Πολιτική

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Βάσιμες οι ανησυχίες της Ελλάδας για τις προκλήσεις της Τουρκίας – Επιφυλάξεις για τα F-35

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Βάσιμες οι ανησυχίες της Ελλάδας για τις προκλήσεις της Τουρκίας – Επιφυλάξεις για τα F-35

Πηγή Φωτογραφίας: Kimberly Guilfoyle speaks during the Republican National Convention, July 17, 2024, in Milwaukee. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Επαίνεσε την Ελλάδα για τις αμυντικές της δαπάνες

Η διακομματική υποστήριξη που περιβάλλει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις καταδείχθηκε κατά την ακρόασης της νέας Πρέσβεως των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αναφέρουν πληροφορίες.

Ο Γερουσιαστής Cory Booker, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και με τον οποίο είχε συναντηθεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πρώτα στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου 2024 στην Αθήνα και στη συνέχεια στις 27.02.2025 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έλληνα ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ, εστίασε στην  ανάγκη αναβάθμισης του πλαισίου που διέπει τη διμερή αμυντική συνεργασία, δηλαδή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας/MDCA.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναφέροντας ειδικότερα ότι οι τουρκικές προκλήσεις έναντι της ελληνικής κυριαρχίας και των θαλασσίων συνόρων παραμένουν, διατηρώντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της έντασης.

Η ευρεία διακομματική υποστήριξη προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις έγινε φανερή κατά τη διάρκεια της ακρόασης της νέας πρέσβεως των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, μέλος της Επιτροπής και συνομιλητής του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών τόσο στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2024 όσο και κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2025, έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης του πλαισίου της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Ο Μπούκερ, παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην ελληνική κυριαρχία και τα θαλάσσια σύνορα εξακολουθούν να υφίστανται, διατηρώντας την απειλή μιας ενδεχόμενης αναζωπύρωσης της έντασης.
guilfoyle-2

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Επαίνεσε την Ελλάδα για τις αμυντικές της δαπάνες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στην απάντησή της, η κα Γκίλφοϊλ φέρεται να χαρακτήρισε τις εν λόγω ανησυχίες απολύτως βάσιμες, τονίζοντας ότι παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζονται και από άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, ιδίως ως προς την προοπτική περαιτέρω εξοπλισμού της Τουρκίας με προηγμένα αμερικανικά όπλα, όπως τα F-35. Παράλληλα, επαίνεσε τη χώρα μας για την τήρηση των νατοϊκών της υποχρεώσεων, μεαμυντικές δαπάνεςπου υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, επίδοση, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην 5η θέση παγκοσμίως ως προς την προμήθεια αμυντικού υλικού.

“Η Ελλάδα κινείται πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο”, σημείωσε Γερουσιαστής

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Jim Risch, με τον οποίο είχε επίσης συνάντηση ο κ. Γεραπετρίτης στις 27.02.2025, επισήμανε ότι ο ίδιος έχει εμποδίσει και θα συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία και αναφέρθηκε στις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν προβάλλονται επαρκώς από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο δε Γερουσιαστής Chris Van Hollen, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και με τον οποίο είχε επίσης συναντηθεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στις 27.02.2025, σε ερώτησή του προς την κα Γκίλφοϊλ εάν συμμερίζεται την άποψη ότι οι τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα πρέπει να αντιμετωπίζονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, έλαβε την απάντηση ότι η ίδια η κα Γκίλφοϊλ θα ευθυγραμμίζεται πάντοτε με State Department και κατευθύνσεις Προέδρου ΗΠΑ και δεσμεύεται να εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Ο Γερουσιαστής σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα κινείται πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, γεγονός που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η σύμπνοια με αυτό. Κατέληξε λέγοντας οτι ΗΠΑ οφείλουν να στηρίζουν την εφαρμογή του ΔΔ σε ανάλογες περιπτώσεις.

Πηγή: pagenews.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

06.03.2026 | 16:59

Χατζηδάκης: Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν έχει καθόλου ανασφάλιστα οχήματα

06.03.2026 | 16:41

70 ευρώ για νέο smartphone: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα και πώς θα το πάρουν

06.03.2026 | 16:22

Καινούργιου: «Γιατί με δείχνεις ρε παιδάκι μου;» – Το ξέσπασμά της όταν την «έπιασε» η κάμερα να τρώει

06.03.2026 | 16:06

Τραμπ: «Περιμένουμε αντίποινα εντός των ΗΠΑ από το Ιράν, έχουμε προετοιμαστεί για αυτό»

06.03.2026 | 15:53

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα των 748 ευρώ

06.03.2026 | 15:48

Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπάς– Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

06.03.2026 | 15:30

"Τον εξοντώσαμε πριν προλάβει να το χρησιμοποιήσει": Η στιγμή που οι IDF κατέστρεψαν το υπόγειο καταφύγιο Χαμενεΐ

06.03.2026 | 15:21

Ιωάννα Τούνη - Υπόθεση revenge porn: Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων μίλησε για "δεύτερο βίντεο" πριν τη δίκη

06.03.2026 | 16:22

Καινούργιου: «Γιατί με δείχνεις ρε παιδάκι μου;» – Το ξέσπασμά της όταν την «έπιασε» η κάμερα να τρώει

06.03.2026 | 15:21

Ιωάννα Τούνη - Υπόθεση revenge porn: Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων μίλησε για "δεύτερο βίντεο" πριν τη δίκη

06.03.2026 | 13:53

Χώρισε μετά από 19 χρόνια και η δήλωσή του προκαλεί χαμό: «Όποια είναι μαζί μου τώρα θα είναι πολύ τυχερή»

06.03.2026 | 12:51

Ελένη Πετρουλάκη: Το μεγάλωμα των κοριτσιών μου αρκετές φορές είχε επιπτώσεις στο νευρικό μου σύστημα

06.03.2026 | 09:42

Η Γη της Ελιάς: Χαμός! «Βασιλική, φεύγω παίρνω και το παιδί!»

06.03.2026 | 09:05

Σαμπαλένκα – Φραγκούλης: Το διαμαντένιο μονόπετρο των 12 καρατίων που κοστίζει μια περιουσία

05.03.2026 | 18:15

Πάρτυ με αιχμές και υπονοούμενα από τον Μαζωνάκη: Δεν μου λείπουν άνθρωποι από τη ζωή μου, τα πράγματα έχουν...

05.03.2026 | 16:56

Γιώργος Λιάνης: «Υπήρξα κάκιστος σύζυγος – Είμαι εξαιρετικός παππούς αλλά πανάθλιος πατέρας»

06.03.2026 | 14:24

«Ασπίδα ή Σκακιέρα;» – Patriot και F‑16 στη Β. Ελλάδα για να “προστατεύσουμε” τη Βουλγαρία από το Ιράν

06.03.2026 | 12:19

Blue Sparrow: Ο ισραηλινός πύραυλος που σκότωσε τον Χαμενεΐ – Ξεπέρασε τα όρια ατμόσφαιρας

06.03.2026 | 12:17

Πολεμικά Σφάλματα και Ανθρωπιστική Τραγωδία: F‑15 Κατεστραμμένα & Σχολείο Χτυπημένο

06.03.2026 | 11:27

Οι Κούρδοι Ετοιμοι να Περάσουν στο Ιράν – Νέο Μέτωπο με Υποστήριξη ΗΠΑ & Ισραήλ

06.03.2026 | 11:08

Κατάρ & ΗΠΑ Στο Κυνήγι Ουκρανικών Drones για να Καταρρίψουν τα Ιρανικά Shaheds

06.03.2026 | 10:42

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ: Patriot Από Σεούλ Σε Μέση Ανατολή – Κίνα & Βόρεια Κορέα Αντιδρούν

06.03.2026 | 03:39

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Παραδώστε την εξουσία άμεσα» – Το ηχηρό μήνυμα Παχλαβί μετά τον θάνατο Χαμενεΐ

05.03.2026 | 22:00

ΚΡΑΧ στο ΝΑΤΟ; Ρούτε κατεβαίνει τις Φλόγες, κανένα Άρθρο 5 για πόλεμο με το Ιράν

Τι ξέρει ο Μητσοτάκης και καλεί έναν-έναν τους αρχηγούς; Το τετ-α-τετ με Νατσιό και τα μηνύματα ισχύος

Η ενημέρωση για τη Μέση Ανατολή, το παρασκήνιο της διπλωματίας και το πολιτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς το εσωτερικό μέτωπο

Τι ξέρει ο Μητσοτάκης και καλεί έναν-έναν τους αρχηγούς; Το τετ-α-τετ με Νατσιό και τα μηνύματα ισχύος

«Μην παίζεις με τη φωτιά, Νίκο» – Τουρκικός εκνευρισμός για τους Patriot στην Κάρπαθο

Το πρωτοσέλιδο της Sabah κατά του Νίκου Δένδια αναζωπυρώνει την ένταση στο Αιγαίο – Στρατηγικό μήνυμα της Αθήνας με ευρωπαϊκή διάσταση.

«Μην παίζεις με τη φωτιά, Νίκο» – Τουρκικός εκνευρισμός για τους Patriot στην Κάρπαθο

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το κερδοσκοπικό πάρτι των τραπεζών εις βάρος της κοινωνίας πρέπει να σταματήσει»

Ανοίγοντας τη συνέντευξη του στον Παύλο Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε στη συμπλήρωση 32 ετών από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το κερδοσκοπικό πάρτι των τραπεζών εις βάρος της κοινωνίας πρέπει να σταματήσει»

Δένδιας: Στέλνουμε Patriot και F-16 στη Βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν

«Κατόπιν αιτήματος της βουλγαρικής πλευράς, η Ελλάδα θα παράσχει μέσα και προσωπικό για την προστασία της Βουλγαρίας» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας - Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια

Δένδιας:Στέλνουμε Patriot και F-16 στη Βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από Ιράν

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα Αναπτύσσει τις Δυνάμεις της – Η Κυριαρχία μας Αδιαπραγμάτευτη»

Σε μια κρίσιμη στιγμή γεωπολιτικής έντασης, ο Υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει ότι η ενίσχυση των ελληνικών αμυντικών δυνάμεων δεν είναι απλά στρατιωτικό ζήτημα αλλά θέμα εθνικής κυριαρχίας και υπερηφάνειας, ενισχύοντας την εθνική ενότητα και την αίσθηση ασφάλειας απέναντι σε απειλές και αμφισβητήσεις.

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα Αναπτύσσει τις Δυνάμεις της – Η Κυριαρχία μας Αδιαπραγμάτευτη»

Ο Μητσοτάκης Αρνείται Συμβούλιο Αρχηγών – Συντονίζεται με Μακρόν & Μελόνι, Στερεώνει Ελλάδα στην Κρίση

Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική καμπή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει την ανάγκη Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, εστιάζοντας σε διεθνή συνεργασία με Μακρόν και Μελόνι για την ασφάλεια της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου — ενισχύοντας το αφήγημα σταθερότητας και ηγεσίας έναντι εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων.

Ο Μητσοτάκης Αρνείται Συμβούλιο Αρχηγών – Συντονίζεται με Μακρόν & Μελόνι, Στερεώνει Ελλάδα στην Κρίση

Χρυσοχοΐδης: Υπάρχουν ύποπτοι για σχέσεις με το Ιράν στην Ελλάδα και παρακολουθούνται

«Είναι καταγεγραμμένοι αλλά θεωρώ ότι δεν είναι αυτός ο κίνδυνος. Το ζήτημα είναι αν υπάρξουν εντολές για να δημιουργηθούν προβλήματα στην Ευρώπη» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Χρυσοχοΐδης: Υπάρχουν ύποπτοι για σχέσεις με το Ιράν στην Ελλάδα και παρακολουθούνται

Μητσοτάκης για φωτογραφίες Καισαριανής: Ένιωσα συγκίνηση, ρίγος αλλά και υπερηφάνεια

Τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συλλογή Χόιερ

Μητσοτάκης για φωτογραφίες Καισαριανής: Ένιωσα συγκίνηση, ρίγος αλλά και υπερηφάνεια