Υπουργικό συμβούλιο

Υπουργικό συμβούλιο
Με την ονομασία Υπουργικό Συμβούλιο (και παλαιότερα υπουργικόν συμβούλιον), φέρεται το συλλογικό όργανο του κράτους που συγκροτείται από τους υπουργούς και υφυπουργούς και του οποίου προΐσταται ο Πρωθυπουργός.

Ο όρος υπό την στενή έννοιά του είναι συνώνυμος με τη λέξη Κυβέρνηση.Ο Θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αγγλική καταγωγή που προήλθε περί τα τέλη του 16ου αιώνα, ως «Διαρκές» ή «Ιδιαίτερον Συμβούλιον» (Privy Council) που το συγκροτούσαν ευγενείς ή διακεκριμένα πρόσωπα έμπιστα του Στέμματος, το οποίο ήταν διάφορο από το Συμβούλιο Στέμματος.

Ο θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο επί παντός κυβερνητικού συστήματος (πολιτεύματος) και ούτε απαντάται σε όλα τα κράτη που εφαρμόζουν κοινοβουλευτικό σύστημα. Για παράδειγμα ο θεσμός αυτός είναι άγνωστος στο προεδρικό σύστημα των ΗΠΑ όπου οι υπουργοί δεν συγκροτούν κανένα συλλογικό όργανο απασχολούμενος ο καθένας στην αρμοδιότητα του υπουργείου του, ενώ η ενότητα της εκεί κυβέρνησης εξασφαλίζεται από τον αρχηγό του κράτους, δηλαδή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το Ελληνικό Υπουργικό συμβούλιο

To Υπουργικό Συμβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποτελεί συλλογικό όργανο του κράτους, που συγκροτείται από τους υπουργούς και τους αναπληρωτές υπουργούς και του οποίου προΐσταται ο Πρωθυπουργός. Στο Υπουργικό Συμβούλιο μπορούν να παρίστανται οι Υφυπουργοί χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα συναποφάσεων και ψήφου.

 • Στην Ελλάδα ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε αμέσως μετά τον ερχομό του Βασιλέως Όθωνα, το 1833, δια του Β.Δ. 3/10 Απριλίου 1833 «Περί σχηματισμού των Γραμματειών» (σημερινών υπουργείων) όπου στο άρθρο 5 ορίζονταν «η ολομέλεια των Γραμματέων της Επικρατείας σχηματίζει το Υπουργικόν Συμβούλιον».
 • Από συνταγματική όμως άποψη το Υπουργικό Συμβούλιο θεσπίστηκε ρητά από το Σύνταγμα του 1927 άρθρο 87 και επόμενα. Η σύγχρονη συγκρότησή του προβλέπεται από το άρθρο 81 του Συντάγματος (1975).
 • Τα μέλη, η σύνθεση και η λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου ορίζονται κάθε φορά διά νόμου, ενώ με διάταγμα που προωθείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυβέρνησης διορίζονται ένας ή περισσότεροι, εκ των υπουργών, Αντιπρόεδροι του Υπουργικού Συμβουλίου και σε έκτακτη περίπτωση προσωρινός αντιπρόεδρος – αναπληρωτής.
 • Το άρθρο 81 του Ελληνικού Συντάγματος του 1975 είναι το αντίστοιχο άρθρο 76 του Συντάγματος του 1952.

Υπουργικό συμβούλιο σχετικές ειδήσεις:

 • Ελληνικό εργασίες: Ξεκινούν την Παρασκευή 3 Ιουλίου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

  Ξεκινούν οι εργασίες στο Ελληνικό παρουσία του πρωθυπουργού

  Ελληνικό εργασίες: Την Παρασκευή 3 Ιουλίου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στο πρώην αεροδρόμιο.

  Ελληνικό εργασίες: Ξεκινούν την Παρασκευή 3 Ιουλίου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη
 • Υπουργικό συμβούλιο σήμερα: Όλα τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν

  Όλα τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

  Υπουργικό συμβούλιο σήμερα: Μια σειρά από νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, συζητήθηκαν σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού,

  Υπουργικό συμβούλιο σήμερα: Όλα τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν
 • ΣτΕ Άρειος Πάγος: Δύο γυναίκες οι νέες Πρόεδροι

  Γυναικεία κυριαρχία στα δύο Ανώτατα Δικαστήρια - Αυτές είναι οι νέες Πρόεδροι ΣτΕ και Αρείου Πάγου

  ΣτΕ Άρειος Πάγος: Οριστικοποιήθηκε σήμερα ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο η νέα ηγεσία του ΣτΕ και του Άρείο Πάγου.

  ΣτΕ Άρειος Πάγος: Δύο γυναίκες οι νέες Πρόεδροι
 • Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό

  Συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο

  Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στο τραπέζι των συζητήσεων.

  Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό
 • Τα κλισέ του ανασχηματισμού

  Τα κλισέ του ανασχηματισμού

  Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τα σενάρια που υπήρχαν για ανασχηματισμό από την ελληνική κυβέρνηση τα οποία όμως, διαψεύσθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Σπύρος Γκουτζάνης
 • Σπύρος Γκουτζάνης
 • Τα κλισέ του ανασχηματισμού
 • Ανασχηματισμός εν όψει

  Ανασχηματισμός εν όψει

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι θα κάνει "διορθωτικές κινήσεις" και όχι ανασχηματισμό, αλλά ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr τονίζει ότι δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που έκαναν σοβαρά λάθη και οι διορθώσεις θα πρέπει να είναι πολλές.

  Σπύρος Γκουτζάνης
 • Σπύρος Γκουτζάνης
 • Ανασχηματισμός εν όψει
 • Γιώργος Γεραπετρίτης: Το πρόγραμμα ανάκαμψης αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τη χώρα

  Γιώργος Γεραπετρίτης: Το πρόγραμμα ανάκαμψης αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τη χώρα

  Γιώργος Γεραπετρίτης: O υπουργός Eπικρατείας περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για αξιοποίηση των χρημάτων αυτών με σκοπό τη στήριξη των πληττόμενων κλάδων από την υγειονομική κρίση.

  Γιώργος Γεραπετρίτης: Το πρόγραμμα ανάκαμψης αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τη χώρα
 • Υπουργικό Συμβούλιο: Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα επτά νομοσχέδια που συζητήθηκαν

  Ταμείο Ανάκαμψης και επτά νομοσχέδια στο «τραπέζι» των συζητήσεων του Υπουργικού Συμβουλίου

  Συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο. Αναλυτικά όσα συζητήθηκαν για τις διατάξεις νομοσχεδίων πολλών Υπουργείων, από το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι το Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι το Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  Υπουργικό Συμβούλιο: Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα επτά νομοσχέδια που συζητήθηκαν
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι