ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Καλωδιακή αναμέτρηση Αθήνας-Λευκωσίας: Έρχεται ο Γ. Παπαναστασίου στην Αθήνα

Καλωδιακή αναμέτρηση Αθήνας-Λευκωσίας: Έρχεται ο Γ. Παπαναστασίου στην Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Καλωδιακή αναμέτρηση Αθήνας-Λευκωσίας: Έρχεται ο Γ. Παπαναστασίου στην Αθήνα

Συνάντηση με τον Στ. Παπασταύρου για άρση ρυθμιστικού αδιεξόδου και το μέλλον του έργου Κρήτης-Κύπρου

Η επίσκεψη Παπαναστασίου στην Αθήνα

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου αναμένεται στην Αθήνα εντός της εβδομάδας για συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Παπασταύρου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για την άρση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη δεν συνδέεται άμεσα με την κατασκευή του καλωδίου, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η συζήτηση θα συμβάλει στην οριστική διευθέτηση του ρυθμιστικού αδιεξόδου του GSI, που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω των εκατέρωθεν δηλώσεων Αθήνας και Λευκωσίας.

Η κυπριακή θέση και οι ενδοιασμοί

Επισήμως, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του έργου. Ωστόσο, όπως επαναλαμβάνει συχνά ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, η Κύπρος δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταβάλει επιπλέον χρηματοδότηση αν δεν προχωρήσουν πρώτα οι έρευνες βυθού.

Στην ουσία, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» για τη Λευκωσία είναι η Τουρκία, η οποία μέσω παρεμβάσεων στην Κάσο πέρυσι πάγωσε τις βυθομετρήσεις, καθιστώντας το έργο μερικώς στάσιμο και επικεντρωμένο στην κατασκευή του καλωδίου.

Η ελληνική οπτική

Η Ελλάδα από την πλευρά της αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως ζήτημα δέσμευσης της Κύπρου. Το έργο δεν προχωρά επειδή η Κύπρος αρνείται να καλύψει τα 25 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ για το 2025, πρώτο έτος της πενταετούς κατασκευής.

Η Αθήνα ζητά εμπράκτως την επαναβεβαίωση στήριξης από τη Λευκωσία, υπογραμμίζοντας ότι η καθυστέρηση δεν αφορά μόνο οικονομικά θέματα, αλλά και την αναγνώριση των συνολικών δαπανών που έχει ήδη καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ (251 εκατ. ευρώ).

Οι αντιπαραθέσεις και τα συμφραζόμενα

Η δημόσια αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις ανέδειξε διαφορετικές οπτικές:

  • Η Κύπρος θέτει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των ερευνών βυθού και εμφανίζεται επιφυλακτική για νέες δαπάνες.
  • Η Ελλάδα επιμένει ότι χωρίς οικονομική δέσμευση και συνεργασία από τη Λευκωσία, το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει.

Η αναμενόμενη συνάντηση Παπαναστασίου-Παπασταύρου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των επόμενων μηνών, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς—ΑΔΜΗΕ, η γαλλική Nexans, οι δύο κυβερνήσεις και η ΕΕ (με 657 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης)—παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ανάλυση και προοπτικές

Η επίσκεψη Παπαναστασίου στην Αθήνα έχει διπλή σημασία:

  1. Διπλωματική πρωτοβουλία: Αναζητείται κοινός τόπος και επίλυση ρυθμιστικών ζητημάτων που καθυστερούν το έργο.
  2. Πολιτική ισορροπία: Η Ελλάδα δείχνει αποφασισμένη να μην προχωρήσει χωρίς εμπράκτως δεσμευμένη συνεργασία από τη Λευκωσία, ενώ η Κύπρος επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι οι βυθομετρήσεις θα ολοκληρωθούν πριν επενδύσει περαιτέρω.

Η εξέλιξη αυτή θα κρίνει όχι μόνο την οικονομική και τεχνική βιωσιμότητα του καλωδίου, αλλά και την γεωπολιτική διάσταση στην περιοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τουρκικές παρεμβάσεις.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments