Παπαστεργίου: Σε εξέλιξη έργα 500 εκατ. ευρώ για την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου

Πηγή Φωτογραφίας: [380918] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Την ανάγκη για ένα απλούστερο, ταχύτερο και δικαιότερο Δημόσιο ανέδειξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο Olympia Forum VI. Με αφετηρία την εμπειρία του από τα Τρίκαλα –την πρώτη ελληνική «έξυπνη πόλη»– ο υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική και την πρόοδο της χώρας στον τομέα της ψηφιοποίησης του κράτους, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει «άλματα προς τη νέα ψηφιακή εποχή».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, λειτουργούν ήδη 2.200 ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες συναλλάσσονται με το κράτος. «Η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν αφορά την τεχνολογία, αλλά την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.
500 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Ο κ. Παπαστεργίου αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασφάλιση ίσης πρόσβασης στις υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως περιοχής.
Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
-
ψηφιακά ραντεβού στην Υγεία,
-
ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με νέα συστήματα προειδοποίησης,
-
ψηφιακές εφαρμογές για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα,
-
και δράσεις κυβερνοασφάλειας για την προστασία των δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών.
«Το Δημόσιο δεν πρέπει να ζητά από τον πολίτη ό,τι ήδη γνωρίζει»
Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στον δημόσιο τομέα:
«Το Δημόσιο δεν πρέπει να ζητά από τους πολίτες στοιχεία που μπορεί να αντλήσει ηλεκτρονικά», είπε, χαρακτηρίζοντας αυτή τη φιλοσοφία ως τον πραγματικό καταλύτη του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η απλούστευση των διαδικασιών, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά μειώνει και το λειτουργικό κόστος του κράτους, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και τη διαφάνεια.
Εστίαση στην περιφέρεια και στα δίκτυα ευρυζωνικότητας
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι βασικός στόχος της ψηφιακής πολιτικής είναι να γεφυρωθούν οι ανισότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Η ομογενοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα –από τα νησιά έως τα ορεινά χωριά– αποτελεί, όπως είπε, «θεμέλιο για την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στη νέα εποχή».
Αναφερόμενος στα έργα ευρυζωνικότητας, παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα συντονισμού ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους εργολάβους, αλλά υπογράμμισε πως αυτά αντιμετωπίζονται συστηματικά. Στόχος, όπως είπε, είναι γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους.
Η κυβερνοασφάλεια ως κρίσιμη υποδομή
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κυβερνοασφάλεια, χαρακτηρίζοντάς την «ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σύγχρονου κράτους».
Η προστασία των προσωπικών δεδομένων, των δημόσιων μητρώων και των ψηφιακών υπηρεσιών αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό, προϋπόθεση για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου.
«Η Ελλάδα προχωρά με σταθερά βήματα»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον της ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ελλάδα:
«Η χώρα βαδίζει πλέον με σταθερά και αποφασιστικά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το όραμά μας για ένα Δημόσιο πιο αποτελεσματικό, διαφανές και προσβάσιμο γίνεται πραγματικότητα που αγγίζει κάθε πολίτη και κάθε γωνιά της χώρας».
Με τις επενδύσεις των 500 εκατ. ευρώ να προχωρούν και τα νέα συστήματα να επεκτείνονται σε όλο το Δημόσιο, το στοίχημα για την Ελλάδα είναι πλέον η εδραίωση μιας ψηφιακής κουλτούρας που θα μετατρέψει την τεχνολογία σε καθημερινό εργαλείο εμπιστοσύνης και εξυπηρέτησης για τον πολίτη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας