Επιστήμη

Διατροφή και Μνήμη: Η Υπερεπεξεργασμένη Τροφή Βλάπτει τον Εγκέφαλο σε Μέρες

Διατροφή και Μνήμη: Η Υπερεπεξεργασμένη Τροφή Βλάπτει τον Εγκέφαλο σε Μέρες

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Νέα Μελέτη UNC: Υψηλά Λιπαρά Διαταράσσουν Νευρώνες CCK – Διαλειμματική Νηστεία Αντιστρέφει Επιπτώσεις

Μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του UNC (Neuron, Σεπτέμβριος 2025) αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών με υψηλά λιπαρά, όπως τσίζμπεργκερ και πατάτες τηγανητές, μπορεί να βλάψει τη μνήμη μέσα σε τέσσερις ημέρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Αντίθετα, τροφές όπως λιπαρά ψάρια, φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. «Η ταχύτητα που η δίαιτα βλάπτει τη μνήμη μας εξέπληξε», δήλωσε ο Juan Song, κύριος ερευνητής και καθηγητής φαρμακολογίας, επισημαίνοντας τη διαταραχή των ενδιάμεσων νευρώνων CCK στον ιππόκαμπο.

Η Μελέτη: Υπερεπεξεργασμένες Τροφές vs Εγκέφαλος

Η ομάδα του Song εξέτασε ποντίκια σε δίαιτα υψηλών λιπαρών, μιμούμενη τη δυτική διατροφή:

  • Αποτέλεσμα: Μέσα σε 4 ημέρες, οι νευρώνες CCK στον ιππόκαμπο (κέντρο μνήμης) έγιναν υπερδραστήριοι, διαταράσσοντας τον μεταβολισμό γλυκόζης.
  • Συνέπεια: Βλάβη στην επεξεργασία νέων αναμνήσεων.
  • Μακροπρόθεσμα: Αυξημένος κίνδυνος για νευροφλεγμονή, συρρίκνωση εγκεφάλου και παχυσαρκία.

«Οι νευρώνες CCK είναι εξαιρετικά ευάλωτοι – η γλυκόζη είναι το κλειδί», είπε ο Song.

Διαλειμματική Νηστεία: Η Ανατροπή

Η διαλειμματική νηστεία (16-18 ώρες χωρίς τροφή) αντέστρεψε τις βλάβες:

  • Μηχανισμός: Μετατόπιση από γλυκόζη σε καύση λίπους, ομαλοποιώντας τη δραστηριότητα CCK.
  • Ρόλος PKM2: Το ένζυμο πυροσταφυλική κινάση M2 ρυθμίζει τη γλυκόζη – η μείωση δραστηριότητας (μέσω νηστείας ή φαρμάκων όπως μετφορμίνη) βελτιώνει τη μνήμη.

«Η νηστεία ηρεμεί τους νευρώνες – είναι σαν reset», δήλωσε ο Song.

Τι Σημαίνει: Διατροφή και Υγεία Εγκεφάλου

Προστατευτικές τροφές:

  • Λιπαρά ψάρια (ω-3), φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής, ξηροί καρποί.
  • Οφέλη: Αντιοξειδωτικά, υγιή λιπαρά, σταθερή γλυκόζη.

Βλαπτικές τροφές:

  • Υπερεπεξεργασμένα (burgers, τηγανητά, παγωτά).
  • Κίνδυνοι: -20% μνήμη, +30% κίνδυνος Αλτσχάιμερ (UNC).

Μελλοντική έρευνα:

  • Σύνδεση με Αλτσχάιμερ.
  • Δίαιτες για ρύθμιση γλυκόζης (π.χ. Μεσογειακή).

«Η δίαιτα δεν είναι μόνο σώμα – είναι εγκέφαλος», είπε ο Dr. David Perlmutter (Harvard).

Μνήμη σε Κίνδυνο

Η υπερεπεξεργασμένη τροφή βλάπτει τη μνήμη σε ημέρες, αλλά η νηστεία και υγιεινή διατροφή προστατεύουν. Επιλέξτε τροφές – ο εγκέφαλός σας σας ευχαριστεί.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments