ΛΔ του Κονγκό και M23: Υπογράφηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ντόχα

Πηγή Φωτογραφίας: Expedia, Doha Travel Guide: Best of Doha, Qatar Travel 2025
Στην υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Κατάρ προχώρησαν οι M23, μια ένοπλη οργάνωση με στήριξη από τη Ρουάντα, και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Σύμφωνα με επίσημη διακήρυξη, οι δύο πλευρές «δεσμεύονται να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Το συμφωνητικό αυτό υπεγράφη στην Ντόχα, μετά από τρεις μήνες διαρκών διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του εμιράτου του Κόλπου.
Η M23 είχε προηγουμένως καταλάβει σημαντικές ζώνες, πλούσιες σε στρατηγικής σημασίας μεταλλεύματα, στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, πραγματοποιώντας μια εκστρατεία-αστραπή στις αρχές του έτους. Η οργάνωση διεκδικούσε ανοιχτά μια αυτόνομη διαδικασία διαπραγμάτευσης για κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση της Κινσάσα, ειδικά μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε προσφάτως η Ρουάντα στην Ουάσινγκτον.
Έναρξη επισήμων διαπραγματεύσεων και οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα
Η νέα διακήρυξη προβλέπει την έναρξη προσεχών επίσημων διαπραγματεύσεων για μια συνολική συμφωνία ειρήνης, καθώς και συγκεκριμένο οδικό χάρτη με στόχο την αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας στην πολύπαθη ανατολική ΛΔ του Κονγκό, αμέσως μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η περιοχή της ανατολικής ΛΔ του Κονγκό έχει μετατραπεί τα τελευταία τριάντα χρόνια σε πεδίο συνεχών συγκρούσεων. Η σταθερή αύξηση της βίας, ειδικά το τελευταίο διάστημα στα σύνορα με τη Ρουάντα, τροφοδοτήθηκε από συντονισμένες επιθέσεις της M23 και των ρουαντικών στρατιωτικών δυνάμεων (FDR) στις πόλεις Γκόμα και Μπουκάβου, όπου η αντίσταση που προέβαλε ο υποεξοπλισμένος στρατός της ΛΔ του Κονγκό αποδείχτηκε ανεπαρκής.
Ανθρωπιστικό κόστος και διαρκής αστάθεια
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης και του ΟΗΕ σε χιλιάδες θανάτους, ενώ η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες. Παρά την πρόσφατη σταθεροποίηση του μετώπου από τον Φεβρουάριο και έπειτα, η σύγκρουση μεταξύ της M23 και των πολυάριθμων παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζουν την Κινσάσα παραμένει έντονη, με επιθέσεις ανταρτών να συνεχίζονται.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, καμία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα ούτε από την M23, ούτε από τις τοπικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, γεγονός που καθιστά τη σημερινή συμφωνία στο Κατάρ ένα βήμα-ορόσημο για την περιφερειακή ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή με το μεγαλύτερο εξορυκτικό πλούτο της Αφρικής.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας