Διεθνείς κύκλοι κλέβουν επενδυτές: Η τεράστια απάτη με τα call centers

Πηγή Φωτογραφίας: Caspian Post, Facts vs. Fakes: How Spreads Disinformation
Το ίντερνετ και η ψηφιακή περίοδος είναι γνωστό ότι κρύβουν κινδύνους με πολλά προσωπεία. Ένα από αυτά είναι το απάτημα, το οποίο είναι μια παγκόσμια βιομηχανία εξαπάτησης που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Πίσω από τις οθόνες, επαγγελματίες απατεώνες συνεργάζονται μέσα από ένα διεθνές δίκτυο παρόχων υπηρεσιών, χτίζοντας ένα εξαιρετικά οργανωμένο και αποδοτικό σύστημα εξαπάτησης. Ο σκοπός του είναι να πείσουν ανυποψίαστα θύματα να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε «ευκαιρίες» που δεν υπάρχουν.
Επιθυμούν να «χτυπήσουν» στο συναίσθημα, θέλοντας να πείσουν τους ανθρώπους ότι αν ακολουθήσουν αυτήν ή την άλλη επιλογή, θα είναι πιο έξυπνοι και θα αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο εισόδημα. Οι απατεώνες υπόσχονται «έξυπνες» επενδύσεις χωρίς πολύ διάβασμα και προσπάθεια, ενώ το scamming, το μόνο το οποίο κάνει είναι να τρώει χρήματα από τα θύματα με καλοστημένα ψέματα.
Στην καρδιά της απάτης βρίσκεται το τηλεφωνικό κέντρο, το λεγόμενο call center. Πρόκειται για καλοστημένες εγκαταστάσεις με επαγγελματίες εκπροσώπους, συχνά πολύγλωσσους και άριστα εκπαιδευμένους, οι οποίοι αφιερώνουν τις ημέρες τους πείθοντας θύματα ανά τον κόσμο να εμπιστευτούν ανύπαρκτες πλατφόρμες και να μεταφέρουν χρήματα.
Ωστόσο, τα call centers αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Πίσω τους, υπάρχει ένα πλήρες οικοσύστημα από εταιρείες marketing, τεχνολογίας, πληρωμών και νομικής κάλυψης. Πολλές από αυτές λειτουργούν νομότυπα, ενώ άλλες μοιάζουν κατασκευασμένες ακριβώς για να εξυπηρετούν την απάτη.
Η έρευνα “Scam Empire” («Αυτοκρατορία Απάτης») της διεθνούς ερευνητικής ομάδας OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) αποκαλύπτει δύο τέτοιες επιχειρήσεις, μία με έδρα το Ισραήλ και την Ευρώπη και μία στη Γεωργία, με δεκάδες εταιρείες που εμπλέκονται σε διάφορα στάδια της απάτης.
Στάδιο 1: Η παγίδευση των θυμάτων
Η πρώτη φάση κάθε απάτης είναι ο εντοπισμός των «κατάλληλων» θυμάτων. Τα call centers συνεργάζονται με εξωτερικές εταιρείες affiliate marketing, οι οποίες εξειδικεύονται στην προβολή ψευδών επενδυτικών διαφημίσεων σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Οι διαφημίσεις υπόσχονται τεράστιες αποδόσεις, συνοδευόμενες συχνά από ψεύτικες εγκρίσεις διασημοτήτων ή λογότυπα γνωστών μέσων.
Ο σκοπός δεν είναι η πώληση ενός προϊόντος, αλλά η συλλογή στοιχείων. Όσοι χρήστες κάνουν κλικ, καλούνται να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Αυτά καταλήγουν στα call centers, τα οποία πληρώνονται ανά υποψήφιο πελάτη.
Το κατά πόσο οι marketers γνωρίζουν τον τελικό σκοπό της συνεργασίας τους είναι ασαφές. Πολλοί πάντως χρησιμοποιούν εταιρείες-κέλυφος, ψευδώνυμα και πληρωμές σε κρυπτονομίσματα για να καλύψουν τα ίχνη τους.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεγάλες ιστοσελίδες λειτουργούν σαν «βιτρίνα» της απάτης. Μέσα από τις διαφημιστικές πλατφόρμες τους, οι ψευδείς επενδύσεις πηγαίνουν στους χρήστες, με τις εταιρείες τεχνολογίας να λαμβάνουν έσοδα από τις διαφημίσεις. Παρά τις δηλώσεις περί αυστηρής πολιτικής, τα συστήματα εποπτείας έχουν αποτύχει να αποτρέψουν τη διάδοση δισεκατομμυρίων τέτοιων διαφημίσεων.
Στάδιο 2: Η οργάνωση της απάτης
Η διαχείριση των θυμάτων γίνεται με εργαλεία προηγμένης τεχνολογίας. Λογισμικά τύπου CRM (Customer Relationship Management), που χρησιμοποιούνται και σε νόμιμες επιχειρήσεις, επιτρέπουν στους πράκτορες να καταγράφουν προσωπικά δεδομένα, ιστορικά τηλεφωνικών κλήσεων και «ψεύτικες» αποδόσεις επενδύσεων.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι πράκτορες είχαν τον έλεγχο της οθόνης που έβλεπε το θύμα, τροποποιώντας κατά βούληση τις ενδείξεις των δήθεν επενδύσεων.
Η καθημερινή λειτουργία των κυκλωμάτων απαιτεί χιλιάδες κλήσεις. Με τη χρήση VoIP (Voice-over-IP), οι απατεώνες πραγματοποιούν διεθνείς κλήσεις με ελάχιστο κόστος και με αριθμούς που φέρουν κωδικούς από «οικονομικά κέντρα» όπως το Λονδίνο ή η Ζυρίχη. Οι αριθμοί αντικαθίστανται συνεχώς, ώστε να αποφεύγεται η καταγραφή ή ο αποκλεισμός τους.
Πίσω από τη βιτρίνα, κάποιος πληρώνει το ενοίκιο, το διαδίκτυο και τους μισθούς. Αυτός ο ρόλος συχνά ανατίθεται σε εξωτερικές εταιρείες, οι οποίες φροντίζουν να αποκρύψουν τους πραγματικούς διαχειριστές. Έτσι, τα call centers παρουσιάζονται ως απλές επιχειρήσεις και είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Στάδιο 3: Η υφαρπαγή των χρημάτων
Αφού πείσουν τα θύματα να καταθέσουν χρήματα για την ψεύτικη επένδυση, οι απατεώνες περνούν στο πιο κρίσιμο στάδιο: να πάρουν τα χρήματα χωρίς να εντοπιστούν. Δίνουν οδηγίες στα θύματα για το πώς να απαντούν στις τράπεζες και τα ωθούν να ανοίξουν νέους λογαριασμούς σε «κατάλληλα» ιδρύματα.
Οι απατεώνες δεν παίρνουν ποτέ τα χρήματα απευθείας. Τα κεφάλαια περνούν μέσω τρίτων, κυρίως μέσα από εταιρείες-κελύφη και μη ρυθμιζόμενους παρόχους πληρωμών, που χρεώνουν προμήθειες 10% έως 17%. Οι ίδιοι οι πάροχοι παρέχουν έγγραφα νομιμοφάνειας για να καλύψουν τις μεταφορές.
Η τελική φάση απαιτεί μια διεθνή αλυσίδα από εταιρείες-κελύφη, εγκατεστημένες σε φορολογικούς παραδείσους, χωρίς πραγματική δραστηριότητα. Ο ρόλος τους είναι να «φιλοξενούν» τα χρήματα των θυμάτων, αλλά και να εξυπηρετούν τα έξοδα των τηλεφωνικών κέντρων. Έτσι, η ροή των χρημάτων παραμένει σχεδόν αόρατη, θωρακίζοντας τους πρωταγωνιστές πίσω από νομικά πέπλα και παγκόσμια δίκτυα.
Λεία 275 εκατ. δολ.
Τα οικονομικά αρχεία που διέρρευσαν και έτυχαν επεξεργασίας από το OCCRP δείχνουν ότι, μέσα σε τέσσερα χρόνια, δύο ομάδες τηλεφωνικών κέντρων με έδρα το Ισραήλ, την Ευρώπη και τη Γεωργία απέσπασαν περίπου 275 εκατομμύρια δολάρια από επίδοξους επενδυτές.
Οι δραστηριότητες αυτές έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας τεράστιας απάτης: Οι τηλεφωνητές χρησιμοποιούν ψευδείς ταυτότητες, πλαστά έγγραφα και παραπλανητικές διαφημίσεις· οι «επενδυτές» εμποδίζονταν συστηματικά να αποσύρουν τα χρήματά τους και σχεδόν όλα τα «προϊόντα» επένδυσης που προσφέρονταν ήταν μη αδειοδοτημένα και έφεραν επίσημες προειδοποιήσεις από τις αρχές.
Πάνω από 20.000 ώρες διαρροών τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ απατεώνων και των θυμάτων τους σε δεκάδες χώρες προσφέρουν πρωτοφανή εικόνα της βαρβαρότητας, της αποτελεσματικότητας και της παγκόσμιας εμβέλειας της βιομηχανίας απάτης επενδύσεων.
Πολλά θύματα έχασαν τα πάντα. Κάποια εκφράζουν αυτοκτονικές σκέψεις. Αλλά οι απατεώνες συνεχίζουν να επιστρέφουν για περισσότερα.
Τα αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι τα τηλεφωνικά κέντρα λειτουργούν επαγγελματικά, με τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, εταιρικά πάρτι και γραφεία σε πολυτελή κτίρια γραφείων. Εταιρείες μάρκετινγκ, πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών και εταιρείες λογισμικού διευκολύνουν τις δραστηριότητές τους.
Τα τηλεφωνικά κέντρα έχουν διεστραμμένες εταιρικές στρατηγικές, διατηρώντας πίνακες κατάταξης για τους κορυφαίους απατεώνες και εκδίδοντας μπόνους που σχετίζονται με την απόδοση -συμπεριλαμβανομένου ενός ρολογιού Rolex που απονεμήθηκε μετά από μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα απάτη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας