Αθλητισμός

EuroLeague: «Βουτιά» στην 10η θέση ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα από την Παρί

EuroLeague: «Βουτιά» στην 10η θέση ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα από την Παρί

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/EuroLeague: «Βουτιά» στην 10η θέση ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα από την Παρί

Το 99-104 στο ΟΑΚΑ έσφιξε ασφυκτικά τη μάχη της δεκάδας, με τη 29η αγωνιστική να ανακατεύει ξανά την τράπουλα πριν από την «καυτή» 30ή και το ντέρμπι στο ΣΕΦ.

Η ήττα του Παναθηναϊκού AKTOR από την Παρί με 104-99 στην 29η αγωνιστική της EuroLeague δεν ήταν απλώς μια κακή βραδιά στην έδρα του. Ήταν ένα αποτέλεσμα που, σε ένα πρωτάθλημα όπου οι ισορροπίες αλλάζουν από ένα σουτ και μια κατοχή, έφερε την ομάδα του Εργκίν Αταμάν σε σημείο απότομης πίεσης: οι «πράσινοι» υποχώρησαν στην 10η θέση, σε ένα τοπίο που πλέον δεν συγχωρεί δεύτερες απώλειες, ειδικά όταν κάθε εβδομάδα οι ανταγωνιστές παίρνουν νίκες που αναδιαμορφώνουν τη γραμμή των playoffs και των play-in.

Το ματς με την Παρί είχε όλα τα στοιχεία μιας ευρωπαϊκής παγίδας. Ο Παναθηναϊκός πλησίασε στο τέλος, έφτασε μία ανάσα από την ανατροπή, αλλά η τελική εικόνα έγραψε «ήττα» και μαζί της έγραψε και την πολύ πιο σκληρή συνέπεια: στο τέλος της 29ης στροφής, το τριφύλλι δεν κοιτά πια προς την τετράδα, αλλά προς την επιβίωση στη δεκάδα.

View this post on Instagram

A post shared by Panathinaikos BC (@paobcgr)

Μια 29η αγωνιστική που «χτύπησε» παντού

Η 29η αγωνιστική εξελίχθηκε σε γύρο ανατροπών και αποτελεσμάτων που δεν άφησαν κανέναν ήσυχο. Η Φενέρμπαχτσε λύγισε την Παρτίζαν με 81-78, η Ζάλγκιρις επικράτησε του Ολυμπιακού με 99-94 σε ματς δύο παρατάσεων, ενώ η Βίρτους Μπολόνια νίκησε την Μπαρτσελόνα με 85-80, αποτέλεσμα που παραδοσιακά δημιουργεί ντόμινο στη μεσαία ζώνη της κατάταξης.

Την ίδια στιγμή, η αγωνιστική είχε και ξεκάθαρες «δήλωσεις δύναμης» αλλά και βραδιές που έδειξαν πόσο απρόβλεπτη είναι η διοργάνωση: η Βαλένθια πέρασε σαν καταιγίδα από την έδρα της Μπασκόνια με 108-79, η Ρεάλ Μαδρίτης διέλυσε την Μπάγερν με 93-70, ενώ υπήρξαν και κρίσιμα αποτελέσματα που κρατούν ζωντανές ομάδες στη μάχη των θέσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Παναθηναϊκός δεν είχε περιθώριο για «γκέλα». Κι όμως, η ήττα ήρθε, και μαζί της έσκασε η πραγματικότητα της βαθμολογίας: η 10η θέση δεν είναι στόχος για έναν σύλλογο αυτού του επιπέδου, αλλά μπορεί να γίνει το τελευταίο εισιτήριο για να μείνει ζωντανό το ευρωπαϊκό όνειρο.

Γιατί η 10η θέση είναι «κόκκινη γραμμή»

Στη EuroLeague, η λεπτομέρεια της κατάταξης είναι καθοριστική. Η δεκάδα είναι η ζώνη που σου δίνει δικαίωμα συνέχειας, αλλά σε βάζει σε μια διαδικασία όπου η παραμικρή αστοχία μπορεί να σε στείλει σπίτι σου. Ο Παναθηναϊκός, πέφτοντας στη 10η θέση, νιώθει πλέον στο σβέρκο του όχι μόνο τους ανταγωνιστές, αλλά και το άγχος ότι κάθε ήττα από εδώ και πέρα δεν «γράφει» απλώς ένα αρνητικό αποτέλεσμα, γράφει μια πιθανή απώλεια στόχου.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο δεν είναι η θέση από μόνη της. Είναι ότι η κατάσταση δείχνει ρευστή, σαν να μπορεί να αλλάξει μέσα σε μία εβδομάδα, με την ομάδα να ανεβαίνει ή να κατρακυλά ανάλογα με το πώς θα κυλήσει ένα διήμερο. Και αυτό σημαίνει πως η διαχείριση πίεσης, η συνέπεια και το «καθαρό μυαλό» γίνονται ισάξια με την τακτική.

View this post on Instagram

A post shared by Panathinaikos BC (@paobcgr)

Η 30ή αγωνιστική φέρνει καταιγίδα και ένα ντέρμπι που αλλάζει τους χάρτες

Αν η 29η αγωνιστική έφερε αναταράξεις, η 30ή μοιάζει σχεδιασμένη για να τις πολλαπλασιάσει. Το πρόγραμμα ανοίγει με Φενέρμπαχτσε – Μονακό στις 5 Μαρτίου και συνεχίζεται με μια σειρά αγώνων που επηρεάζουν άμεσα τις θέσεις από την κορυφή μέχρι τη δεκάδα. Την ίδια μέρα παίζουν επίσης Μακάμπι – Χάποελ, Βαλένθια – Ζάλγκιρις, Παρτίζαν – Dubai BC, Αρμάνι – Μπαρτσελόνα και Ρεάλ – Βίρτους, σε μια βραδιά που μπορεί να φέρει νέες ανατροπές.

Όμως το ελληνικό βλέμμα καρφώνεται στη 6η Μαρτίου, όταν έρχεται το παιχνίδι που πάντα «μετρά» διπλά, ανεξαρτήτως βαθμολογίας: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ. Εκεί, ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει μόνο την ανάγκη του αποτελέσματος. Θα έχει και την ανάγκη της ψυχολογικής επανεκκίνησης. Γιατί ένα ντέρμπι στην EuroLeague δεν είναι απλώς δύο βαθμοί. Είναι δήλωση, είναι σήμα προς τους αντιπάλους, είναι το είδος της νίκης που μπορεί να σε τραβήξει έξω από την πίεση ή να σε βυθίσει περισσότερο μέσα της.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια μέρα υπάρχει και το Ερυθρός Αστέρας – Μπάγερν, καθώς και το Μπασκόνια – Παρί, παιχνίδι που αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον μετά τη νίκη των Γάλλων στο ΟΑΚΑ. Η 30ή αγωνιστική, με λίγα λόγια, είναι το είδος του γύρου που μπορεί να κάνει τη 10η θέση είτε προσωρινό στραβοπάτημα είτε νέο «κανονικό».

Το συμπέρασμα: η EuroLeague δεν περιμένει κανέναν

Η ήττα από την Παρί δεν διαγράφει τη δυναμική του Παναθηναϊκού ούτε ακυρώνει την ποιότητα του ρόστερ. Όμως στην EuroLeague δεν παίζεις με το «τι είσαι», παίζεις με το «τι κάνεις τώρα». Και αυτή τη στιγμή, η βαθμολογία δείχνει πως οι «πράσινοι» έχουν μπροστά τους μια περίοδο όπου κάθε παιχνίδι θα μοιάζει με τελικό, κάθε λεπτομέρεια θα μετράει, και κάθε αντίπαλος θα ξέρει ότι μπορεί να τους πληγώσει.

Η 10η θέση είναι προειδοποίηση. Όχι καταδίκη. Αλλά για να γίνει προειδοποίηση που οδηγεί σε αντεπίθεση, χρειάζεται απάντηση άμεση, πειστική και δυνατή. Και το επόμενο μεγάλο τεστ έρχεται γρήγορα, σε ένα γήπεδο που ποτέ δεν συγχωρεί: στο ΣΕΦ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments