Μητσοτάκης: Αίτημα Ελλάδας για Ένταξη στο SAFE – Στόχος Δάνεια 1,2 Δισ. με Ευνοϊκούς Όρους

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Μητσοτάκης: Αίτημα Ελλάδας για Ένταξη στο SAFE – Στόχος Δάνεια 1,2 Δισ. με Ευνοϊκούς Όρους
Με σαφές μήνυμα στρατηγικής συνέχειας αλλά και γεωπολιτικής ευθυγράμμισης με τον νέο ευρωπαϊκό αμυντικό προσανατολισμό, η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει επισήμως αύριο πρόταση για την ένταξη της χώρας στον νεοσύστατο χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM Europe, το οποίο σηματοδοτεί τη μετάβαση της ΕΕ σε μια περισσότερο στρατηγικά αυτόνομη και αμυντικά ώριμη πολιτική αρχιτεκτονική.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής ασφάλειας, θέτοντας ως προτεραιότητα όχι μόνο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τη συστηματική αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Από τη ρήτρα διαφυγής στον SAFE
Η πρόταση για συμμετοχή στον SAFE – ένα εργαλείο που ενεργοποιείται για πρώτη φορά και στόχο έχει να προσφέρει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης σε κράτη-μέλη για αμυντικούς σκοπούς – θεωρείται από την κυβέρνηση φυσική συνέχεια της πολιτικής «ρήτρας διαφυγής» για δαπάνες άμυνας, που εξασφάλισε η Ελλάδα σε προηγούμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων εντός του Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τα κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση μέρους του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), το οποίο αναθεωρείται πλέον ανοδικά, από τα 28,8 δισ. στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2036. Η αύξηση αυτή δεν περιορίζεται στην αγορά εξοπλισμών, αλλά συμπαρασύρει και την παραγωγική βάση, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, επενδυτικά παράθυρα και νέα τεχνολογικά οικοσυστήματα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Πολιτικό μήνυμα και ευρωπαϊκή στρατηγική
Πίσω από τους αριθμούς, όμως, αναδύεται ένα ευρύτερο πολιτικό και γεωστρατηγικό μήνυμα. Ο πρωθυπουργός, με την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν περιορίζεται σε ρόλο «καταναλωτή» ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά συνδιαμορφώνει τα ίδια τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης. Παράλληλα, επανέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για στρατηγικά έργα κοινής ωφέλειας, με έμφαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα – μια ιδέα που προσλαμβάνει νέα δυναμική υπό το φως της πολυπολικής ρευστότητας και των νέων απειλών στην περιφέρεια της Ευρώπης.
Η επιλογή ένταξης στον SAFE αντανακλά και την ευρύτερη στροφή της Ευρώπης σε πολιτικές άμυνας που δεν είναι απλώς συμπληρωματικές του ΝΑΤΟ, αλλά διεκδικούν αυτοτελή στρατηγική λειτουργία. Στο φόντο των συνεχών εντάσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, η Αθήνα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη γεωπολιτική της θέση, λειτουργώντας ως σταθεροποιητικός πόλος στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Αμυντική κυριαρχία και βιομηχανική ενδυνάμωση
Πέρα από τη χρηματοδότηση, το στοίχημα για την Ελλάδα είναι η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας μέσω της ενίσχυσης της βιομηχανικής βάσης. Ο πρωθυπουργός έκανε σαφή αναφορά στη «στρατηγική αυτονομία» που προσφέρει η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, προκρίνοντας τη λογική της συμπαραγωγής και των διεθνών συνεργειών ως πυλώνα της νέας εξοπλιστικής στρατηγικής.
Καθώς η ΕΕ προχωρά σταδιακά προς μια κοινή αγορά άμυνας, με κοινά πρότυπα και δομές ενίσχυσης, η ελληνική συμμετοχή στον SAFE αποτελεί όχι μόνο οικονομικό εργαλείο, αλλά και γέφυρα σε έναν νέο κύκλο ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας