Πολιτική

Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας: European Commission//Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τα απανωτά σκάνδαλα και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Agri), με επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές, στέλνει σαφές μήνυμα: οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν επαρκούν.

Κίνδυνος διακοπής πληρωμών αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί μέχρι τις 2 Οκτωβρίου

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τα απανωτά σκάνδαλα και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Agri), με επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές, στέλνει σαφές μήνυμα: οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν επαρκούν.

Η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα να καταθέσει νέο και πιο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης έως τις 2 Οκτωβρίου. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ορατός κίνδυνος αναστολής πληρωμών προς τον οργανισμό, που διαχειρίζεται σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Οι επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • Το σχέδιο που κατατέθηκε «δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 1 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/129».
  • Η ελληνική πρόταση να εφαρμοστεί η παλαιά μεθοδολογία για το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων κρίνεται εσφαλμένη.
  • Ζητείται η χρήση γεωχωρικών ελέγχων και στοιχείων του κτηματολογίου στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή.
  • Η Κομισιόν επιμένει σε περισσότερους επιτόπιους ελέγχους σε τυχαίο δείγμα και σε διασταυρώσεις στοιχείων (π.χ. δηλωθέντα ζώα – επιδοτήσεις).

Οι ενστάσεις των Βρυξελλών

Η DG Agri θεωρεί ότι:

  • Δεν υπάρχουν επαρκείς δικλείδες για να διασφαλιστεί πως ο αιτών ασκεί πραγματική αγροτική δραστηριότητα.
  • Το ελληνικό σχέδιο δεν παρέχει αξιόπιστες εγγυήσεις ώστε να αποφευχθεί η παραβίαση του ενωσιακού δικαίου.

Η ελληνική απάντηση

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως βρίσκονται σε εξέλιξη συντονισμένες ενέργειες για την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Πηγή: Pagenews.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments