Γεωπολιτικά

Το Ισραήλ εξετάζει μόνο τον επόμενο στρατιωτικό στόχο του

Το Ισραήλ εξετάζει μόνο τον επόμενο στρατιωτικό στόχο του

Πηγή Φωτογραφίας: The Boston Globe, Iran-Israel war: Follow live updates

Αν και οι ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, δεν κατάφεραν να τις καταστρέψουν πλήρως.

Με τις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των χωρών E3 (Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο) να έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, θα παραμείνει το Ισραήλ στο περιθώριο; Θα πρέπει να περιμένει ενώ οι Ευρωπαίοι, και ίσως αργότερα οι Αμερικανοί, προωθούν μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ή να προετοιμαστεί για έναν άλλο γύρο στρατιωτικών ενεργειών;

Αν και οι ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, δεν τις κατέστρεψαν πλήρως. Το Ισραήλ εκτιμά ότι το Ιράν μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να αποκαταστήσει επαρκώς τις δυνατότητές του για να διεξάγει πυρηνική δοκιμή κάπου στην έρημο ή να κατασκευάσει μια «βρώμικη βόμβα» συνδυάζοντας συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργό υλικό.

«Η νίκη του Ισραήλ επί του Ιράν τον Ιούνιο ήταν σαφής και συντριπτική», δήλωσε ανώτερος υπουργός του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Ωστόσο, δεν ήταν αποφασιστική. Ήταν απλώς η αρχή μιας μακράς διαδικασίας».

Οι επιλογές του Ισραήλ

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Αβιντόρ Λίμπερμαν, επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης Yisrael Beitenu, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η αντεπίθεση είναι το μοναδικό μέλημα της ιρανικής κυβέρνησης.

«Το μόνο που απασχολεί το Ιράν αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει έναν πόλεμο εκδίκησης» εναντίον του Ισραήλ, είπε. «Αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει αυτή τη τη στιγμή». «Ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι μια άλλη στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να λάβει χώρα σε δυόμισι χρόνια. «Ελπίζω ότι την επόμενη φορά θα είμαστε μπροστά τους, όπως αντιδράσαμε τον Ιούνιο.

Πρέπει να ακούσουμε τι λένε οι ίδιοι οι Ιρανοί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ιράν είναι σαφώς αποφασισμένο να αναβιώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Δεν είναι μόνο θεωρητικό», είπε.

Ο Λίμπερμαν εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ του Ιράν και της Κίνας και της Βόρειας Κορέας και για την πιθανή αγορά πυραυλικών συστημάτων από το Πεκίνο ή εξαρτημάτων βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, λέγοντας: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι».

«Είδατε τι συνέβη εδώ όταν μόλις 26 πυραύλοι έπεσαν στο Ισραήλ και το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν», είπε. «Φανταστείτε αν δεν ήταν 26 πυραύλοι που έπληξαν το Ισραήλ, αλλά 260; Τι είδους ζημιές θα προκαλούσαν;»

Επομένως, είπε ο Λίμπερμαν, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να χτυπήσει πρώτα το Ιράν. «Ελπίζω ότι αυτό είναι που σχεδιάζουν», είπε. «Θα έλεγα στη Μοσάντ να εργαστεί για έναν στόχο: την αλλαγή του καθεστώτος», προσθέτοντας ότι η απομάκρυνση της σημερινής ιρανικής ηγεσίας είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η απειλή του Ιράν για το Ισραήλ.

Ο Λίμπερμαν τόνισε ότι οι εκτιμήσεις του βασίζονται σε ανοιχτές πηγές και όχι σε μυστικές πληροφορίες. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων στο Ιράν.

Ένα άρθρο της Wall Street Journal αποκάλυψε στις 11 Ιουλίου ότι ο Νετανιάχου είπε το ίδιο στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα. Ο Τραμπ, σύμφωνα με το άρθρο, είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι προτιμά μια διπλωματική λύση, αλλά δεν θα ασκήσει βέτο σε μια ισραηλινή επίθεση αν το Ιράν προσπαθήσει να επαναφέρει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο ίδιος ο Τραμπ έγραψε στο Truth Social ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα το ξανακάνουν, αν χρειαστεί!», αναφερόμενος στην επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες εξακολουθούν να προσπαθούν να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που προκλήθηκαν από τους ισραηλινούς και αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Η εφημερίδα New York Times ανέφερε στις 17 Ιουλίου ότι το υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντόου υπέστη σοβαρές ζημιές και πιθανόν καταστράφηκε από τις αμερικανικές επιθέσεις.

Οι εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν και στο Νατάνζ, από την άλλη πλευρά, δεν υπέστησαν τόσο σοβαρές ζημιές, αν και καταστράφηκαν εξαρτήματα απαραίτητα για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με την έκθεση.

Ιρανοί επιστήμονες σε κίνδυνο

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, οι επιθέσεις του Ισραήλ σκότωσαν 16 ερευνητές που συμμετείχαν στις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει ατομική βόμβα. Το αντιπολιτευτικό μέσο ενημέρωσης Iran International, με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο Μοχάμαντ Ρεζά Σαντίγκι, επιστήμονας που συμμετείχε στην παραγωγή εκρηκτικών πυρήνων για πυρηνικά όπλα, σκοτώθηκε σε ισραηλινή πυραυλική επίθεση λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

«Η ζημιά στην ιρανική πυρηνική τεχνογνωσία και στην έρευνα για την κατασκευή όπλων ήταν δραματική», δήλωσε ανώτερος ισραηλινός διπλωματικός κύκλος στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Οι Ιρανοί θα δυσκολευτούν να αντικαταστήσουν μερικούς από αυτούς τους ανώτερους επιστήμονες, ειδικά αφού είναι σαφές ότι όποιος συμφωνήσει να αναλάβει μία από αυτές τις θέσεις γίνεται αμέσως στόχος».

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας με έδρα την Ουάσινγκτον, Ντέιβιντ Άλμπραϊτ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εξόντωση των Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων έχει στερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Τεχεράνη από το πιο ικανό και έμπειρο προσωπικό του.

«Σε ένα άκρως μυστικό πρόγραμμα όπως αυτό του Ιράν… είναι πιθανό ότι η πλήρης γνώση των πιο ευαίσθητων, πιο πρόσφατων εξελίξεων του προγράμματος και του τρόπου με τον οποίο τα επιμέρους μέρη προορίζονταν να λειτουργήσουν από κοινού υπήρχε μόνο στα κεφάλια λίγων», έγραψε ο Άλμπραϊτ στις 15 Ιουλίου, προσθέτοντας «Οι Ιρανοί που θα επιλέξουν να εργαστούν στην παραγωγή πυρηνικών όπλων στο μέλλον θα διαθέτουν λιγότερες πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη, ενώ θα αντιμετωπίζουν αυξημένους προσωπικούς κινδύνους, με αποτέλεσμα να είναι συνολικά πολύ πιο δύσκολη η κατασκευή του ίδιου του όπλου».

«Δεν μπορούμε να αποσπάσουμε το βλέμμα μας»

«Οι Ιρανοί αντιμετωπίζουν ένα δικό τους δίλημμα. Συνειδητοποιούν ότι ήταν πιο αδύναμοι και πιο ευάλωτοι από ό,τι είχαν αρχικά εκτιμήσει», δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αποσπάσουμε το βλέμμα μας».

Καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να αναπληρώσει τις βαριές απώλειές της και την εσωτερική και διεθνή ταπείνωση, η πηγή ανέφερε ότι «η αποκατάσταση της αποτρεπτικής δύναμης θα είναι προτεραιότητα για αυτούς, και η εκδίκηση μπορεί να είναι μέρος αυτής. Έτσι, θα μπορούσαν να επιλέξουν να προχωρήσουν με γοργά βήματα στην ανάπτυξη της πυρηνικής βόμβας».

Η πηγή κατέληξε: «Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να αγοράσουν μια βόμβα από τη Βόρεια Κορέα. Και το σημαντικότερο από όλα, υπάρχει και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο είναι απίθανο να εγκαταλείψουν».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments