Κόσμος

Η Μ. Βρετανία ένα βήμα πριν από την επανακρατικοποίηση του νερού

Η Μ. Βρετανία ένα βήμα πριν από την επανακρατικοποίηση του νερού

Πηγή Φωτογραφίας: Savills, Market in Minutes: Central London Retail

Καθώς οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης ταλανίζονται από αυτό που ο συντάκτης της έκθεσης, Σερ Τζον Κάνλιφ, αποκάλεσε τη στιγμή της «Μεγάλης Δυσοσμίας», η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την Ofwat και θα συνδυάσει τις εξουσίες της με εκείνες άλλων φορέων εποπτείας του ύδατος υπό έναν νέο «υπερ-ρυθμιστή»

Ο «διαλυμένος» τομέας ύδρευσης στην Αγγλία και την Ουαλία αντιμετωπίζει μια εποχή πολύ αυστηρότερης επίβλεψης μετά από μια ιστορική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νέου φορέα εποπτείας του τομέα για την «αποτροπή των καταχρήσεων του παρελθόντος».

Η λήψη μέτρων

Καθώς οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης ταλανίζονται από αυτό που ο συντάκτης της έκθεσης, Σερ Τζον Κάνλιφ, αποκάλεσε τη στιγμή της «Μεγάλης Δυσοσμίας», η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την Ofwat και θα συνδυάσει τις εξουσίες της με εκείνες άλλων φορέων εποπτείας του ύδατος υπό έναν νέο «υπερ-ρυθμιστή».

Ο υπουργός περιβάλλοντος, Στιβ Ριντ, δήλωσε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα ότι οι υπουργοί θα υιοθετήσουν αμέσως πέντε από τις 88 συστάσεις της Κάνλιφ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός χάρτη λυμάτων σε πραγματικό χρόνο με αυτόματα δεδομένα που κατονομάζει και ντροπιάζει τις εταιρείες ύδρευσης. Προς το παρόν, οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για την αναφορά των δικών τους διαρροών.

Συμμετοχή των ακτιβιστών

Οι ακτιβιστές και οι περιβαλλοντικές ομάδες θα έχουν μεγαλύτερο λόγο στον καθαρισμό των τοπικών ποταμών τους, ανακοίνωσε ο Reed, και θα συσταθούν περιφερειακά συμβούλια ύδρευσης με εξουσίες για τον καθαρισμό ποταμών και θαλασσών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και για τον σχεδιασμό βασικών υποδομών.

«Εθελοντές και πολίτες επιστήμονες θα μπορούν να συμμετέχουν για πρώτη φορά μέσω περιφερειακών δομών. Οι πολίτες, οι τοπικές αρχές, οι επιχειρήσεις θα έχουν όλοι φωνή», είπε.

Θα δημιουργηθεί μια υπερ-ρυθμιστική αρχή για να αντικαταστήσει την Ofwat, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι άφησε τις εταιρείες ύδρευσης να προεδρεύουν σε δεκαετίες οικονομικής κακοδιαχείρισης και εκτεταμένης απόρριψης λυμάτων. Αυτός ο νέος εποπτικός φορέας θα αναλάβει επίσης τις εξουσίες της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, της Επιθεώρησης Πόσιμου Νερού και της Natural England για να αποφευχθεί η επικάλυψη προσπαθειών και να παρέχεται ένα σαφές ρυθμιστικό σύστημα για τον κλάδο.

Η έκθεση για το νερό

Παρουσιάζοντας την έκθεσή του 465 σελίδων στο Μουσείο Νερού και Ατμού του Λονδίνου τη Δευτέρα, είπε ότι το τρέχον σύστημα είχε αποτύχει: «Αν θέλουμε να επιτύχουμε τον τομέα του νερού που χρειαζόμαστε, πρέπει να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στη στιγμή της Μεγάλης Δυσοσμίας μας. Ορισμένες εταιρείες έχουν προφανώς ενεργήσει προς το ιδιωτικό τους συμφέρον, αλλά κατά του δημόσιου συμφέροντος. Αυτό πρέπει να αποτραπεί στο μέλλον».

Η Μεγάλη Δυσοσμία ήταν το όνομα που δόθηκε στο τρομερά ζεστό καλοκαίρι του 1858 που δημιούργησε μια τόσο απαίσια μυρωδιά από τον Τάμεση που ο Σερ Τζόζεφ Μπαζαλγκέτ ανέλαβε να δημιουργήσει το αποχετευτικό σύστημα της πρωτεύουσας.

Μια άλλη σύσταση που υιοθετεί ο Ριντ από την έκθεση του Κάνλιφ είναι η δημιουργία ενός διαμεσολαβητή με νομικές εξουσίες για την ανάκτηση κεφαλαίων για τους πελάτες που αντιμετωπίζουν διακοπές νερού, και ο Ριντ θα καθορίσει «ισχυρές υπουργικές οδηγίες» για την Ofwat και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος κατά τη συγχώνευσή τους, όπως συνέστησε ο Κάνλιφ. Οι υπόλοιπες προτάσεις θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα συμπεράσματα θα δημοσιευτούν σε μια λευκή βίβλο το φθινόπωρο.

Οι αντιδράσεις των περιβαλλοντικών ομάδων

Ορισμένες ομάδες εκστρατείας χαιρέτισαν την έκθεση. Ο Μαρκ Λόιντ, διευθύνων σύμβουλος του Rivers Trust, δήλωσε ότι οι 88 συστάσεις «θα οδηγήσουν σε δραματική βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος». και πολύ πιο οικονομικά αποδοτική παράδοση».

Ο ακτιβιστής για το νερό Φέργκαλ Σάρκι κατηγόρησε την κυβέρνηση για ένα χρόνο αδράνειας σχετικά με τα λύματα και κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος να παραιτηθεί: «Ο πρώτος χρόνος ήταν τόσο χαοτικός», είπε. «Ειλικρινά, νομίζω ότι ο Στιβ Ριντ πρέπει τώρα να παραιτηθεί και να αναθέσει τη θέση σε κάποιον που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός». Ένας εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε πλήρη εμπιστοσύνη στον Ριντ, ο οποίος έκανε «εξαιρετική» δουλειά.

Είναι η κρατικοποίηση η λύση;

Το συνδικάτο GMB ζήτησε την επανεθνικοποίηση του νερού. Ο Γκάρι Κάρτερ, ο εθνικός του αξιωματούχος, δήλωσε: «Η ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν μια καταστροφική αποτυχία. Είναι ντροπή – και κάποιος που επέβλεψε η Ofwat. Τώρα είναι η ώρα να μεταρρυθμίσουμε ριζικά τον τομέα του νερού και να επανεθνικοποιήσουμε αυτόν τον ζωτικό πόρο».

Ο Ριντ δήλωσε ότι δεν είχε εξετάσει την κρατικοποίηση ως επιλογή, επειδή το τμήμα του διαπίστωσε ότι το κόστος θα ξεπερνούσε τα 100 δισεκατομμύρια λίρες – χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υπηρεσίες όπως το NHS. Οι οικονομολόγοι έχουν αμφισβητήσει αυτό το ποσό και έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να κοστίσει μόλις 14,5 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο Κάνλιφ δήλωσε ότι η ιδιοκτησιακή δομή δεν ήταν απαραίτητα η αιτία της ρύπανσης από τα λύματα, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο «βρώμικος της Ευρώπης» υπό ένα εθνικοποιημένο μοντέλο.

Υπερασπίστηκε τις υψηλές αμοιβές των στελεχών των εταιρειών ύδρευσης μετά την οργή που προκλήθηκε από την είδηση την περασμένη εβδομάδα ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Southern Water έλαβε ένα διπλάσιο πακέτο αμοιβών.

«Δεν προτείνουμε η ρυθμιστική αρχή να ορίσει μισθολογικές κλίμακες για τον κλάδο», δήλωσε ο Κάνλιφ. «Πρέπει να προσλαμβάνουν και πρέπει να προσελκύσετε τους καλύτερους ανθρώπους. Αυτό που πραγματικά κάνει το κοινό να θυμώνει είναι όταν η αμοιβή υπάρχει αλλά η απόδοση δεν υπάρχει».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments