SPOTLIGHTS

Υπερτουρισμός στην Ευρώπη: Η κρίση που «πνίγει» τις πόλεις και τα νησιά

Υπερτουρισμός στην Ευρώπη: Η κρίση που «πνίγει» τις πόλεις και τα νησιά

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Υπερτουρισμός στην Ευρώπη: Η κρίση που «πνίγει» τις πόλεις και τα νησιά

Στη Ζάκυνθο, το 2023, καταγράφηκε ρεκόρ επισκεπτών που ξεπέρασαν κατά 150 φορές τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Το καλοκαίρι του 2025 έχει φέρει στην επιφάνεια μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη: τον υπερτουρισμό. Οι εικόνες και τα γεγονότα που συνόδευσαν τους τουριστικούς προορισμούς δείχνουν μια ήπειρο που μοιάζει να έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της απέναντι στη μαζική τουριστική πίεση.

Στη Ζάκυνθο, το 2023, καταγράφηκε ρεκόρ επισκεπτών που ξεπέρασαν κατά 150 φορές τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Οι ντόπιοι βρίσκονται συχνά παγιδευμένοι μέσα σε ένα ασφυκτικό πλήθος, που γεμίζει τα στενά δρομάκια και τις παραλίες, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες. Στη Βαρκελώνη, κάτοικοι έφτασαν να ρίχνουν νερό με νεροπίστολα στους τουρίστες, ενώ στη Μαγιόρκα και τη Γένοβα σημειώθηκαν μαζικές πορείες κατά των κρουαζιερόπλοιων που φέρνουν καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες.

Η κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στα νησιά ή τις παραθαλάσσιες περιοχές. Μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, η Αθήνα και η Κοπεγχάγη αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση, με επισκέπτες που γεμίζουν τους δρόμους και τα μνημεία. Στο Παρίσι, για παράδειγμα, ο πληθυσμός των τουριστών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο έχει φτάσει τους 400.000, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων.

Η άνοδος των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Airbnb, έχει αλλάξει δραματικά την εικόνα των πόλεων. Πολλά ακίνητα μετατρέπονται σε τουριστικά καταλύματα, μειώνοντας τη διαθέσιμη στέγη για τους κατοίκους και ανεβάζοντας τις τιμές ενοικίασης σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ταυτόχρονα, η οικονομική ώθηση από τον τουρισμό μεταφράζεται σε αύξηση των επιχειρήσεων που εξυπηρετούν τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να αλλάζει και το εμπορικό τοπίο των πόλεων, που χάνουν τον τοπικό τους χαρακτήρα.

Οι απόψεις για την αιτία του προβλήματος διίστανται. Οι ξενοδοχειακοί όμιλοι κατηγορούν τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ η Airbnb υποστηρίζει ότι τα ξενοδοχεία είναι ο βασικός παράγοντας της υπερφόρτωσης. Επιπλέον, οι «ψηφιακοί νομάδες» και οι μεσοπρόθεσμες διαμονές σε πόλεις όπως η Λισαβόνα και το Βερολίνο επιδεινώνουν την κρίση στέγασης.

Παρά τις διαμαρτυρίες και τις κοινωνικές εντάσεις, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να προωθούν επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές, όπως νέα ξενοδοχεία και αεροδρόμια, επιχειρώντας να στηρίξουν έναν τομέα που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία, ο τουρισμός στην Ελλάδα απέφερε το 2024 έσοδα ρεκόρ ύψους 21,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα έμμεσα οφέλη ξεπέρασαν τα 42 δισεκατομμύρια.

Η αλήθεια όμως για τους κατοίκους είναι πιο σκληρή. Ο υπερτουρισμός έχει προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος, αύξηση κόστους ζωής και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αρκετές πόλεις εφαρμόζουν πλέον μέτρα περιορισμού, όπως όρια στις διανυκτερεύσεις σε βραχυχρόνια μισθώσεις και ενίσχυση των εναλλακτικών προορισμών, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο επισκεπτών.

Ο υπερτουρισμός, λοιπόν, δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών, αλλά μια πολύπλευρη κρίση που απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και της πολιτιστικής ταυτότητας των τόπων.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments