Ελλάδα

Ένοπλες Δυνάμεις: Τα οπλικά συστήματα που εντυπωσίασαν στη μεγαλειώδη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Ένοπλες Δυνάμεις: Τα οπλικά συστήματα που εντυπωσίασαν στη μεγαλειώδη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Ένοπλες Δυνάμεις: Τα οπλικά συστήματα που εντυπωσίασαν στη μεγαλειώδη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Drones, εξελιγμένα συστήματα anti-drones «Κένταυρος» αλλά και όπλα Τεχνητής Νοημοσύνης τράβηξαν τα βλέμματα του κοινού

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η παρέλαση, που διεξήχθη στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε το «άρωμα» της νέας εποχής στην οποία εισέρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις. Μεταξύ άλλων, drones, εξελιγμένα συστήματα anti-drones «Κένταυρος» αλλά και όπλα Τεχνητής Νοημοσύνης τράβηξαν τα βλέμματα του κοινού ενώ ο χειριστής του F-16 συγκίνησε με το μήνυμά του.

Η ποικιλία των οπλικών συστημάτων που είτε έχουν ήδη αποκτηθεί και ενσωματωθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, είτε παραδίδονται το επόμενο διάστημα, είτε ολοκληρώνονται σε ότι αφορά την τεχνολογική τους ωρίμανση και παρήλασαν στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, ήταν πρωτοφανής.

Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2025 το κοινό είδε για πρώτη φορά ακόμη και υποβρύχια σκούτερ για τις Ειδικές Δυνάμεις για ναυτικές επιχειρήσεις, ενώ στα ιπτάμενα μέσα τα είδη και η ποικιλία τους εντυπωσίασαν το κοινό.

Όπως τόνισε και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, «με την Ατζέντα 2030 ως οδικό χάρτη βαθιάς μεταρρύθμισης, τη Νέα Δομή Δυνάμεων, τον 12ετη Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών και την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής, οικοδομούμε τις πιο ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της Νέας Ελλάδας».

Η παρουσία του Τμήματος Καινοτομίας στην παρέλαση δεν αποτελεί απλώς επίδειξη νέων συστημάτων, αλλά έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια νέα εποχή τεχνολογικής αυτονομίας, επιχειρησιακής ευελιξίας και εθνικής αυτοπεποίθησης.

Το drone Heron διαθέτει αυτονομία που ξεπερνά τις 40 ώρες και ικανότητα πτήσης σε ύψη άνω των 30.000 ποδών. Μπορεί να καλύψει αποστάσεις άνω των 350 χλμ, προσφέροντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Το drone Heron διαθέτει αυτονομία που ξεπερνά τις 40 ώρες και ικανότητα πτήσης σε ύψη άνω των 30.000 ποδών. Μπορεί να καλύψει αποστάσεις άνω των 350 χλμ, προσφέροντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Μ1117

Ακολούθησε η διέλευση τεσσάρων, αμερικανικής προέλευσης, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνώρισης Μ1117, τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα στον Ελληνικό Στρατό. Tα συγκεκριμένα οχήματα φέρουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες οι οποίοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά από το 306 Εργοστάσιο Βάσης του Στρατoύ Ξηράς.

Διαθέτουν κάμερα υψηλής ευκρίνειας και Σύστημα Drone. Αποτελούν αυτόνομα συστήματα επιτήρησης, τα οποία έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν την εικόνα, σε πραγματικό χρόνο στα Κέντρα Επιχειρήσεων.

Spike Nlos

Το σύστημα «Κένταυρος» είναι ένα antidrone σύστημα που έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να εξουδετερώνει εχθρικά drone μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Ήδη έχει εγκατασταθεί στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στη Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», με άριστα αποτελέσματα.

Σύστημα εντοπισμού κι εξουδετέρωσης Drone «Υπερίων»
Το σύστημα ανίχνευσης και εξουδετέρωσης drone «Υπερίων» είναι η εξέλιξη του «Κένταυρος». Βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένων δοκιμών από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να εξουδετερώνει αυτόματα, μέσω παρεμβολών, επιτιθέμενα drone, παρέχοντας κάλυψη 360 μοιρών στις Μονάδες μας.

Drone S-100

Είναι ένα υπερσύγχρονο drone το οποίο περιέχεται στον εξοπλισμό των νέων φρεγατών Belharra (FDI HN) . Έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει, να προσδιορίζει και να στοχοποιεί με ακρίβεια και χωρίς τη παρέμβαση του χειριστή πιθανές απειλές σε βάθος έως 100 χιλιόμετρα.

iΣύστημα Drone «Αρχύτας»

Είναι προϊόν συνεργασίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα της χώρας μας. Έχει δυνατότητα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης ώστε να μπορεί να επιχειρεί τόσο από την ξηρά όσο και από πολεμικά πλοία. To μέγιστο ύψος πτήσης προσεγγίζει τα 5.000 μέτρα ενώ η αυτονομία του φτάνει τις 2 ώρες.

Μπορεί να αναλάβει αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης σε μεγάλη απόσταση. Συμμετέχει ήδη σε ασκήσεις και επιχειρήσεις φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικής επικράτειας.

Drone «A900»

Είναι μη επανδρωμένο ελικόπτερο που χρησιμοποιείται από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικό σύστημα σύγχρονης τεχνολογίας, παρέχει, σε ζωντανή μετάδοση, ευκρινή αποτύπωση της επιφάνειας, σε βάθος 30 χιλιομέτρων.

Υποβρύχιο scooter «Rotinor»

Υποβρύχιο όχημα υποβοήθησης δύτη που χρησιμοποιείται σε ειδικές αποστολές κατάδυσης. Χρησιμοποιείται από τους Υποβρύχιους Καταστροφείς για αφανή, αθόρυβη, και ταχύτατη διείσδυση στην περιοχή επιχειρήσεων.

Ταχύπλοο σκάφος VTR

Είναι ένα Μη Επανδρωμένο Ταχύπλοο Σκάφος Επιφανείας της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Έχει αναπτυχθεί από το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι ένας συνδυασμός επιχειρησιακού ταχύπλοου σκάφους των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και ενός αυτόνομου συστήματος πλοήγησης με δυνατότητα ανίχνευσης και αποφυγής εμποδίων. Αποστολή του είναι η επιτήρηση και παρατήρηση θαλάσσιων στόχων, μέσω θερμικών καμερών, ραντάρ αναγνώρισης και δορυφόρου.

Robot EOD Μηχανικού

Δύο οχήματα γενικής χρήσης τα οποία φέρουν τρία ρομποτικά συστήματα εξουδετέρωσης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών. Δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξουδετέρωσης βομβών χωρίς να απαιτείται η προσέγγιση του χώρου από το προσωπικό.

ΣΜΗΕΑ (V-BAT)

Τέσσερα Σύστηματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων «V – BAT». Είναι ένα από τα λίγα παγκοσμίως συστήματα Drone, με δυνατότητα κάθετης απογείωσης/προσγείωσης, γεγονός που αυξάνει την ευελιξία χρήσης.

Η αυτονομία πτήσεως του συστήματος το καθιστά ικανό να επιτηρεί σε βάθος 200 χλμ και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναλαμβάνει αποστολές επιτήρησης – αναγνώρισης και στοχοποίησης, ενώ συμμετέχει και σε επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

13.12.2025 | 07:06

Ιταλία, Βουλγαρία, Μάλτα και Βέλγιο «τορπιλίζουν» το σχέδιο της ΕΕ για τα ρωσικά κεφάλαια

13.12.2025 | 07:00

Ευρωπαϊκή στροφή; Ζητούν «εγγυήσεις ασφαλείας» από ΗΠΑ πριν από «εδαφικές διαπραγματεύσεις»

13.12.2025 | 05:47

Χειρόφρενο «τραβάνε» στην Ελλάδα οι οδηγοί φορτηγών στα οχήματά τους στις εθνικές οδούς από 21 Δεκεμβρίου!

13.12.2025 | 05:09

Κερδίζει έδαφος το delivery, «μάχη» για γεμάτα τραπέζια: Η εστίαση ποντάρει στις γιορτές για να σώσει το 2025

13.12.2025 | 04:05

Jensen Huang: Ο «αόρατος» CEO της Nvidia που έγινε ο «βασιλιάς» της AI – Person of the Year 2025

13.12.2025 | 03:33

«Ριφιφί»: Η μεγαλύτερη ληστεία της Ελλάδας γίνεται σειρά - Πρεμιέρα 15 Δεκεμβρίου

13.12.2025 | 03:01

«Κόκκινος συναγερμός» για 110 τράπεζες:Η ΕΚΤ ετοιμάζει «αντίστροφο» stress test γεωπολιτικών κινδύνων το 2026

13.12.2025 | 02:36

Τζέιμι Ντάιμον: «Η AI θα κόψει δουλειές, αλλά όποιος έχει αυτές τις 5 δεξιότητες θα έχει άπειρες ευκαιρίες»!

12.12.2025 | 19:54

Σπαραγμός για τον Δαδακαρίδη! Ο ηθοποιός αποχαιρετά τον πατέρα του: “θα ήθελα να σε είχα κι άλλο”

12.12.2025 | 19:19

Ξεσπά η Παναγιώταρου! Το πάθημα με Σχίζα που την «ξύπνησε» – τι αποκαλύπτει για τη σχέση τους!

12.12.2025 | 14:20

First Dates: Της ζήτησε να πληρώσει στο τέλος του ραντεβού,η κοπέλα στις μέρες μας είναι ο άντρας της σχέσης

12.12.2025 | 13:57

Σκληρά λόγια της Τούνη για Αλεξάνδρου: Απουσία στο δικαστήριο και ανατροφή του Πάρη από Μπαλινέζα

11.12.2025 | 14:21

Μ. Θεοδωράκη: «Η φύση με έκανε asexual - Οι 6 στους 8 άντρες με χώρισαν» [vid]

10.12.2025 | 18:06

Νένα Χρονοπούλου: Η μάχη με το σάκχαρο, η απώλεια 40 κιλών και η νέα αρχή στη ζωή της

10.12.2025 | 17:51

Η Ιουλία Καλλιμάνη για τα «γαλλικά» στον θαμώνα: «Εκείνη τη μέρα είχα κάνει εξομολόγηση και με περιτριγύριζε ο “άλλος”»

10.12.2025 | 17:29

Σόκαρε ο Τσιμιτσέλης μετά την περιπέτεια της υγείας του: Εύχομαι κανείς από εσάς να μην πάθει αυτό που έπαθα

13.12.2025 | 02:06

Η Ευρώπη «all in» στην άμυνα: Von der Leyen ανοίγει το κουτί του Πανδώρας για SAFE 2

13.12.2025 | 01:00

F-35 στην Τουρκία: Το παρασκήνιο, οι πιέσεις και τα σενάρια για τους S-400 από Ισραήλ

12.12.2025 | 20:07

ΝΑΤΟ – Ρούτε: Απειλεί Τραμπ και ειρήνη! Επανεξοπλισμός, «τρίτος παγκόσμιος» και στρατιωτικά κέρδη!

12.12.2025 | 10:55

«Σπάει ταμπού ο Τούρκος διευθυντής: “Κανείς στην Άγκυρα δεν ονειρεύεται ελληνικά νησιά – Σταματήστε τον φόβο!”»

12.12.2025 | 02:33

Τσελίκ: «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι παράνομη»

12.12.2025 | 00:54

«Διελκυστίνδα» Ρωσίας – Τουρκίας για τους S-400 με φόντο τα F-35

11.12.2025 | 19:44

«Είμαστε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας» – Προειδοποίηση Ρούτε για πόλεμο που θυμίζει Β’ Παγκόσμιο

11.12.2025 | 11:49

Στρατηγικό Παιχνίδι Ζελένσκι: Πώς οι 90 Ημέρες Μπορούν να Σώσουν την Ουκρανία!

Το Madwalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ σε περιμένει να λάμψεις στο Athens Metro Mall

Ένα Σάββατο γεμάτο στιλ, λάμψη και festive glam

Το Madwalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ σε περιμένει να λάμψεις στο Athens Metro Mall

Ο Δημήτρης Τσίκλης στο Game Time: Το ντέρμπι με σαΐτες για καλό σκοπό και το μπέρδεμα με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο

Ο δημοφιλής ηθοποιός θυμάται το … θεατρικό γκολ που έζησε στη Θεσσαλονίκη και σχολιάζει τον αγώνα Άρης-Ολυμπιακός

Ο Δημήτρης Τσίκλης στο Game Time:Το ντέρμπι με σαΐτες για καλό σκοπό και το μπέρδεμα με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο

Κόλαφος από την Εισαγγελέα: «Η Χρυσή Αυγή είναι γνήσιο τέκνο της ναζιστικής ιδεολογίας»

Σαρωτική αγόρευση της εισαγγελέα Στεφανάτου στο Εφετείο – Βεβαιότητα για τον χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης

Κόλαφος από την Εισαγγελέα: «Η Χρυσή Αυγή είναι γνήσιο τέκνο της ναζιστικής ιδεολογίας»

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ των αγροτών – Τα σημεία που θέλουν να αποκλείσουν

Οι αγρότες ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της Μακεδονίας και λίγο μετά τις 11.30 έφτασαν στην περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονικής - Σχέδιο για τετράωρο αποκλεισμό του λιμανιού

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ των αγροτών – Τα σημεία που θέλουν να αποκλείσουν

Αλλάζουν όλα! Αυξάνονται τα διόδια από την 1η Ιανουαρίου – Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων είναι ήπιες, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα διέλευσης

Αλλάζουν όλα! Αυξάνονται τα διόδια από την 1η Ιανουαρίου – Πως διαμορφώνονται οι τιμές

ΟΠΕΚΕΠΕ: 14 προσαγωγές στην Κρήτη για παράνομες επιδοτήσεις

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό ατόμων που υπέβαλαν ψευδή δήλωση

ΟΠΕΚΕΠΕ: 14 προσαγωγές στην Κρήτη για παράνομες επιδοτήσεις

Φοινικούντα: Τα ευρήματα που οδήγησαν στις αρχές τον ανιψιό και τον επιχειρηματία φίλο του

Οι συλληφθέντες εξακολουθούν να αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Φοινικούντα: Τα ευρήματα που οδήγησαν στις αρχές τον ανιψιό και τον επιχειρηματία φίλο του

Ρολά κάτω στα κρεοπώλεια την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου

Μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, όταν όλοι περιμένουν ανοιχτά κρεοπωλεία γεμάτα κόσμο για το γιορτινό τραπέζι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ)

Ρολά κάτω στα κρεοπώλεια την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου