκι που μειώνει τις ουρές
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού βραχιολιού στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών.
Στο Αττικό νοσοκομείο και σε άλλα μεγάλα κέντρα όπου έχει ήδη εισαχθεί το σύστημα, παρατηρείται σημαντική μείωση των χρόνων αναμονής, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της τεχνολογικής αυτής παρέμβασης.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε:
«Το βραχιολάκι πέτυχε», υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες καινοτομίες, παρότι απαιτούν προσαρμογή και συντονισμό, αποδεικνύουν πως η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει τον δημόσιο τομέα υγείας και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
ΟΠΕΚΕΠΕ και Βορίδης: Πολιτική συνέχεια, όχι ποινική ενοχή
Με φόντο τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Άδωνις Γεωργιάδης παρενέβη υπέρ του Μάκη Βορίδη, καταγγέλλοντας προσπάθεια ποινικοποίησης θεσμικής συνέχειας.Ο Βορίδης, όπως τόνισε, εφάρμοσε απόφαση Δ.Σ. που είχε διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, και εφάρμοσε την αγροτική πολιτική Αποστόλου.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Βορίδη επειδή εφάρμοσε τη δική του πολιτική. Αυτή είναι η απόλυτη πολιτική σχιζοφρένεια!»
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης παραδέχθηκε ότι ο Βορίδης δεν έχει ποινική ευθύνη και εφάρμοσε θεσμικά τη γραμμή του προκατόχου του.
Ο Γεωργιάδης έκανε λόγο για επικίνδυνη τάση ποινικοποίησης πολιτικών επιλογών, καλώντας σε σεβασμό της θεσμικής συνέχειας και των αρμοδιοτήτων των υπουργών.
Αξιολόγηση νοσοκομείων και τεχνολογία στον ΕΣΥ
Με 4.900 SMS αξιολόγησης και απάντηση από το 20% των ασθενών, η ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων δείχνει θετική εικόνα.
Παράλληλα, το «βραχιολάκι» στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών), όπως στο Αττικό νοσοκομείο, έχει μειώσει αισθητά τον χρόνο αναμονής, βελτιώνοντας την εμπειρία των πολιτών.
Συνταγματική ευθύνη και Άρθρο 86: Πολιτικός ρεαλισμός ή ασυλία;
Ο Άδωνις υπερασπίστηκε την ανάγκη θεσμικής σταθερότητας και ρόλου της Βουλής στην ποινική αξιολόγηση των υπουργών, μέσω του Άρθρου 86.
«Οι βουλευτές καλούνται να αξιολογήσουν ποινικά τα στοιχεία, όχι η Ευρωπαία Εισαγγελέας»
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το άρθρο συντάχθηκε από τον Βενιζέλο, ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και δεν τροποποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Καταγγέλλει ότι επιχειρείται επικοινωνιακή εργαλειοποίηση συνταγματικών θεσμών, ενώ οι ίδιοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Βορίδη παραδέχονται ότι δεν υπάρχει ποινική ευθύνη.
«Αν πω ότι η γη είναι στρογγυλή, θα πουν: γιατί το είπε ο Άδωνις;», σχολίασε σκωπτικά, εκφράζοντας την κόπωση από την ιδεολογική στοχοποίηση κάθε δήλωσής του.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας