Η βιομηχανία σοκολάτας αντιμετωπίζει κρίση, με τιμές κακάο τετραπλασιασμένες και απειλή εξαφάνισης από κλιματική αλλαγή. Η βρετανική Win-Win εισάγει σοκολάτα από ρύζι και φακές, μειώνοντας εκπομπές και κόστος, διατηρώντας γεύση και υφή.
Κρίση Κακάο: Περιβάλλον και Κόστος
Το 75% παγκόσμιας παραγωγής κακάο από Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού πλήττεται από αποψίλωση, παιδική εργασία και ξηρασίες. Οι τιμές τετραπλασιάστηκαν σε 3 χρόνια, αναγκάζοντας Nestlé και McVitie’s να αλλάξουν συνταγές με «γεύση σοκολάτας». Ο Mark Golder, CEO Win-Win: «Η σοκολάτα κινδυνεύει – χρειαζόμαστε εναλλακτικές».
Η Τεχνολογία Win-Win: Ρύζι και Φακές
Η Win-Win ζυμώνει και ψήνει ρύζι/φακές για να μιμηθεί κακάο. «Το αποτέλεσμα λιώνει και μυρίζει σαν σοκολάτα», λέει Golder. Μείωση εκπομπών 90%, νερού 90%.
Άλλες Καινοτομίες
- Barry Callebaut: Καλλιεργημένα κύτταρα κακάο με ETH Ζυρίχης.
- Planet A Foods (ChoViva): Βρώμη/ηλιόσποροι, συνεργασίες Aldi/Lidl, 10.000 τόνοι/έτος.
- Voyage Foods: Κουκούτσια σταφυλιών/πρωτεΐνη ηλίανθου, 40 εκατ. δολάρια επενδύσεις.
Υγεία και Περιβάλλον: Η Άποψη Ειδικών
Ο Tim Spector (Zoe): «Περιβαλλοντικά εξαιρετικά, αλλά χωρίς φλαβανόλες κακάο για καρδιά/εντέρο». Προτείνει μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας.
Μελλοντικές Προοπτικές
Η καινοτομία από ρύζι/βρώμη μπορεί να σώσει τη βιομηχανία, μειώνοντας εξάρτηση από κακάο και προωθώντας βιωσιμότητα. Η ζήτηση αυξάνεται, με εταιρείες να επενδύουν σε εργαστηριακές λύσεις.
Πηγή: Pagenews.gr
