Πολιτική

Μητσοτάκης για χρεώσεις στα ΑΤΜ: Κάποιοι βρήκαν παραθυράκι, αυτό τελειώνει εδώ

Μητσοτάκης για χρεώσεις στα ΑΤΜ: Κάποιοι βρήκαν παραθυράκι, αυτό τελειώνει εδώ

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot//Μητσοτάκης για χρεώσεις στα ΑΤΜ: Κάποιοι βρήκαν παραθυράκι, αυτό τελειώνει εδώ

Με βίντεο στο TikTok, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα τροπολογία για να κλείσουν τα "παραθυράκια" των τραπεζών και να προστατευτούν οι πολίτες από καταχρηστικές χρεώσεις

Με ένα νέο βίντεο στο TikTok, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νομοθετική παρέμβαση για τον περιορισμό των καταχρηστικών τραπεζικών χρεώσεων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες, παρά τους κανόνες που θεσπίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν οι κανόνες δεν τηρούνται, παρεμβαίνουμε. Παρά τις ρυθμίσεις που εφαρμόσαμε για τον περιορισμό των υπερβολικών χρεώσεων, κάποιοι βρήκαν παραθυράκια. Αυτό τελειώνει εδώ».

Το βίντεο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο TikTok

«Όταν οι κανόνες δεν τηρούνται, παρεμβαίνουμε. Τον περασμένο Δεκέμβριο θεσπίσαμε κανόνες για να περιοριστούν οι υπερβολικές τραπεζικές χρεώσεις. Όμως κάποιοι βρήκαν παραθυράκι και συνέχισαν να χρεώνουν καταχρηστικά τους πολίτες. Αυτό τελειώνει εδώ.

Φέρνουμε μια νέα τροπολογία που κλείνει οριστικά αυτά τα παραθυράκια. Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψη από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου, ενώ επιβάλλονται και όρια για τις χρεώσεις από τρίτους παρόχους. Οι τραπεζικές υπηρεσίες πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη. Δεν πρέπει να τον επιβαρύνουν άδικα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πέντε αλλαγές που εισάγονται

  • Κατάργηση προμηθειών για πελάτες τραπεζών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών που είναι μέλη της ΔΙΑΣ. Καταργείται πλήρως η προμήθεια (1,50–2,00 ευρώ) που επιβαρύνει μέχρι σήμερα τους καταθέτες, όταν πραγματοποιούν αναλήψεις από ΑΤΜ όχι απλά της τράπεζάς τους, αλλά και από ΑΤΜ κάθε άλλης τράπεζας που είναι μέλος της ΔΙΑΣ.
  • Καμία προμήθεια για αναλήψεις από ΑΤΜ παρόχου, με τον οποίο η τράπεζα έχει μετοχική σύνδεση για τους πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας. Εφόσον η τράπεζα στην οποία ο πολίτης διατηρεί τον λογαριασμό του έχει μετοχική σύνδεση με πάροχο ΑΤΜ (ATM operator), οι αναλήψεις στα ΑΤΜ του παρόχου δεν θα υπόκεινται σε οποιαδήποτε επιβάρυνση.
  • Πλαφόν προμήθειας 1,50 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση της τράπεζας σε ΑΤΜ (π.χ. ξένες τράπεζες που δεν συμμετέχουν στη ΔΙΑΣ), είτε χρεώσεις τρίτων παρόχων. Ορίζεται ανώτατο όριο προμήθειας 1,50 ευρώ. Σήμερα, για τέτοιες συναλλαγές, οι χρεώσεις μπορούν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 5 ευρώ.
  • Δωρεάν αναλήψεις σε περιοχές με ένα μόνο διαθέσιμο ΑΤΜ είτε για τράπεζες είτε για παρόχους. Σε όλες τις δημοτικές κοινότητες όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ (είτε τραπεζικό είτε παρόχου), οι αναλήψεις μετρητών θα πραγματοποιούνται χωρίς καμία προμήθεια, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας του ΑΤΜ. Δηλαδή, επεκτείνεται η ήδη ισχύουσα ρύθμιση για τις τράπεζες και σε τρίτους παρόχους.
  • Δωρεάν ερωτήσεις υπολοίπου και εναρμόνιση παρόχων με τις χρεώσεις των τραπεζών για τα εμβάσματα. Καταργούνται πλήρως οι χρεώσεις για ερωτήσεις υπολοίπου σε ΑΤΜ, είτε αυτά ανήκουν σε τράπεζες είτε σε παρόχους.

Επιπλέον, οι πάροχοι ΑΤΜ εντάσσονται στο ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τις τράπεζες όσον αφορά τα εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα, με εφαρμογή πλαφόν χρέωσης στο 0,50 ευρώ.

@kyriakosmitsotakis_Όταν οι κανόνες δεν τηρούνται, παρεμβαίνουμε. Οι τραπεζικές υπηρεσίες πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη. Δεν πρέπει να τον επιβαρύνουν άδικα.

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments