Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρος της Γερμανίας;

Πηγή Φωτογραφίας: Harici, Merz considers von der Leyen as Germany's first female president in 2027
Την αφορμή την έδωσε ο ίδιος ο καγκελάριος της Γερμανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχοντας επιστρέψει στο Βερολίνο από τις θερινές διακοπές του για να συμμετάσχει και εκείνος στην Ημέρα Ανοικτών Θυρών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υποδεχόμενος πολίτες στην καγκελαρία.
«Μπορώ κάλλιστα να φανταστώ ότι το 2027 θα εκλέξουμε μια γυναίκα στην προεδρία της Γερμανίας για πρώτη φορά στην Ιστορία», είπε ο Φρίντριχ Μερτς, απαντώντας σε μια ερώτηση, και αμέσως πήραν φωτιά οι παραπολιτικές στήλες.
Προφανώς, επειδή ο γερμανός καγκελάριος σίγουρα δεν μιλούσε γενικά και αόριστα, όπως έγραψαν και οι δημοσιογράφοι του Spiegel, αλλά έχοντας κατά νου μια πολύ συγκεκριμένη γυναίκα ονόματι… Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, ακόμη και αν όντως είχε τη συμπατριώτισσά του στο μυαλό του ο Μερτς, τίθενται κάποια βασικά ερωτήματα. Θα μπορούσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιλέξει να παραιτηθεί (η νέα θητεία της λήγει το 2029), όπως έκανε ο ιταλός προκάτοχός της Ρομάνο Πρόντι το 2005 (αν και λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του), ώστε να ανέλθει στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Γερμανίας; Και γιατί το Βερολίνο να επέλεγε να απολέσει την αυξημένη επιρροή του στην Κομισιόν;
«Αν ο Μερτς δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την απόδοση της Φον ντερ Λάιεν, όπως φάνηκε από τη συμφωνία για τους δασμούς, και αν αυτή την άποψη συμμερίζονται και άλλες πρωτεύουσες, ή ακόμα αν η Φον ντερ Λάιεν δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τη σταθερότητα, τότε θα μπορούσε να καταστεί αναλώσιμη», απαντά σε ανταπόκρισή της από τη γερμανική πρωτεύουσα η Μάρα Τζέργκολετ της Corriere della Sera.
Σημαντική παράταση του πολιτικού βίου της Μέρκελ
Σε αυτή την περίπτωση, «το σημαντικό θα είναι να συμβούν όλα αναίμακτα και η απομάκρυνση από τις Βρυξέλλες να εκληφθεί ως προαγωγή», προσθέτει η ιταλίδα ανταποκρίτρια, θυμίζοντας πως «η Ανγκελα Μέρκελ ήταν εξαιρετική σε αυτό: η Ούρσουλα στάλθηκε στην Ευρώπη μετά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε στο υπουργείο Αμυνας και η καγκελάριος απαλλάχθηκε από τη σκιά της».
Επιπλέον, μια θητεία στην προεδρία της Γερμανίας μετά τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα παρέτεινε σημαντικά την πολιτική ζωή της Φον ντερ Λάιεν, έως το 2037, σε περίπτωση επανεκλογής της. Το μόνο σίγουρο στην παρούσα φάση είναι πως, αν πράγματι σχεδιάζεται, όπως υπονόησε ο Φρίντριχ Μερτς, να εκλεγεί μια γυναίκα, οι εναλλακτικές επιλογές είναι ελάχιστες (αν και υπάρχει πάντα η Ανγκελα Μέρκελ, την οποία θα μπορούσαν να προτείνουν οι… Πράσινοι).
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας