Επιστήμη

Γιατί φουσκώνουμε περισσότερο όσο μεγαλώνουμε – Τι προτείνει γαστρεντερολόγος του Χάρβαρντ

Γιατί φουσκώνουμε περισσότερο όσο μεγαλώνουμε – Τι προτείνει γαστρεντερολόγος του Χάρβαρντ

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay//Γιατί φουσκώνουμε περισσότερο όσο μεγαλώνουμε – Τι προτείνει γαστρεντερολόγος του Χάρβαρντ

Το φούσκωμα στην κοιλιά γίνεται πιο έντονο με την ηλικία, επηρεάζοντας την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Ο Δρ. Kyle Staller, γαστρεντερολόγος στο Harvard, εξηγεί τους λόγους πίσω από το σύμπτωμα και δίνει πρακτικές συμβουλές για να το περιορίσουμε μέσω διατροφής και αλλαγών στις συνήθειες.

Το αίσθημα πρηξίματος στην κοιλιά, που συχνά συνοδεύεται από δυσφορία, αέρια ή ακόμα και πόνο, είναι κοινό για πολλούς ενήλικες – και γίνεται πιο συχνό όσο μεγαλώνουμε. Όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Ο ειδικός του Χάρβαρντ δίνει σαφείς απαντήσεις.

Η πέψη επιβραδύνεται με την ηλικία
Με την πάροδο του χρόνου, η πεπτική διαδικασία επιβραδύνεται. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα παραμένουν περισσότερο στο γαστρεντερικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή αερίων. «Όσο περισσότερο παραμένει η τροφή, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες φουσκώματος», λέει ο Δρ. Staller. Παράλληλα, το κοιλιακό τοίχωμα και το διάφραγμα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στη διαστολή της κοιλιάς από την πίεση των αερίων.

Ποια τρόφιμα ενοχοποιούνται

Οι λεγόμενοι FODMAPs – τύποι σακχάρων που δεν διασπώνται εύκολα – είναι βασική αιτία φουσκώματος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κρεμμύδι, σκόρδο

  • Όσπρια (φασόλια, ρεβίθια)

  • Μήλα, αγκινάρες, σπαράγγια

  • Σιτάρι, σίκαλη

  • Γλυκαντικά και ροφήματα με φρουκτόζη

Επίσης, τα γαλακτοκομικά προκαλούν ενοχλήσεις σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Τα λιπαρά τρόφιμα επιδεινώνουν το πρόβλημα, καθώς καθυστερούν την κένωση του στομάχου.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι η αιτία

Η χρόνια δυσκοιλιότητα (λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα) μπορεί να επιδεινώνει το φούσκωμα. Οι φυτικές ίνες, τα προβιοτικά και –όταν χρειάζεται– ήπια καθαρτικά, μπορεί να βοηθήσουν. Είναι σημαντικό να εντοπίζεται η αιτία με τη βοήθεια ειδικού, ώστε να προληφθεί η χρόνια επιδείνωση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ο Δρ. Staller προτείνει αρχικά τον αποκλεισμό γαλακτοκομικών για μία περίοδο. Αν δεν υπάρξει βελτίωση, συστήνει δοκιμή διατροφής χαμηλής σε FODMAPs. Η υποστήριξη από διαιτολόγο μπορεί να είναι πολύτιμη για να εντοπιστούν τα τρόφιμα που επιβαρύνουν το έντερο.

Επιπλέον:

  • Τρώτε αργά και μασάτε καλά

  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά

  • Μην μιλάτε πολύ την ώρα του φαγητού (αποφεύγετε την κατάποση αέρα)

  • Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα

Το φούσκωμα μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά δεν είναι πάντα σοβαρό. Με προσαρμογές στη διατροφή και τις συνήθειες, μπορεί να περιοριστεί σημαντικά – και η καθημερινότητά σας να γίνει πιο άνετη.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments