Πολιτική

Απόδημοι στην κάλπη: Επιστολική ψήφος και τριεδρική περιφέρεια ανεβάζουν τα πολιτικά σκήπτρα πριν το 2027

Απόδημοι στην κάλπη: Επιστολική ψήφος και τριεδρική περιφέρεια ανεβάζουν τα πολιτικά σκήπτρα πριν το 2027
Ο Μητσοτάκης ανοίγει το εκλογικό σύστημα

Η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή ένα εκλογικό νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στους Έλληνες του εξωτερικού όχι μόνο να ψηφίζουν μέσω επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές του 2027, αλλά και να εκλέγουν απευθείας τρεις δικούς τους βουλευτές από την ειδική Τριεδρική Περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού. Η πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο  θεωρείται από την κυβέρνηση ως θεσμικό άλμα ισότητας για τους αποδήμους, αλλά για αρκετούς αντιπάλους της ενέχει ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα και ρίσκα.

Τι αλλάζει στον εκλογικό χάρτη

Η βασική αλλαγή που προωθείται είναι η ανάδειξη τριών βουλευτών που θα εκλέγονται ειδικά από τους Έλληνες του εξωτερικού. Αντί να περιλαμβάνονται στους λεγόμενους «υποψηφίους Επικρατείας» –την ειδική λίστα υποψηφίων που σήμερα περιλαμβάνει κρατικούς εκπροσώπους– οι ψηφοφόροι του εξωτερικού θα έχουν ξεχωριστό μπλε ψηφοδέλτιο με λίστα υποψηφίων που προέρχονται από την ομογένεια διεθνώς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν όχι μόνο κόμμα αλλά και άτομο.

Για να μείνει σταθερός ο συνολικός αριθμός των 300 βουλευτών στη Βουλή, οι έδρες Επικρατείας μειώνονται από 15 σε 12. Το όριο εισόδου στη Βουλή παραμένει στο 3%, κάτι που διατηρεί αμετάβλητη τη δομή του εκλογικού συστήματος σε γενικές γραμμές.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η νέα ρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και επιτυγχάνει πλήρη ισότητα μεταξύ εντός και εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων, απαντώντας σε πρακτικά προβλήματα του ισχύοντος συστήματος, όπου οι απόδημοι αναγκάζονταν να ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να ψηφίσουν σε προξενεία.

Πολιτικό παρασκήνιο: Συναίνεση ή αντιπαράθεση;

Αν και ο πρωθυπουργός προσέγγισε το θέμα ως «εθνική επιλογή πέρα από κομματικά τείχη», η πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων στη Βουλή δείχνει ότι η διακομματική συναίνεση δεν είναι δεδομένη. Για να τεθεί σε εφαρμογή στις εκλογές του 2027, απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών, την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία δεν εξασφαλίζει μόνη της χωρίς στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο παρελθόν είχαν προκαλέσει έντονη πολιτική συζήτηση: για παράδειγμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει την ανάγκη για πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων στην πολιτική ζωή, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο η ψήφος αλλά και η δυνατότητα εκπροσώπησης πρέπει να επεκταθούν.

Στον πολιτικό χάρτη, η αλλαγή αυτή μπορεί να έχει πολλαπλές συνέπειες:

  • Ενεργοποίηση της ομογένειας: Η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά, ειδικά στις κοινότητες των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ευρώπης, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.
  • Πιθανή μετατόπιση ισορροπιών: Αν οι ομογενείς εκφράσουν διαφορετικές πολιτικές τάσεις από το εσωτερικό εκλογικό σώμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα παραδοσιακά κόμματα.
  • Κίνδυνος πολιτικών εντάσεων: Αν η αντιπολίτευση αντιληφθεί ότι η πρωτοβουλία χρησιμοποιείται στρατηγικά για κομματικό όφελος, μπορεί να ενισχυθούν οι πολιτικές διαιρέσεις στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός συνέδεσε τη μεταρρύθμιση αυτή με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για καθιέρωση διοικητικών αλλαγών, μείωση γραφειοκρατίας και φορολογικά κίνητρα για εργαζόμενους και νοικοκυριά — ενέργειες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την εικόνα της κυβέρνησης ως δύναμης σταθερότητας και μεταρρυθμιστικής ικανότητας εν όψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

Η τελική μάχη πριν την κάλπη

Η πρόταση για επιστολική ψήφο και ειδική περιφέρεια αποδήμων σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στην πολιτική εκπροσώπηση της ομογένειας, με σαφή επιρροή στις γενικές ισορροπίες δύναμης στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αν εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία και οργανωθούν οι διαδικασίες με ταχύτητα και αξιοπιστία, η κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας από τους σημαντικότερους εκσυγχρονισμούς της Μεταπολίτευσης.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments