«Κόκκινη Πατρίδα»: Οι Αλβανοί μιμούνται τον Ερντογάν και απλώνουν χάρτες

Πηγή Φωτογραφίας: REAAL ON THE ROAD, Now In Albania, Still Cold
Οι αβάσιμες θεωρίες της Τουρκίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας», που διδάσκονται τώρα και στα σχολεία της γειτονικής επικράτειας είναι γνωστές. Επίσης, είναι γνωστό πως διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία διανέμουν κατά καιρούς χάρτες που συμπεριλαμβάνουν και τμήματα της Ηπείρου, καμιά φορά και της Δυτικής Μακεδονίας. Όλα αυτά, το επίσημο ελληνικό κράτος τα αντιμετωπίζει ως άνευ σημασίας πράξεις μερικών περιθωριακών. Διαφωνούμε, αλλά ας το δεχτούμε.
Με μεγάλη έκπληξη όμως, στο σάιτ epiruspost.gr στις 23/7/2025 είδαμε έναν τεράστιο, ακαλαίσθητο χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει ολόκληρη την Ήπειρο, μέχρι την Πρέβεζα και την Άρτα, τους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών, κάποια άλλα τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας και την Κέρκυρα. Αυτή τη φορά ο χάρτης δεν είναι δημιούργημα κάποιων γραφικών ή φανατικών, αλλά περιέχεται στο επίσημο περιοδικό, «κεντρική έκδοση» το χαρακτηρίζει το epiruspost.gr, του Υπουργείου Αμύνης της Αλβανίας «USHTRIA» («Ο ΣΤΡΑΤΟΣ»), στο τεύχος αρ. 28 της 18ης Ιουλίου 2025, σε «δεσπόζουσα» θέση μάλιστα, τη σελ. 12.
Τι περιλαμβάνει ο χάρτης και πώς συνδέει το Συνέδριο του Βερολίνου (1878) με τις έωλες αλβανικές διεκδικήσεις; Ο αλβανικός χάρτης περιλαμβάνει ολόκληρη την Ήπειρο, ακόμα και τμήματα νότια της Άρτας και της Πρέβεζας, ουσιαστικά δηλαδή μας γυρίζει πριν το 1881, οπότε τα ΒΔ σύνορα της Ελλάδας έφταναν λίγο πιο πάνω από την Αμφιλοχία και το Μακρυνόρος. Περιλαμβάνει επίσης την Κέρκυρα, τους νομούς Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς και τμήμα του νομού Κοζάνης. Περιλαμβάνει επίσης περιοχές των Σκοπίων όπως το ελληνικότατο, ως τις αρχές του 20ου αιώνα, Μοναστήρι (MANASTER).
Τι διδάσκονται οι Αλβανοί μαθητές;
Στα αλβανικά σχολεία, διδάσκονται στους μαθητές και τις μαθήτριες τα εγχειρίδια Ιστορίας και Γεωγραφίας του Αλβανικού Έθνους που έχουν βέβαια την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης (sic, σε ποιον τομέα διαπρέπουν οι Αλβανοί επιστήμονες άραγε;), όπου αναφέρεται ότι τα θεσπρωτικά φύλα και οι Χάονες ήταν ιλλυρικά, άρα οι Αλβανοί, οι απόγονοι των Ιλλυριών, κάτι που δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικά, δικαιούνται την «Τσαμουριά», την Άρτα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Καστοριά, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά κ.α. Μάλιστα, αυτό κι αν είναι πρωτάκουστο, στα εγχειρίδια αναγράφεται ότι «στις περιοχές αυτές κατά καιρούς εγκαταστάθηκαν και μειοψηφίες Ελληνικών πληθυσμών»!
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας