Μακρόν και Μερτς αναθερμαίνουν τη γαλλογερμανική συμμαχία

Πηγή Φωτογραφίας: RP Online, Treffen mit Macron: Bundeskanzler Friedrich Merz bei Antrittsbesuch in Paris
Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αφιχθεί σήμερα, Τετάρτη, το βράδυ σε έπαυλη στα περίχωρα του Βερολίνου, για χαλαρό περίπατο, λίγη τζαζ και δείπνο με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, η γαλλογερμανική φιλία θα φανεί διαχρονική.
Από την πρώτη του ημέρα στο αξίωμα τον Μάιο, ο Μερτς ταξίδεψε στο Παρίσι, υποσχόμενος «νέο γαλλογερμανικό ξεκίνημα για την Ευρώπη» έπειτα από χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ του Μακρόν και του προκάτοχου του Μερτς, Ολαφ Σολτς. Ο Μερτς είχε δηλώσει τότε πως είχε αναπτύξει «βαθύ προσωπικό δεσμό» με τον Γάλλο ηγέτη, που θα ευνοούσε τη μεταξύ τους συνεργασία.
«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη» σήμερα, επιβεβαίωσε ανώτερος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Politico. «Δεν έχω βιώσει ποτέ αυτό το είδος αλληλεπίδρασης τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.
Το Παρίσι σκέφτεται το ίδιο. «Η γαλλογερμανική ‘φιλία’ αναγεννάται», δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ.
Παρά την καλή ατμόσφαιρα και την αυξημένη συνεργασία σε επιμέρους τομείς, όπως η μετανάστευση, πάντως, οι ηγέτες δυσκολεύονται να κρύψουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα: Η ιδέα επανεκκίνησης της γαλλογερμανικής μηχανής που εδώ και καιρό τροφοδοτούσε την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει φθαρεί επικίνδυνα, καθώς ο Μερτς και ο Μακρόν αντιμετωπίζουν σειρά από δυσεπίλυτες διαφωνίες σε όλα τα ζητήματα, από την άμυνα έως το εμπόριο.
Θα καταφέρει ο Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο να «γεφυρώσει» το χάσμα;
Νέα συμφωνία, βαθύτερη διαφωνία
Ο Μερτς και ο Μακρόν έχουν πολλά κοινά και μοιράζονται τις ίδιες φιλοεπιχειρηματικές ιδέες. Παράδειγμα της μεταξύ τους συνεργασίας αποτέλεσε η ψήφιση νόμου για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τον περασμένο μήνα. Αλλος τομέας συνεργασίας είναι η πυρηνική ενέργεια.
Τον Μάιο, η υπουργός Οικονομίας του Μερτς Κατερίνα Ράιχε άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο ήταν έτοιμο να εγκαταλείψει τη μακροχρόνια αντίθεσή του στο να θεωρηθεί η πυρηνική ενέργεια ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ενδεχομένως τερματίζοντας διαρκή σύγκρουση που έχει περιπλέξει την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. Ωστόσο, οι μικρότεροι εταίροι του συνασπισμού του Μερτς, οι Σοσιαλδημοκράτες, αντιτίθενται στην κίνηση.
Οι δύο ηγέτες ευθυγραμμίζονται επίσης ολοένα και περισσότερο με την ιδέα για δραστική μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη. Αλλος πιθανός τομέας συνεργασίας μπορεί να περιλαμβάνει την πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας και πιθανή συμφωνία για το πώς οι Γάλλοι θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να συμβάλουν στην ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης. «Δεν πρόκειται για συζήτηση που λαμβάνει χώρα υπό το φως των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο αξιωματούχος του Ελιζέ.
Οσον αφορά βασικές διαφωνίες στους τομείς του εμπορίου και της άμυνας όμως, έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος. «Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν η Γερμανία και η Γαλλία προκειμένου να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο», σύμφωνα με τον Ρόλαντ Τάις, συντηρητικό Γερμανό βουλευτή που ειδικεύεται στις σχέσεις του Βερολίνου με το Παρίσι.
Αμυνα και εμπόριο
Οι διαφωνίες στον τομέα της άμυνας ήρθαν στο προσκήνιο νωρίτερα αυτό τον μήνα, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε γερμανική πρωτοβουλία για την προμήθεια όπλων αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω των Ευρωπαίων. Οι σκανδιναβικές χώρες και η Βρετανία υποστήριξαν το σχέδιο, ωστόσο η Γαλλία αντιτάχθηκε σε αυτό, κάτι που συνδέεται με τη διαχρονική άποψη του Μακρόν πως η Ευρώπη θα πρέπει να παραγάγει περισσότερα όπλα και να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ.
Οι διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας απειλούν επίσης να εκτροχιάσουν ευρωπαϊκό έργο για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς που θα καθιστούσε την Ε.Ε. λιγότερο εξαρτημένη από τα αμερικανικά F-35. Ο αξιωματούχος του Ελιζέ υποβάθμισε τις διαφωνίες σχετικά με το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών, λέγοντας ότι ο Μερτς και ο Μακρόν «θέλουν να προχωρήσουν».
Ωστόσο, κάποιες από τις βαθύτερες διαφωνίες παραμένουν σε σχέση με την πολιτική των δύο χωρών για το εμπόριο. Ο Μερτς πιέζει την Ε.Ε. να καταλήξει σε γρήγορη και απλή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, προκειμένου να τερματιστεί ο δασμολογικός πόλεμος του Τραμπ, που πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τις γερμανικές βιομηχανίες. Οι Γάλλοι, εν τω μεταξύ, πιέζουν για πιο αυστηρή προσέγγιση και καλύτερους όρους.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας