Διεθνή

«Ήξερε και σιώπησε;» Σκιές πάνω από τον Νετανιάχου για το σχέδιο της Χαμάς από το 2018

«Ήξερε και σιώπησε;» Σκιές πάνω από τον Νετανιάχου για το σχέδιο της Χαμάς από το 2018

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//«Ήξερε και σιώπησε;» Σκιές πάνω από τον Νετανιάχου για το σχέδιο της Χαμάς από το 2018

Ισραηλινά έγγραφα «καίνε» την ηγεσία: το σχέδιο «Τα Τείχη της Ιεριχούς» ήταν γνωστό χρόνια πριν την 7η Οκτωβρίου

Μια πολιτική βόμβα με καθυστέρηση σκάει στο Ισραήλ, την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και η εσωτερική πίεση προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κορυφώνεται. Σύμφωνα με αποκαλύψεις ισραηλινών ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί ήδη από το 2018 για ένα λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο της Χαμάς που προσομοιάζει εντυπωσιακά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Το σχέδιο έφερε την κωδική ονομασία «Τα Τείχη της Ιεριχούς» και περιέγραφε μια συντονισμένη, πολυμέτωπη εισβολή από τη Γάζα σε στρατιωτικούς στόχους και πολιτικές κοινότητες στο νότιο Ισραήλ, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαχητών.

Έγγραφα, ημερομηνίες και αποδέκτες

Σύμφωνα με το Ynet, η πρώτη καταγεγραμμένη διαβίβαση του σχεδίου έγινε τον Απρίλιο του 2018, μέσω ειδικής έκθεσης της Διεύθυνσης Έρευνας της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των IDF. Το έγγραφο δεν ήταν μια γενική ανάλυση απειλών, αλλά ένα στοχευμένο προειδοποιητικό σημείωμα.

Μεταξύ των αποδεκτών περιλαμβάνονταν:

  • οι στρατιωτικοί γραμματείς του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας
  • το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
  • οι επικεφαλής της Shin Bet και της Mossad
  • το γραφείο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των IDF

Ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης ήταν αποκαλυπτικός: «Ενισχύει η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς τις δυνάμεις της για μια ευρείας κλίμακας επίθεση βαθιά μέσα στο έδαφός μας;»

Η αντίφαση που βαραίνει τον πρωθυπουργό

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει επανειλημμένα και δημόσια ότι «δεν είχε δει, ακούσει ή ενημερωθεί» για ένα τέτοιο σχέδιο πριν από την 7η Οκτωβρίου. Οι νέες αποκαλύψεις, όμως, δημιουργούν ένα επικίνδυνο πολιτικό κενό ανάμεσα στις επίσημες δηλώσεις και στα έγγραφα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αν γνώριζε και δεν αντέδρασε, πρόκειται για ιστορική αποτυχία διακυβέρνησης. Αν δεν γνώριζε, τότε τίθεται ζήτημα ελέγχου και λειτουργίας του κράτους ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, το αφήγημα της «απόλυτης αιφνιδίασης» αποδυναμώνεται.

Η εσωτερική πολιτική διάσταση

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια στιγμή που:

  • η ισραηλινή κοινωνία ζητά εξεταστική επιτροπή
  • οι οικογένειες των θυμάτων μιλούν για πολιτική ευθύνη
  • η διεθνής πίεση προς το Τελ Αβίβ αυξάνεται

Δεν είναι τυχαίο ότι το γραφείο του Νετανιάχου δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλιο. Η σιωπή, ωστόσο, δεν λειτουργεί πλέον ως ασπίδα, αλλά ως επιβαρυντικό στοιχείο στο δημόσιο διάλογο.

Το πολιτικό διακύβευμα

Το ερώτημα που αιωρείται δεν είναι μόνο τι ήξερε ο Νετανιάχου, αλλά πότεπώς και γιατί δεν λήφθηκαν αποφάσεις. Σε μια χώρα όπου η ασφάλεια αποτελεί θεμέλιο της κρατικής ύπαρξης, η υπόθεση «Τείχη της Ιεριχούς» απειλεί να εξελιχθεί σε ισραηλινό Watergate ασφαλείας.

Η 7η Οκτωβρίου μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο στρατιωτικό σοκ, αλλά και πολιτικό σημείο καμπής.

Πηγές

  • Ynet (Ισραήλ)
  • Ισραηλινά έγγραφα στρατιωτικών πληροφοριών (όπως αναφέρονται στο Ynet)
  • Δημόσιες δηλώσεις Μπενιαμίν Νετανιάχου (2018–2023)

Disclaimer: Το άρθρο βασίζεται σε δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης και σε πληροφορίες που επικαλούνται έγγραφα και ανώτερους αξιωματούχους. Οι αναφορές αποδίδονται στις πηγές και δεν συνιστούν δικαστική κρίση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments