Κόσμος

Δηλητηριάσεις στην Κωνσταντινούπολη: Θάνατοι τουριστών και μαζικές νοσηλείες – Η Πόλη τρέμει από φόβο

Δηλητηριάσεις στην Κωνσταντινούπολη: Θάνατοι τουριστών και μαζικές νοσηλείες – Η Πόλη τρέμει από φόβο

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK/View of delicious food sold on the streets of the city

Από την τραγωδία της οικογένειας Böcek από το Αμβούργο, που πέθανε από χημικά στο ξενοδοχείο, μέχρι 25 νοσηλείς από λαχματζούν και 14 μαθητές από κοτόπουλο – η τουριστική μητρόπολη βυθίζεται σε κρίση υγιεινής με ερωτήματα για φυτοφάρμακα, street food και ελέγχους

Στην Κωνσταντινούπολη, τη γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης που κάθε χρόνο υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες με την υπόσχεση γεύσεων και ιστορίας, κάτι σάπιο έχει εισχωρήσει βαθιά: μια σειρά από δηλητηριάσεις που παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις, με θανάτους και μαζικές νοσηλείες να σπέρνουν πανικό και να θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια μιας πόλης που βασίζεται στον τουρισμό. Από την τραγική απώλεια μιας τετραμελούς οικογένειας Τουρκογερμανών από το Αμβούργο, που πέθανε από πιθανή έκθεση σε χημικά φυτοφάρμακα στο ξενοδοχείο τους, μέχρι τις 25 νοσηλείες από ύποπτο λαχματζούν σε εστιατόριο χωρίς άδεια και τους 14 μαθητές που κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά από κοτόπουλο στο σχολείο τους, η Πόλη ζει εφιάλτη – ένας εφιάλτης που δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά, αλλά φαίνεται να κρύβει συστηματικά προβλήματα υγιεινής, ελέγχων και διαχείρισης κινδύνων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και σχολεία.

Η τραγωδία της οικογένειας Böcek: Από διακοπές θανάτου σε ξενοδοχείο-παγίδα

Η ιστορία ξεκινά στις 9 Νοεμβρίου 2025, όταν η οικογένεια Böcek – ο πατέρας Servet (38), η μητέρα Çiğdem (27), ο γιος Kadir (6) και η κόρη Masal (3) – φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη από το Αμβούργο για ολιγοήμερες διακοπές. Τρεις μέρες αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου, μετά από βόλτα σε τουριστικά σημεία και δοκιμή street food όπως μύδια με ρύζι και kumpir (γεμιστές πατάτες), αρρωσταίνουν βίαια: ναυτία, έμετος, πυρετός. Εισάγονται στο νοσοκομείο με υποψία τροφικής δηλητηριάσης, εξέρχονται προσωρινά, αλλά η κατάστασή τους χειροτερεύει δραματικά. Τα παιδιά πεθαίνουν στις 13 Νοεμβρίου, η μητέρα στις 14, και ο πατέρας, μετά από μέρες σε εντατική, στις 17 Νοεμβρίου – όλοι στο Harbour Suites Old City Hotel, στην περιοχή Φατίχ, κοντά στο ιστορικό κέντρο. Αρχικά, οι αρχές εστίασαν σε street food vendors από την περιοχή Ortaköy, συλλαμβάνοντας 11 ύποπτους, αλλά μια προκαταρκτική ιατροδικαστική έκθεση άλλαξε τα πάντα: η αιτία θανάτου δεν ήταν φαγητό, αλλά πιθανότατα χημική δηλητηρίαση από φυτοφάρμακο κατά των κοριών, ψεκασμένο σε δωμάτιο κάτωθεν και διαδοθέν μέσω αεραγωγών. Το ξενοδοχείο κλείστηκε, 11 άτομα (ιδιοκτήτες και υπάλληλοι) συνελήφθησαν, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, διατάσσοντας έρευνα «με απόλυτη ευαισθησία» – μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ στη Γερμανία και διεθνή ανησυχία για την ασφάλεια τουριστών.

Μαζικές νοσηλείες: 25 από λαχματζούν και 14 μαθητές από κοτόπουλο – η κρίση εξαπλώνεται

Η τραγωδία των Böcek δεν ήταν μεμονωμένη. Το βράδυ της Παρασκευής 21 Νοεμβρίου, 25 άτομα –ανάμεσά τους και τουρίστες– κατέληξαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα ναυτίας, εμέτου και πόνου μετά από γεύμα σε εστιατόριο στο Σισλί: όλοι είχαν παραγγείλει λαχματζούν, την κλασική πίτα με κιμά, λαχανικά και μπαχαρικά. Ο επικεφαλής της υγειονομικής αρχής Αμπντουλάχ Εμρέ Γκιουνέρ ανακοίνωσε στο X ότι οι ασθενείς «είναι γενικά καλά» και λαμβάνουν θεραπείες, αλλά το εστιατόριο –χωρίς άδεια λειτουργίας– κλείστηκε αμέσως, ενώ δείγματα τροφίμων εστάλησαν για ανάλυση. Παράλληλα, στην επαρχία Κοτζαελί, 14 μαθητές νοσηλεύτηκαν μετά από μεσημεριανό στο σχολείο: το μενού περιλάμβανε κοτόπουλο, και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν άμεσα, με τις αρχές να επιβεβαιώνουν την Κυριακή ότι τα παιδιά είναι πλέον καλά, αλλά η έρευνα συνεχίζεται για την πηγή μόλυνσης. Αυτά τα περιστατικά, που ακολουθούν παρόμοια κύματα σε σχολεία και εστιατόρια, δείχνουν ένα πρόβλημα συστημικό: ανεπαρκείς έλεγχοι σε street food και κουζίνες, όπου η τουριστική πίεση –με 15 εκατ. επισκέπτες ετησίως– υπερβαίνει τις δυνατότητες επιθεωρήσεων.

Άλλες τραγωδίες: Γερμανίδα φοιτήτρια, Ολλανδές αδελφές και νεκροί έφηβοι – μοτίβο χημικών και τροφίμων

Η λίστα των περιστατικών είναι μακρά και ανατριχιαστική, αποκαλύπτοντας ένα μοτίβο που συνδέει ξενοδοχεία, εστιατόρια και σχολεία. Στις 19 Νοεμβρίου, ένας Γερμανός επιχειρηματίας από τη Γερμανία κατέληξε από εφίδρωση και δύσπνοια στο ξενοδοχείο του κοντά στο Φατίχ – οι συνθήκες θανάτου του παραμένουν ασαφείς, αλλά η εγγύτητα με το ξενοδοχείο των Böcek εγείρει ερωτήματα για κοινή πηγή. Την ίδια μέρα, δύο Ολλανδές αδελφές νοσηλεύτηκαν από το ξενοδοχείο τους στο Φατίχ με ναυτία, έμετο και διάρροια – η μία εξήλθε σύντομα, αλλά η υπόθεση ερευνάται ως τροφική δηλητηρίαση. Πιο πίσω, τον Αύγουστο, δύο έφηβοι από την Ολλανδία πέθαναν σε ξενοδοχείο κοντά στο Ταξίμ μετά από γεύμα σε εστιατόριο – ο πατέρας τους επέζησε, και η αιτία αποδόθηκε σε τροφική δηλητηρίαση, με εστίαση στο φαγητό που έφαγαν τα παιδιά αλλά όχι εκείνος. Και μην ξεχνάμε τη Γερμανίδα φοιτήτρια Erasmus, 21 ετών, που πέθανε τον Νοέμβριο 2024: αρχικά τροφική δηλητηρίαση, αλλά ιατροδικαστική έκθεση τον Αύγουστο 2025 κατέληξε σε φυτοφάρμακο κατά κοριών, ψεκασμένο στον πρώτο όροφο και διαδοθέν ως αέριο στον δεύτερο όπου έμενε – μια περίπτωση που τώρα φωτίζει παρόμοια σενάρια, όπως αυτό των Böcek.

Ερωτήματα για υγιεινή και ελέγχους: Street food, ξενοδοχεία και σχολεία στο στόχαστρο

Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία: αποκαλύπτουν κενά σε μια πόλη όπου η γαστρονομική σκηνή –από τα μπακλαβάδες και τα λαχματζούν μέχρι τα street food stalls– προσελκύει εκατομμύρια, αλλά οι έλεγχοι υστερούν. Οι αρχές έχουν κλείσει εστιατόρια χωρίς άδεια, όπως αυτό στο Σισλί, και ερευνούν σχολικές κουζίνες, αλλά τα ερωτήματα καίνε: Πώς ψεκάζονται τα ξενοδοχεία χωρίς να ενημερώνονται οι πελάτες; Γιατί street vendors και μικρά εστιατόρια λειτουργούν χωρίς αυστηρούς ελέγχους; Και πώς μια μητρόπολη με 15 εκατ. τουρίστες ετησίως δεν έχει σύστημα άμεσης ειδοποίησης για κινδύνους; Η τουρκική κυβέρνηση, υπό πίεση από Γερμανία και Ολλανδία, έχει διατάξει μαζικές επιθεωρήσεις, αλλά ειδικοί προειδοποιούν: η κλιματική αλλαγή, η υπερτουρισμός και η ανεπαρκής εκπαίδευση σε υγιεινή δημιουργούν βόμβα με βραδυφλεγή μηχανισμό.

Πανικός στους τουρίστες και διεθνής ανησυχία: Η Κωνσταντινούπολη χάνει την αίγλη της

Ο πανικός έχει εξαπλωθεί: κρατήσεις ακυρώνονται, social media γεμίζουν με #IstanbulPoisoning, και πρεσβείες εκδίδουν προειδοποιήσεις – «αποφύγετε street food, ελέγξτε ξενοδοχεία». Η τουρκική οικονομία, που βασίζεται 12% στον τουρισμό (40 δισ. δολ. ετησίως), τρέμει: η Κωνσταντινούπολη, με 14 εκατ. επισκέπτες, κινδυνεύει να χάσει την εικόνα της ως «ασφαλούς παράδεισου γεύσεων». Οι αρχές καλούν σε ηρεμία, αλλά οι θάνατοι –από παιδιά σε οικογένειες μέχρι τουρίστες– έχουν σπείρει φόβο. Η έρευνα συνεχίζεται, με δείγματα από ξενοδοχεία και εστιατόρια σε εργαστήρια, και η Τουρκία υπόσχεται «απόλυτη διαφάνεια» – αλλά μέχρι να βρεθεί η αλήθεια, η Πόλη, που κάποτε μύριζε μπαχαρικά και ιστορία, μυρίζει τώρα τρόμο και ερωτήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments