Πολιτική

Ο Καμμένος ανέβηκε με ασανσέρ, ο Θεοδωράκης με σκάλες – και έτσι χάθηκε η εξουσία!

Ο Καμμένος ανέβηκε με ασανσέρ, ο Θεοδωράκης με σκάλες – και έτσι χάθηκε η εξουσία!

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Ο Καμμένος ανέβηκε με ασανσέρ, ο Θεοδωράκης με σκάλες – και έτσι χάθηκε η εξουσία!

Το «όνειρο» του Υπουργείου Άμυνας, οι σκάλες της Κουμουνδούρου, το «μην κάνεις τον κόπο» του Λαφαζάνη και το χαμένο ραντεβού της Κεντροαριστεράς με την εξουσία.

Καμμένος σε Τσίπρα: «Εσύ θα είσαι ο Βελουχιώτης και εγώ ο Ζέρβας» – Πώς κλείδωσε η πιο παράδοξη συγκυβέρνηση της Μεταπολίτευσης

Η στιγμή που γράφτηκε η πιο απρόβλεπτη πολιτική συμμαχία

Στην πολιτική αυτοβιογραφία του, ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει με ύφος νοσταλγίας αλλά και αμηχανίας την ημέρα που σφραγίστηκε η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ήταν η στιγμή όπου η ριζοσπαστική αριστερά και η λαϊκή δεξιά συνυπέγραψαν μια απρόσμενη συγκυβέρνηση, η οποία θα καθόριζε όλες τις εξελίξεις του 2015.

Ο Τσίπρας δεν παρουσιάζει τη συνεργασία ως συμφωνία που είχε κλειστεί εκ των προτέρων. Αντίθετα, την περιγράφει ως πολιτική συμπόρευση που προέκυψε επειδή… πρόλαβε ο Πάνος Καμμένος. Και μαζί με αυτήν, «έκλεισε» η πόρτα στον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι.

Η σκηνή στην Κουμουνδούρου: ο Καμμένος «πρωθυπουργοποιεί» τον Τσίπρα πριν καν ορκιστεί

Ο Τσίπρας αποκαλύπτει ότι είχε καλέσει σε διαδοχικά ραντεβού Καμμένο και Θεοδωράκη.Ο πρώτος έφτασε νωρίτερα και πριν ανέβει καν στον 7ο όροφο έκανε δηλώσεις έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ:«Έρχομαι να συναντήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Αλέξη Τσίπρα…»

Ήταν μια κίνηση με ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ακόμη δεδηλωμένη. Τυπικά, ο Τσίπρας δεν ήταν Πρωθυπουργός.Στην πράξη, ο Καμμένος τον αναγόρευσε.

«Θέλω το Υπουργείο Άμυνας. Ήταν το όνειρό μου»

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Καμμένος ξεκίνησε με μία από τις πιο χαρακτηριστικές του ατάκες:«Θέλω το Υπουργείο Άμυνας… Εσύ θα είσαι ο Άρης Βελουχιώτης και εγώ ο Ναπολέων Ζέρβας.»Η φράση συμπύκνωνε όλο τον ιδιότυπο πολιτικό του κόσμο:πατριωτισμός, συμβολισμός, υπερβολή, αυτοδραματοποίηση.

Ο Τσίπρας παραδέχεται ότι περίμενε όρους, απαιτήσεις, συναλλαγή.Αντί γι’ αυτό, ο Καμμένος ζήτησε μόνο το Υπουργείο Άμυνας και «όσα αναλογούν στο ποσοστό του».Τίποτα παραπάνω.

Αιφνιδιασμένος αλλά θετικά εντυπωσιασμένος, ο Τσίπρας σκέφτηκε ότι πρέπει να κρατήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ποταμιού. Το είπε στον Καμμένο — και εκείνος αντέδρασε άμεσα:«Μην τον φέρεις αυτόν, θα μας διαλύσει. Θα τα δίνει όλα στους έξω.»

Το δραματικό «μην κάνεις τον κόπο» – Το ραντεβού Θεοδωράκη που δεν έγινε ποτέ

Εδώ η ιστορία γίνεται σχεδόν κινηματογραφική.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε λίγα λεπτά αργότερα. Δεν πήρε τον ανελκυστήρα. Ανέβηκε με τα πόδια τις σκάλες.

Στον όροφο όπου βρισκόταν το γραφείο του Λαφαζάνη, έγινε το καθοριστικό επεισόδιο:

– «Τι θες εσύ εδώ; Μην κάνεις τον κόπο, πρόλαβε ο άλλος.» – «Τι εννοείς;» – «Ήταν πάνω με τον Καμμένο. Τελείωσε. Τα βρήκαμε.»

Αυτό ήταν.Το πολιτικό «ράφι» είχε κλείσει.Το ραντεβού με τον Θεοδωράκη έγινε τυπικά, αλλά επί της ουσίας είχε τελειώσει πριν αρχίσει.

Ο Τσίπρας παραδέχεται ότι το γεγονός πως ο Θεοδωράκης διάλεξε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ίσως να έκρινε τη συγκυβέρνηση:«Δεν μου δόθηκε καν η ευκαιρία να συζητήσω σοβαρά μαζί του πριν διαφωνήσουμε.»

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ: ενότητα ή πολιτικό λάθος;

Ο Τσίπρας γράφει ότι επιδίωκε ένα ευρύ εθνικό μέτωπο, διακομματικό και ενωτικό.Δεν ήθελε η άνοδος της Αριστεράς να εκληφθεί ως «ρεβάνς του Εμφυλίου».Γι’ αυτό έβλεπε τη σύμπραξη με τον Καμμένο ως «άνοιγμα προς τη λαϊκή δεξιά».

Όμως ομολογεί ότι υποτίμησε πλήρως τον ευρωπαϊκό αντίκτυπο.Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, από τους οποίους ζητούσε στήριξη, είδαν τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ ως πολιτικό παράδοξο, σχεδόν δημοκρατικό ατόπημα.

Και όσο η συνεργασία αυτή λειτουργούσε στην καθημερινή διακυβέρνηση —με τον Καμμένο να σέβεται την κυβερνητική συνοχή— το χάσμα φάνηκε μόνο όταν ήρθε η Συμφωνία των Πρεσπών: το θέμα που υπερέβαινε τα όρια της ιδεολογικής και πολιτικής αντοχής των ΑΝΕΛ.

Η ειρωνεία της ιστορίας

Τελικά, η πιο απρόβλεπτη συγκυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δημιουργήθηκε:

  • επειδή ο Καμμένος πήγε νωρίτερα στο ραντεβού,
  • επειδή ο Θεοδωράκης ανέβηκε με τις σκάλες,
  • και επειδή ο Λαφαζάνης είπε το πιο αποφασιστικό «μην κάνεις τον κόπο» της πολιτικής μεταπολιτευτικής ιστορίας.

Ο ίδιος ο Τσίπρας συνοψίζει την πολιτική ειρωνεία:«Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος.»

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments