Ισραήλ «ρίχνει» 35 δισ. δολάρια στην άμυνα: Προϋπολογισμός–μαμούθ 2026 εν μέσω πολέμου και πολιτικής θύελλας
Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Nathan Howard
Άμυνα πρώτα: Προϋπολογισμός 112 δισ. σεκέλ για τις IDF
Σαφή προτεραιότητα στην ασφάλεια και τη στρατιωτική ισχύ δίνει το Ισραήλ με το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2026, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο αμυντικός προϋπολογισμός «εκτοξεύεται» στα 112 δισ. σεκέλ – ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 35 δισ. δολάρια – από τα 90 δισ. σεκέλ που προβλέπονταν στο προηγούμενο προσχέδιο.
Η αύξηση αυτή δεν είναι απλώς ένας αριθμός στον πίνακα του υπουργείου Οικονομικών. Αντανακλά τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τον πόλεμο στη Γάζα και τις παράλληλες συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι οποίες έχουν μετατρέψει την άμυνα σε απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Το «πακέτο» περνά τώρα στο Κοινοβούλιο για την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία, σε ένα άκρως τεταμένο πολιτικό κλίμα.
Πόλεμος, εκεχειρίες και ένας λογαριασμός 31 δισ. δολαρίων
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει επιβαρύνει δραματικά τα δημόσια οικονομικά του Ισραήλ. Μόνο για το 2024, η χώρα δαπάνησε περίπου 31 δισ. δολάρια για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αλλά και για την αντιμετώπιση των παράλληλων συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. Πρόκειται για κόστος που δεν αφορά μόνο πυρομαχικά και επιχειρήσεις, αλλά και επιστρατεύσεις, αποζημιώσεις, υποστήριξη εφέδρων και αποκατάσταση ζημιών.
Παρά το βαρύ αυτό οικονομικό φορτίο, η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων για το 2026, σε μια περίοδο που το Ισραήλ έχει ήδη καταλήξει σε ξεχωριστές συμφωνίες εκεχειρίας με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: οι εκεχειρίες δεν σημαίνουν χαλάρωση, αλλά προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
Κατζ: «Ενισχύουμε αποφασιστικά τις IDF και ανακουφίζουμε τους εφέδρους»
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ έσπευσε να «διαβάσει» πολιτικά το νέο πακέτο ενίσχυσης των IDF. Όπως δήλωσε, ο στόχος είναι διπλός: από τη μία, να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των μαχητών και των μονάδων σε όλα τα μέτωπα· από την άλλη, να μειωθεί όσο γίνεται το βάρος που σηκώνουν οι έφεδροι, οι οποίοι έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πολεμικής προσπάθειας.
«Ενισχύουμε αποφασιστικά τις IDF, καλύπτουμε τις ανάγκες των μαχητών και μειώνουμε το βάρος στους εφέδρους, ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια της χώρας σε κάθε μέτωπο», τόνισε, στέλνοντας μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς τους εξωτερικούς αντιπάλους του Ισραήλ. Η δήλωση αυτή επιχειρεί να αγγίξει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο της κοινωνίας: την κόπωση των εφέδρων και των οικογενειών τους.
Προϋπολογισμός–μαμούθ και πολιτικό ναρκοπέδιο μέχρι τον Μάρτιο
Ο προϋπολογισμός του 2026 δεν είναι απλώς ένα τεχνικό κείμενο. Είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία δύο χρόνια. Η διαχείριση του πολέμου στη Γάζα, οι κατά καιρούς έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού για την εκεχειρία και, κυρίως, το εκρηκτικό θέμα της απαλλαγής των υπερορθόδοξων σπουδαστών από τη στρατιωτική θητεία έχουν δημιουργήσει βαθιές ρωγμές.
Ο χρόνος πιέζει: ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί έως τον Μάρτιο. Αν δεν περάσει, η χώρα θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ψηφοφορία στη Βουλή μετατρέπεται σε δημοψήφισμα για το μέλλον της κυβέρνησης, με την αντιπολίτευση να επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το κόστος του πολέμου, το αίσθημα ανασφάλειας και την κούραση της κοινωνίας.
Σμότριτς: Περισσότερα για τον στρατό, αλλά και για την ανάπτυξη
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς επιχειρεί να παρουσιάσει τον νέο προϋπολογισμό ως μια ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και στην καθημερινότητα των πολιτών. Όπως τόνισε, σε σύγκριση με το 2023, ο συνολικός κρατικός προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 47 δισ. σεκέλ – περίπου 14,5 δισ. δολάρια.
«Πρόκειται για έναν τεράστιο προϋπολογισμό που θωρακίζει τον στρατό, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει στη χώρα να επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης και να ανακουφίσει τους πολίτες», υπογράμμισε. Με αυτό τον τρόπο, επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες ότι η διαρκής αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα «στεγνώσει» την οικονομία, αφήνοντας πίσω κοινωνικές δομές, υποδομές και παροχές.
Η πρόκληση για τον Σμότριτς είναι να πείσει ότι η οικονομική «πίτα» μπορεί να φτάσει για όλα: για άμυνα, για κοινωνική συνοχή και για προσέλκυση επενδύσεων, σε μια συγκυρία όπου η διεθνής εικόνα του Ισραήλ επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Γάζας και των περιφερειακών συγκρούσεων.
Άμυνα χωρίς τέλος ή επένδυση στην επιβίωση;
Ο προϋπολογισμός–μαμούθ για την άμυνα το 2026 αποτυπώνει μια βαθιά στρατηγική επιλογή: το Ισραήλ προτιμά να πληρώσει τώρα το βαρύ κόστος της διαρκούς στρατιωτικής ετοιμότητας, παρά να ρισκάρει οποιαδήποτε «τρύπα» στην ασφάλεια, σε μια περιοχή που παραμένει εξαιρετικά ασταθής.
Ταυτόχρονα, όμως, το τίμημα για την κοινωνία και την οικονομία είναι πολύ μεγάλο. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον προϋπολογισμό μέσα από το ναρκοπέδιο των πολιτικών εντάσεων – ή αν ο λογαριασμός των 35 δισ. δολαρίων για την άμυνα θα αποδειχθεί η σπίθα που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας