Ναυτιλία

Σύννεφα στην παγκόσμια εφοδιαστική – Υπερπροσφορά κοντέινερ μέχρι το 2028

Σύννεφα στην παγκόσμια εφοδιαστική – Υπερπροσφορά κοντέινερ μέχρι το 2028
Καμπανάκι για την αγορά container: Υπερπροσφορά έως και 27% ετησίως μέχρι το 2028 – Αναιμική διάλυση και αβέβαιο μέλλον

Σημάδια έντονης πίεσης εκπέμπει η παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς το χάσμα ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση βαθαίνει σταθερά και, όπως εκτιμά η Braemar, η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί έως και το 2028.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Container Fleet Statistics της γνωστής ναυλομεσιτικής, η υπερπροσφορά στόλου θα φτάσει κατά μέσο όρο το 27% ετησίως από το 2025 έως το 2028. Μάλιστα, μόνο για το 2025 και 2026, οι αντίστοιχες προβλέψεις αγγίζουν το 18% και 19% αντίστοιχα, φανερώνοντας ήδη την ένταση της ανισορροπίας που επικρατεί.

Ισχυρή δυναμική νέων παραγγελιών

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της υπερπροσφοράς παίζει η αδιάκοπη τοποθέτηση νέων παραγγελιών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, προστέθηκαν 2,3 εκατ. TEU στη λίστα των νέων ναυπηγήσεων, ενώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2024 ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 3,8 εκατ. TEU.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετατόπιση των επενδύσεων σε μικρότερα πλοία (feeders και regional boxships), με 74 νέες παραγγελίες στο πρώτο εξάμηνο του 2025 — σχεδόν όσες και το σύνολο του 2024 (80). Αντίθετα, οι παραγγελίες για πλοία άνω των 14.000 TEU περιορίστηκαν σε 77 (έναντι 159 το 2024), καταγράφοντας πτώση στη ζήτηση για τα γνωστά mega carriers.

Η Braemar προειδοποιεί πως έως το 2030, έως και το 50% του στόλου των μικρότερων πλοίων θα είναι άνω των 20 ετών, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει νέο κύμα ανανεώσεων — αλλά και ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της υπερπροσφοράς.

Πλεονάζοντα πλοία, ελάχιστες διαλύσεις

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που καταγράφει η αγορά είναι η απουσία μαζικής αποχώρησης παλαιότερων πλοίων. Παρά τη ραγδαία αύξηση της χωρητικότητας υπό παραγγελία (συνολικά 9,6 εκατ. TEU, ήτοι 30,5% του ενεργού στόλου), η διάλυση πλοίων έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά.

Σύμφωνα με την Alphaliner, στο πρώτο εξάμηνο του 2025 μόλις 10 containerships (5.454 TEU) οδηγήθηκαν σε σκραπ, έναντι 48.600 TEU το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Απρόθυμοι οι πλοιοκτήτες λόγω ναύλων και κρίσεων

Η στάση αυτή αποδίδεται στις υψηλές ναυλώσεις και την αυξημένη ζήτηση που προκλήθηκε από τις γεωπολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών, όπως η Ερυθρά Θάλασσα, οι παρακάμψεις μέσω Καλής Ελπίδας, οι εμπορικοί δασμοί και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι πλοιοκτήτες, με φρέσκια μνήμη από την κρίση της πανδημίας, διατηρούν υπερβάλλουσα χωρητικότητα ως ασπίδα έναντι αβεβαιοτήτων.

Καθοριστική η επόμενη τριετία

Ο αναλυτής της Braemar, Τζόναθαν Ρόουτς, επισημαίνει ότι «η αβεβαιότητα θα παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια» και ότι η αγορά θα παραμείνει ευάλωτη σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Το 2028 αναμένεται να είναι η χειρότερη χρονιά του κύκλου, συνδυάζοντας την κορύφωση των παραδόσεων νεότευκτων πλοίων με ενδεχόμενη επιστροφή σε πλήρεις ροές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Αν και προς το παρόν η αγορά διατηρεί κάποια δυναμική λόγω των παγκόσμιων εμπορικών ανακατατάξεων, η προοπτική υπερκορεσμού δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα των γραμμών μεταφοράς container τα επόμενα χρόνια. Οι επενδυτές καλούνται πλέον να κινηθούν με μεγαλύτερη φειδώ, καθώς η υπερπροσφορά έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στις ισολογιστικές αποδόσεις.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο