“Τρίζει” η ρωσική βιομηχανία άνθρακα

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//"Τρίζει" η ρωσική βιομηχανία άνθρακα
Ο τομέας του άνθρακα παρουσιάζει τώρα σοβαρές ρωγμές και είναι πιθανό να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η Ρωσία έχει την 6η μεγαλύτερη βιομηχανία άνθρακα στον κόσμο και είναι σημαντικός παράγοντας στις παγκόσμιες αγορές ορυκτών καυσίμων H Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2022, επέβαλε κυρώσεις στο Κρεμλίνο σε όλες τις εξαγωγές άνθρακα, επηρεάζοντας το ένα τέταρτο όλων των ρωσικών εξαγωγών άνθρακα παγκοσμίως, σε απάντηση στην εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Τα προβλήματα στον τομέα του άνθρακα
Ο τομέας του άνθρακα παρουσιάζει τώρα σοβαρές ρωγμές και είναι πιθανό να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η Ρωσία έχει την 6η μεγαλύτερη βιομηχανία άνθρακα στον κόσμο και είναι σημαντικός παράγοντας στις παγκόσμιες αγορές ορυκτών καυσίμων. Για αυτόν τον λόγο, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοχεύσει συγκεκριμένα τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας ως στρατηγική ευπάθεια, προκειμένου να καταδικάσουν και να υπονομεύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Ο άνθρακας είναι ένας πολύ μικρότερος οικονομικός τομέας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη Ρωσία, αλλά εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και παραμένει ένας «κρίσιμος τομέας για δεκάδες μονοβιομηχανικές πόλεις όπου απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους», σύμφωνα με το Newsweek.
Οι κυρώσεις στον άνθρακα
Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ρωσικό άνθρακα έχουν ανέλθει σε απώλεια εσόδων ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη Ρωσία. Αυτό το οικονομικό πλήγμα έρχεται να προστεθεί στις ακραίες και εντεινόμενες προκλήσεις για την πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό για τη συνέχιση των εργασιών ως συνήθως. Αυτό οφείλεται στο υψηλό κόστος δανεισμού (που υπερβαίνει το 20%) και στις επιδεινούμενες κυρώσεις που περιορίζουν την πρόσβαση του Κρεμλίνου σε κρίσιμες τεχνολογίες. Πριν από το 2022, η Ρωσία εξαρτιόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ευρώπη για μεγάλο μέρος του εξοπλισμού εξόρυξης.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει επίσης επισημάνει το «υψηλό χρέος της εταιρείας ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών, δηλαδή 15,34 δισεκατομμύρια δολάρια, σε δάνεια, την ασθενή εξωτερική ζήτηση, τις τιμές του άνθρακα σε χαμηλό τετραετίας και τη δυσμενή συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλιού», σύμφωνα με δημοσίευμα των Moscow Times.
Η επιβάρυνση του τομέα
Ο Ρώσος Υφυπουργός Ενέργειας Ντμίτρι Ισλάμοφ δήλωσε ότι συνολικά, αυτές οι κυρώσεις έχουν επιβαρύνει βάναυσα τον τομέα, με συνολικές απώλειες 112,6 δισεκατομμυρίων ρούβλια, δηλαδή 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το τέλος του 2024. Εκτός από αυτή την κρίσιμη πτώση, είπε ότι «δυστυχώς, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται».
Μόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2025, οι επιχειρήσεις άνθρακα κατέγραψαν ζημίες 112 δισεκατομμυρίων ρούβλια, δηλαδή 1,43 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μόνο περίπου οι μισές από τις περίπου 180 εταιρείες άνθρακα της Ρωσίας παρέμειναν κερδοφόρες το 2025 και περισσότερες από το ένα τέταρτο όλων των ρωσικών εταιρειών άνθρακα κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Το μέλλον για τον τομέα
Είναι φανερό ότι ο τομέας άνθρακα της Ρωσίας έχει παγιδευτεί σε μια καθοδική πορεία. Η Ρωσία προσπαθεί να στηρίξει την αποτυχημένη βιομηχανία μέσω μέτρων όπως οι φοροαπαλλαγές και οι πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά το σενάριο είναι προφανές. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι αβάσιμες και οι εταιρείες θα ήταν τυχερές αν δεν έβγαζαν τα έσοδά τους.
Οι κρατικές επιδοτήσεις και οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει σαρωτική ενοποίηση ή κατάρρευση. Ενώ ο Πούτιν ιστορικά έχει επαινέσει για την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας απέναντι στις κυρώσεις, η βιομηχανία άνθρακα παρουσιάζει σημαντικές ρωγμές, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει πολύ βαθύτερα προβλήματα και μια εξαντλημένη και ταλαιπωρημένη οικονομία σε καιρό πολέμου.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας