Πολιτική

Οι δυσκολίες και το επίδικο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι δυσκολίες και το επίδικο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει το μεσημέρι της Δευτέρας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της 80ής Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ

Σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να κινητοποιούν τη διεθνή κοινότητα και την πορεία του ρωσοουκρανικού πολέμου να διαψεύδει τις προσδοκίες του Αυγούστου για γρήγορο τέλος, η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει το μεσημέρι της Δευτέρας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της 80ής Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ, ενώ θα απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται σειρά επαφών, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, που προγραμματίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου.

Το τετ α τετ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί σε μια κομβική, για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στιγμή. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι επιθυμεί να διατηρήσει το θετικό κλίμα, βάζοντας στο επίκεντρο την συνέχιση του διαλόγου. «Ο διάλογος είναι συνειδητή επιλογή χωρίς να σημαίνει ότι υποχωρούμε στο οτιδήποτε» ήταν το στίγμα που έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο Mega. Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι «επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη με τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με τις ειδήσεις από την Chevron και τα εξοπλιστικά, η Ελλάδα έχει ενισχυθεί όσο ποτέ», για να απαντήσει στην κριτική, που δέχεται ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματος, η κυβέρνηση.

«Επειδή δεν πιστεύουμε ότι η ενίσχυση είναι αποτέλεσμα ψευτοπατριωτικής πολιτικής, πιστεύουμε στον διάλογο, δεν έχουμε αυταπάτη ό,τι συμφωνούμε σε όλα με την Τουρκία και έχουμε μια διαφορά. Με βάση τις αρχές αυτές θα προσέλθουμε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης» ήταν το περίγραμμα των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη ενόψει της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα SAFE, με την Ελλάδα να έχει διαμηνύσει σαφώς ότι η συμμετοχή μιας τρίτης χώρας θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και ως εκ τούτου δε νοείται να μετέχει ένα κράτος που απειλεί μία ευρωπαϊκή χώρα με πόλεμο, αλλά και η εμπλοκή που υπάρχει στο θέμα του καλωδίου, αποτελούν τα δύο “καυτά” νέα ζητήματα, που προστίθενται στον κατάλογο της ελληνοτουρκικής ατζέντας.

Προθέσεις της ελληνικής πλευράς

Το στίγμα των προθέσεών του είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, δηλώνοντας ότι «μπορούμε να μάθουμε να ζούμε και με τις διαφορές μας […] Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει μονίμως το θερμόμετρο να είναι στο κόκκινο κι ότι πρέπει να είμαστε μονίμως σε ένα περιβάλλον διαρκούς έντασης». Η πάγια θέση της Ελλάδας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει ούτε ζητήματα αφοπλισμού, ούτε προφανώς ζητήματα γκρίζων ζωνών, ούτε ζητήματα κυριαρχίας, παραμένει η σταθερά στις επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «η ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει τα ήρεμα νερά, ταυτόχρονα όμως το τελευταίο εξάμηνο, ολοκλήρωσε το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό […] προχώρησε τα πρώτα βήματα στην ανακήρυξη θαλασσίων πάρκων ασκώντας όχι κυριαρχικά δικαιώματα, κυριαρχία επί ελληνικών νησιών. Ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του διαγωνισμού της Chevron».

Ανάλογο στίγμα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας και στην κοινοβουλευτική του ομάδα, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, σε μια συνεδρίαση με την οποία ουσιαστικά ολοκληρώνεται ένας κύκλος στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, που θέτει τις βάσεις για τις κυβερνητικές προτεραιότητες τους επόμενους μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, έθεσε ως προτεραιότητα το μεταναστευτικό και την ασφάλεια των συνόρων και αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της άμυνας μέσω καλύτερων αποδοχών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος, με την προσθήκη και 4ης Belh@rra.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments