Πολιτική

Κοτζιάς για Ουκρανία και Τραμπ: «Δεν είναι συμφωνία ειρήνης, είναι συμφωνία παράδοσης»

Κοτζιάς για Ουκρανία και Τραμπ: «Δεν είναι συμφωνία ειρήνης, είναι συμφωνία παράδοσης»

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Κοτζιάς για Ουκρανία και Τραμπ: «Δεν είναι συμφωνία ειρήνης, είναι συμφωνία παράδοσης»

Ο πρώην ΥΠΕΞ προειδοποιεί για την υπονόμευση συνόρων και αναδεικνύει τους κινδύνους για Ελλάδα και Κυπριακό.

Ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών, μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι της Ναυτεμπορικής με τη Μάγκυ Δούση, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τη διεθνή σκηνή, τις αμερικανικές πολιτικές και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ξεκινώντας με αναφορά στο βιβλίο του «Ο Τρίτος Δρόμος» του ΠΑΣΟΚ του 1984, τόνισε ότι εκείνη η εποχή χαρακτηριζόταν από πολιτική μόρφωση και ανάγνωση, κάτι που, όπως είπε, λείπει σήμερα.

Ο Τραμπ και το όνειρο του Νόμπελ Ειρήνης

Αιχμηρός απέναντι στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κοτζιάς σχολίασε ότι ο Αμερικανός ηγέτης ονειρεύεται το Νόμπελ Ειρήνης, χωρίς να αξιολογεί επαρκώς τις διεθνείς συνέπειες:«Δεν αναστοχαζόμαστε επαρκώς τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τι συνέπειες θα έχει για μας», τόνισε.

Ουκρανία: «Συμφωνία παράδοσης, όχι ειρήνης»

Αναφερόμενος στην αμερικανική πρόταση για το ουκρανικό, ο Κοτζιάς επισήμανε:«Δεν το λέω συμφωνία ειρήνης, το λέω συμφωνία παράδοσης», προσθέτοντας:«Υπό ποιες συνθήκες θα παραδώσει η Ουκρανία το 20% του εδάφους της; Αυτό συμβαδίζει με την αντίληψη του Τραμπ της υπονόμευσης των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών».

Παράλληλα υπενθύμισε ακραίες πρωτοβουλίες του Τραμπ στην αρχή της θητείας του, όπως η πρόθεση να αποκτήσει τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, της Γρενάδας, της Γροιλανδίας και των Παρθένων Νήσων, αξιοποιώντας στενούς συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς του.

Υποτίμηση συνόρων και εδαφικής ακεραιότητας

Ο Κοτζιάς τόνισε:«Ο Τραμπ έχει μια πολιτική υποτίμησης των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Μια χώρα σαν την Ελλάδα αυτό δεν την συμφέρει και προκαλεί δεύτερες σκέψεις».

Με νόημα προσέθεσε:«Αν ο Τραμπ πει να λύσουμε το Κυπριακό και να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα, τι θα πούμε; Σχέδιο ειρήνευσης;»

Ιστορικές αναλογίες και γεωπολιτική προοπτική

Ο πρώην ΥΠΕΞ συνέκρινε τα σχέδια του Τραμπ για την Ουκρανία με γεωπολιτικές στρατηγικές:

  • Σχέδια του 18ου και 19ου αιώνα για ανακατανομή εδαφών
  • Στρατηγικές του 20ου αιώνα για επιρροή και κυριαρχία

Τέλος, αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εγρήγορσης και της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments