Ηγέτιδα δύναμη στη Μεσόγειο η Ελλάδα – Δύο θαλάσσια πάρκα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot//Ηγέτιδα δύναμη στη Μεσόγειο η Ελλάδα – Δύο θαλάσσια πάρκα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Την ίδρυση δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, στο Ιόνιο Πέλαγος και στο Νότιο Αιγαίο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας πράξη τη δέσμευση που είχε αναλάβει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Γαλλία.
Τα δύο πάρκα θα καλύπτουν συνολικά 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθιστώντας τα ανάμεσα στις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου. Μέσα σε αυτές τις περιοχές, θα απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα, μια πρακτική που θεωρείται εξαιρετικά καταστροφική για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
«Η θάλασσα υπήρξε πάντα η σιωπηλή δύναμη της Ελλάδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της δεν είναι μόνο ιστορικός και πολιτισμικός, αλλά και ζωτικός για το μέλλον της χώρας.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η προστασία του 30% των χωρικών υδάτων της Ελλάδας έως το 2030, νωρίτερα από τις διεθνείς δεσμεύσεις. Παράλληλα, η δημιουργία των πάρκων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάδειξης της Ελλάδας ως ηγέτιδας δύναμης για τη θαλάσσια προστασία στη Μεσόγειο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο ντοκιμαντέρ του Sir David Attenborough, «Ocean», το οποίο —όπως είπε— τον ενέπνευσε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της χώρας με τη θάλασσα: «Όχι ως ιδιοκτήτες, αλλά ως θεματοφύλακες».
Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τοπικές κοινωνίες, επιστήμονες και διεθνείς εταίρους, ώστε τα νέα πάρκα να λειτουργήσουν όχι μόνο ως χώροι προστασίας, αλλά και ως παραδείγματα καινοτομίας και διεθνούς συνεργασίας.
«Όταν προστατεύουμε τον ωκεανό μας, προστατεύουμε το ίδιο μας το μέλλον», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η διεθνής κοινότητα ασκεί αυξανόμενη πίεση για την ουσιαστική προστασία των θαλασσών, καθώς η κλιματική κρίση και η υπεραλίευση απειλούν σοβαρά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα δεν περιορίζονται μόνο στην απαγόρευση επιβλαβών πρακτικών, αλλά στοχεύουν στη διατήρηση σπάνιων ειδών, όπως οι φώκιες Monachus monachus, οι θαλάσσιες χελώνες και τα δελφίνια, που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, η δημιουργία υποδομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς των ελληνικών θαλασσών. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα επιχειρεί να συνδυάσει τη βιώσιμη ανάπτυξη με την προστασία της φύσης, στέλνοντας μήνυμα ότι η οικολογία δεν είναι εμπόδιο, αλλά πυλώνας για το μέλλον.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας