Οικονομία

Σούπερ Μάρκετ: Πληθωρισμός «εκτοξεύτηκε» 2,4% – Κρέας +13%, ενοίκια +8,6% και καφές +20%

Σούπερ Μάρκετ: Πληθωρισμός «εκτοξεύτηκε» 2,4% – Κρέας +13%, ενοίκια +8,6% και καφές +20%

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/Σούπερ Μάρκετ: Πληθωρισμός «εκτοξεύτηκε» 2,4% – Κρέας +13%, ενοίκια +8,6% και καφές +20%

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
ΕΛΣΤΑΤ-βόμβα: Το κόστος στέγασης και το «χριστουγεννιάτικο» κρέας τσακίζουν το πορτοφόλι – Τέλος η ελπίδα για «ήπιο» 2025

Μαύρα Χριστούγεννα για εκατομμύρια Έλληνες: Ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά σκαρφάλωσε στο 2,4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα σημερινά (9.12.2025) στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι «ένοχοι»; Τα ενοίκια που εκτοξεύτηκαν +8,6%, το κρέας που έγινε χρυσάφι (+13%), ο καφές που πίνουμε πλέον με δόσεις (+20%) και οι σοκολάτες που από δώρο έγιναν είδος πολυτελείας (+22%). Το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται όλο και πιο βαρύ, ενώ ο μισθός παραμένει καθηλωμένος.

Ενοίκια-φωτιά: +8,6% σε έναν χρόνο – Η Αθήνα «απαγορευμένη» για νέους και οικογένειες Το κόστος στέγασης έγινε ο απόλυτος εφιάλτης: +3,7% μόνο τον Νοέμβριο, με τα ενοίκια να ανεβαίνουν 8,6% σε ετήσια βάση. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. στα νότια προάστια ξεπερνά πλέον τα 800-900 ευρώ, ενώ στην περιφέρεια τα παλιά σπίτια «χτυπάνε» 500-600 ευρώ. «Πληρώνω 650 ευρώ για 55 τ.μ. στο Παγκράτι και ο ιδιοκτήτης μου ζητάει άλλα 80 ευρώ από Ιανουάριο», λέει 32χρονη δημόσιος υπάλληλος στο Pagenews.gr. Το αποτέλεσμα; Νέα ζευγάρια μένουν με γονείς, φοιτητές στριμώχνονται σε γκαρσονιέρες των 25 τ.μ. και χιλιάδες οικογένειες αναγκάζονται να φύγουν από τα κέντρα.

Κρέας «χρυσός»: +13% – Το αρνί για το τραπέζι των Χριστουγέννων έγινε όνειρο θερινής νυκτός Το κρέας έγινε το απόλυτο «απαγορευμένο» προϊόν: Μοσχάρι +13%, χοιρινό +11%, κοτόπουλο +9%. Ο κρεοπώλης της γειτονιάς σου το λέει ξεκάθαρα: «Το κιλό μοσχάρι φιλέτο έφτασε 18-20 ευρώ, το κιλό κιμάς καλής ποιότητας 11-12 ευρώ». Οι κτηνοτρόφοι μιλάνε για αύξηση ζωοτροφών, οι χονδρέμποροι για εισαγωγές και οι καταναλωτές απλώς… κόβουν τις μερίδες. «Παλιά έπαιρνα 2 κιλά κιμά την εβδομάδα, τώρα παίρνω 800 γραμμάρια», λέει μητέρα τριών παιδιών από την Καλλιθέα.

Καφές και σοκολάτες: +20% και +22% – Το πρωινό «φλυτζάνι» έγινε είδος πολυτελείας Ο ελληνικός καφές που πίναμε με 1,80-2 ευρώ το φλυτζάνι έξω, τώρα κοστίζει 2,50-3 ευρώ. Στο σούπερ μάρκετ, το πακέτο των 194 γρ. έφτασε τα 5,80-6,20 ευρώ. Και οι σοκολάτες; Από 1,20 ευρώ η γαλακτομπούκα πέρσι, φέτος ζητάνε 1,60-1,80 ευρώ. «Οι γονείς δεν παίρνουν πια σοκολάτες για τα παιδιά, παίρνουν μπισκότα», λέει υπάλληλος σούπερ μάρκετ στα βόρεια προάστια.

Τι «έσωσε» λίγο το καλάθι; Ελαιόλαδο και λαχανικά – αλλά για πόσο ακόμα; Μοναδικές «ανάσες»: Το ελαιόλαδο έπεσε (επιτέλους) λόγω καλής παραγωγής, τα νωπά λαχανικά και φρούτα έδειξαν μικρές μειώσεις εποχικότητας. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν: Με τις πρώτες βροχές και τον χειμώνα μπροστά, τα λαχανικά θα ξανανέβουν, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά την μικρή πτώση, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Εστιατόρια και καφέ: +7,4% – Το σουβλάκι των 3,50 ευρώ έγινε… ανάμνηση Το «έξω» έγινε απαγορευτικό: Εστιατόρια-καφέ-ζαχαροπλαστεία +7,4% σε έναν χρόνο. Το μενού των 12-15 ευρώ έγινε 18-22 ευρώ, το σουβλάκι από 3,20-3,50 πήγε 4-4,50 ευρώ, ενώ ο φραπές ξεπέρασε τα 4 ευρώ. «Πάμε για καφέ μία φορά την εβδομάδα αντί για τρεις», λένε φοιτητές.

Ο μέσος πληθωρισμός 12μήνου παραμένει στο 2,5% – Και το 2026; Ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5%, ελαφρώς χαμηλότερος από το 2,8% του προηγούμενου 12μήνου. Όμως οι αναλυτές προειδοποιούν: Με τα ενοίκια να τρέχουν, το κρέας να μην λέει να πέσει και τον τουρισμό να πιέζει τις τιμές υπηρεσιών, το 2026 μπορεί να δούμε ξανά 3%. Και αν έρθει νέο κύμα ακρίβειας από εισαγόμενο πληθωρισμό (ενέργεια, μεταφορές), το καλάθι θα γίνει ακόμα πιο βαρύ.

Το μήνυμα της ΕΛΣΤΑΤ είναι ξεκάθαρο: Η «ήπια» αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που ευχόμασταν… δεν ήρθε. Και τα Χριστούγεννα του 2025 θα είναι τα πιο ακριβά της τελευταίας τριετίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Κριστιάν Μπιτσάκου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κριστιάν Μπιτσάκου Αθλητικός Συντάκτης
Δημοσιογράφος αθλητικού ρεπορτάζ με εμπειρία στην κάλυψη αθλητικών διοργανώσεων, ομάδων και αθλητικών εξελίξεων. Εξειδικεύεται στη ροή ειδήσεων, το γενικό αθλητικό ρεπορτάζ και τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου. Παράλληλα διαθέτει σημαντική εμπειρία στο video editing, το μοντάζ και τη φωτογραφική κάλυψη για ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ δραστηριοποιείται και ως Digital Creator και Film Editor στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο