Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου το Ισραήλ, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη γεωπολιτικά συγκυρία για τη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα μεταβεί και στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύσκεψη Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σε πολλαπλά επίπεδα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, η ενεργειακή συνεργασία, η συνδεσιμότητα, η πολιτική προστασία, καθώς και η καινοτομία. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, σε μια περίοδο κατά την οποία η περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται ραγδαία.
Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με μήνυμα σταθερότητας
Σημαντικό μέρος της επίσκεψης αποτελεί και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η σύνοδος στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο αναμένεται να εκπέμψει σαφές μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας και συμπόρευσης των τριών χωρών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι το τριμερές σχήμα έχει αποκτήσει νέα δυναμική το τελευταίο διάστημα, τόσο με τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα την περασμένη άνοιξη, όσο και με τη συνεδρίαση του σχήματος 3+1 σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας.
Συνάντηση με Αμπάς και το Παλαιστινιακό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί επίσης τη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Η πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης των δύο κρατών αναμένεται να επαναβεβαιωθεί, ενώ θα συζητηθούν και οι προοπτικές για την επόμενη ημέρα στη Γάζα.
Η Ελλάδα, ως έντιμος συνομιλητής όλων των χωρών της περιοχής, δηλώνει έτοιμη να συμβάλει τόσο ανθρωπιστικά όσο και μέσω της συμμετοχής της στην ανοικοδόμηση της Γάζας. Παράλληλα, εξετάζεται και η ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας σε μια Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ειρηνευτικού σχεδίου.
Ισχυρός συμβολισμός και συνέχεια επαφών
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ έρχεται ως συνέχεια των στενών επαφών των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο, ενώ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που μετέβησαν στη χώρα λίγες ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, κίνηση με έντονο συμβολικό και πολιτικό βάρος.
Η νέα αυτή επίσκεψη αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και διαλόγου στη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Πηγή: pagenews.gr
Το σχόλιο σας