Πολιτική

«ΤΡΟΧΙΟΔΕΙΚΤΙΚΑ» ΝΤΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΣΑΜΑΡΑ: Δεν τον άκουσα ποτέ για το casus belli!

«ΤΡΟΧΙΟΔΕΙΚΤΙΚΑ» ΝΤΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΣΑΜΑΡΑ: Δεν τον άκουσα ποτέ για το casus belli!

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)//«ΤΡΟΧΙΟΔΕΙΚΤΙΚΑ» ΝΤΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΣΑΜΑΡΑ: Δεν τον άκουσα ποτέ για το casus belli!

Προληπτική βολή στο εσωκομματικό μέτωπο της ΝΔ μετά το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν – Σαφές μήνυμα ενόψει 2027

Σε μια παρέμβαση με έντονο πολιτικό και παραπολιτικό φορτίο, η Ντόρα Μπακογιάννη επέλεξε να ανοίξει μέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά, πριν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετηθεί για τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε μια «προληπτική επίθεση», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την εσωκομματική πτέρυγα που αντιμετωπίζει με καχυποψία τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Το σκωπτικό άνοιγμα και το πολιτικό μήνυμα

Με εμφανή διάθεση αποδόμησης της κριτικής, ξεκίνησε δηκτικά:

«Τα μετρήσατε τα νησιά; Τα έχουμε όλα; Από ό,τι κατάλαβα δεν χάσαμε κανένα νησί, δεν δώσαμε κυριαρχία, δεν χάσαμε το μισό Αιγαίο».

Η φράση δεν ήταν απλώς ειρωνική. Ήταν μια ευθεία απάντηση σε όσους καλλιεργούν – εντός και εκτός ΝΔ – αφήγημα περί «υποχωρήσεων» μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα.

Ακόμη πιο χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της στη μεταστροφή της τουρκικής ρητορικής:

«Ξεκινήσαμε από το “Μητσοτάκης γιόκ” και φτάσαμε στον “πολύτιμο φίλο Μητσοτάκη”».

Με αυτή τη διατύπωση επιχείρησε να αναδείξει ότι η προσωπική διπλωματία και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης αποδίδουν — έστω και προσωρινά.

Η αιχμή για Σαμαρά: casus belli

Η πιο βαριά πολιτική βολή, ωστόσο, ήρθε στο τέλος:

«Δεν έχω ακούσει ποτέ τον κ. Σαμαρά να θέτει το θέμα του casus belli, για να πω την καλοσύνη που πρέπει να πω σήμερα».

Η αποστροφή αυτή δεν ήταν τυχαία. Το casus belli — η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 περί αιτίας πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων — αποτελεί διαχρονικά κεντρικό επιχείρημα της «σκληρής γραμμής».

Η Μπακογιάννη, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι όσοι υψώνουν τώρα τη σημαία της αυστηρότητας, δεν είχαν στο παρελθόν αναδείξει με την ίδια ένταση το ζήτημα.

Στο παρασκήνιο, πολλοί ερμηνεύουν τη δήλωση ως καθαρό μήνυμα προς τη δεξιά εσωκομματική πτέρυγα, που επιχειρεί να χαράξει διακριτή γραμμή από το Μαξίμου.

Διάλογος ή διεθνής διαιτησία;

Η πρώην ΥΠΕΞ έθεσε το δίλημμα με ρεαλιστικούς όρους:

«Με την Τουρκία είτε θα συμφωνήσουμε για το ποια είναι τα όριά μας, είτε θα συμφωνήσουμε ότι θα πάμε σε διεθνή διαιτησία – αυτές είναι οι δύο λύσεις».

Υπογράμμισε δε ότι δεν υπάρχει διεθνές προηγούμενο επίλυσης διαφορών χωρίς διάλογο, ενώ επιχείρησε να αποδομήσει την κριτική περί «atmospherics», σχολιάζοντας:

«Έχεις έναν πρωθυπουργό που δεν κάνει την παραμικρή παραχώρηση… και επειδή δεν έχεις να του πεις τίποτα, ασχολείσαι με το αν χαχανίζανε».

Μήνυμα για το 2027;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποστροφή της ότι:

«Δεν νομίζω ότι θα γίνει τίποτα κοσμοϊστορικό μέχρι τις δικές μας και τις τουρκικές εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα το 2027».

Η εκτίμηση αυτή μεταφράζεται ως πολιτικός χρονικός ορίζοντας:

  • Σταθεροποίηση κλίματος
  • Αποφυγή κρίσεων
  • Διαχείριση εσωκομματικών κραδασμών

Στελέχη της ΝΔ βλέπουν στη δημόσια τοποθέτηση Μπακογιάννη μια προσπάθεια θωράκισης της κυβερνητικής στρατηγικής απέναντι σε εσωτερική αμφισβήτηση. Άλλοι μιλούν για προειδοποιητική βολή προς τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διατηρεί ισχυρά ερείσματα στη βάση της παράταξης.

Το βέβαιο είναι ότι το ελληνοτουρκικό ζήτημα δεν αποτελεί μόνο πεδίο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωτερικό πολιτικό βαρόμετρο.

Η παρέμβαση Μπακογιάννη δεν ήταν μια απλή τηλεοπτική συνέντευξη. Ήταν μια στρατηγική τοποθέτηση που επιδιώκει:

  • Να νομιμοποιήσει τον διάλογο ως εργαλείο ισχύος
  • Να προλάβει εσωκομματική αντιπολίτευση
  • Να μεταφέρει τη συζήτηση από τη ρητορική έντασης στη θεσμική διπλωματία

Το αν θα υπάρξει απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά, μένει να φανεί. Προς το παρόν, τα «τροχιοδεικτικά» έχουν ήδη πέσει — και φωτίζουν ένα πεδίο που δεν αφορά μόνο την Άγκυρα, αλλά και τη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments