Πολιτική

Μητσοτάκης από Νέα Υόρκη: Προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία

Μητσοτάκης από Νέα Υόρκη: Προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία
Μήνυμα για την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών κοινοτήτων της Συρίας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον μεταβατικό ηγέτη της χώρας, Αχμέντ αλ Σαράα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συνάντηση με τον μεταβατικό ηγέτη της Συρίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει ενεργά στην ανοικοδόμηση της Συρίας. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία μιας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους χριστιανικούς πληθυσμούς, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις και κινδύνους μέσα στις συνθήκες αστάθειας που επικρατούν στη χώρα.

Έμφαση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη απόλυτου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή: μόνο μέσω μιας πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινότητες της Συρίας μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα.

Το πρόγραμμα των επαφών στον ΟΗΕ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί σειρά σημαντικών συναντήσεων στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη. Την Πέμπτη θα έχει επαφές με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Κουβέιτ Σεΐχη Sabah Al-Khalid Al-Sabah, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Sultan Al Jaber, καθώς και με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (WJC), Ronald Lauder. Επιπλέον, θα συναντηθεί με διεθνείς και αμερικανικές εβραϊκές οργανώσεις.

Διεθνείς παρεμβάσεις και ομιλία στη Γενική Συνέλευση

Την Παρασκευή, στις 8:15 (ώρα Νέας Υόρκης), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Bloomberg και στον αρχισυντάκτη του πρακτορείου, John Micklethwait.

Στις 11:00 θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres, ενώ στις 11:45 θα απευθύνει ομιλία στην 80ή Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αλλά και να επαναλάβει την προσήλωση της χώρας στον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των λαών.

Πηγή: pagenews.gr