Παναθηναϊκός – Άρης: Το πλάνο Μπενίτεθ για «τετράδα» με φόντο την ευρωπαϊκή ώθηση
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/Παναθηναϊκός – Άρης: Το πλάνο Μπενίτεθ για «τετράδα» με φόντο την ευρωπαϊκή ώθηση
Η εβδομάδα που γύρισε το κλίμα και «έφτιαξε» την ψυχολογία
Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη με ένα σπάνιο, για φέτος, μείγμα: ανεβασμένη ψυχολογία και σωματική καταπόνηση. Η πρόκριση επί της Βικτόρια Πλζεν, με την ομάδα να μπαίνει στις 16 καλύτερες του Europa League έπειτα από 16 χρόνια, έδωσε μια δυνατή ένεση αυτοπεποίθησης, αλλά ταυτόχρονα «άδειασε» δυνάμεις και χρόνο προετοιμασίας. Το ζητούμενο για τον Ράφα Μπενίτεθ δεν είναι απλώς να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ, αλλά να το μετατρέψει σε τρίποντο, χωρίς η ευρωπαϊκή ένταση να θολώσει την καθαρότητα που χρειάζεται ένα ντέρμπι με τον Άρη.
Στο μυαλό του προπονητή, ο αγώνας αυτός δεν είναι απλά «άλλο ένα ματς». Είναι η ευκαιρία να πατήσει η ομάδα σε κάτι χειροπιαστό στη Stoiximan Super League, σε έναν στόχο που πλέον μοιάζει ο πιο ρεαλιστικός: η είσοδος στην τετράδα.
Η τετράδα ως μονόδρομος και το timing που δεν συγχωρεί λάθη
Το σενάριο είναι καθαρό: με το πρωτάθλημα να μπαίνει σε κρίσιμη ευθεία και τους βαθμούς να αποκτούν διπλή αξία, ο Παναθηναϊκός θέλει να εκμεταλλευτεί τα αποτελέσματα των ανταγωνιστών, να βρεθεί μετά από καιρό στην τέταρτη θέση και να «χτίσει» ένα πιο σταθερό έδαφος για τα επόμενα παιχνίδια. Η νίκη απέναντι στον Άρη δεν λειτουργεί μόνο βαθμολογικά. Λειτουργεί και ψυχολογικά, γιατί έρχεται αμέσως μετά από μια ευρωπαϊκή βραδιά που αναζωπύρωσε την πίστη της ομάδας και του κόσμου.
Και εδώ είναι που ο Μπενίτεθ κοιτά περισσότερο από το αποτέλεσμα: κοιτά την απόδοση που αντέχει επανάληψη. Γιατί αυτή την περίοδο δεν αρκεί ένα καλό βράδυ. Χρειάζεται ρυθμός, συνέχεια, επαναλαμβανόμενη αποτελεσματικότητα.
Η παράδοση με τον Άρη και το πρόσφατο «αγκάθι» που πρέπει να βγει
Ο Παναθηναϊκός παραδοσιακά διατηρεί ισχυρή παράδοση απέναντι στον Άρη, όμως τα τελευταία ματς πρωταθλήματος δεν έχουν την ίδια αφήγηση. Οι Θεσσαλονικείς έχουν πάρει αποτελέσματα, με ισοπαλίες και νίκες που έκοψαν τη φορά των «πράσινων» σε προηγούμενα διαστήματα. Αυτό ακριβώς κάνει το σημερινό παιχνίδι επικίνδυνο: δεν είναι ματς που κερδίζεται με «όνομα», αλλά με συγκέντρωση, ένταση και σωστές αποφάσεις στις λεπτομέρειες.
Κι αν κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο στο τελευταίο διάστημα, αυτό είναι η αμυντική συμπεριφορά. Το αήττητο σερί πέντε αγώνων, με τέσσερα clean sheets, δεν είναι απλά στατιστικό. Είναι η βάση πάνω στην οποία ο Μπενίτεθ προσπαθεί να επαναφέρει την ομάδα σε πιο «κυνικό» προφίλ, εκείνο που κερδίζει και όταν δεν είναι στο 100%.
Η κόπωση από την Τσεχία και η προετοιμασία… με το σταγονόμετρο
Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό είναι ότι ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος. Η επιστροφή από την Τσεχία έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ακολούθησε αποθεραπεία την ίδια ημέρα και μία ακόμη προπόνηση με περιορισμένες δοκιμές. Αυτό σημαίνει ότι ο Μπενίτεθ δεν έχει την πολυτέλεια να «χτίσει» το παιχνίδι στον πίνακα. Πρέπει να το χτίσει με διαχείριση ρόστερ, με καθαρές οδηγίες και με επιλογές που περιορίζουν το ρίσκο.
Η απόφαση να μείνει εκτός αποστολής ο Ίνγκι Ίνγκασον λόγω καταπόνησης δείχνει ακριβώς αυτό: δεν είναι μόνο θέμα σημερινού αποτελέσματος, αλλά και θέμα προστασίας παικτών από τραυματισμούς σε μια περίοδο που ακολουθεί νέο πυκνό πρόγραμμα.
Οι απουσίες που πιέζουν και οι επιστροφές που ανοίγουν επιλογές
Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να κουβαλά απουσίες, με τραυματισμούς που περιορίζουν λύσεις. Στην ήδη υπάρχουσα λίστα προστέθηκε και ο Σιώπης, ο οποίος απέφυγε τη θλάση αλλά υπέστη διάταση στον δεξιό δικέφαλο και θα μείνει εκτός για το επόμενο διάστημα. Αυτά τα δεδομένα εξαναγκάζουν σε αλλαγές και ανακατατάξεις, ειδικά στη μεσαία γραμμή, εκεί όπου ο ρυθμός και τα τρεξίματα είναι καθοριστικά.
Στον αντίποδα, επιστρέφουν παίκτες που δεν είναι στην ευρωπαϊκή λίστα, αλλά και ο Μούσα Σισοκό, που αναλόγως της ροής του αγώνα μπορεί να πάρει χρόνο. Η παρουσία του, ακόμη και για λίγα λεπτά, είναι ένα εργαλείο διαφορετικού τύπου: πιο σκληρότητα, πιο εμπειρία, πιο έλεγχος σε φάσεις που το ματς γίνεται «σώμα με σώμα».
Η ενδεκάδα στο μυαλό του Μπενίτεθ και το σκεπτικό των αλλαγών
Το πλάνο του Μπενίτεθ, όπως προκύπτει από τα δεδομένα, δείχνει προς αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή ρεβάνς. Κάτω από τα δοκάρια, θα είναι έκπληξη αν δεν ξεκινήσει ο Λαφόν, καθώς ο Ισπανός τεχνικός θέλει σταθερότητα από την πρώτη μπάλα. Στην τριάδα της άμυνας, οι πιθανότερες επιλογές είναι Κάτρης, Γέντβαϊ, Τουμπά, με την εναλλακτική του Ερνάντεθ να μπαίνει στο κάδρο αν χρειαστεί ξεκούραση.
Στα άκρα, όλα δείχνουν ότι θα διατηρηθούν οι Κυριακόπουλος και Καλάμπρια, με τον δεύτερο να έχει ειδική χρησιμότητα και λόγω της διαχείρισης τιμωριών στο επόμενο παιχνίδι. Στη μεσαία γραμμή, ο Μπενίτεθ φαίνεται να κοιτά πολύ σοβαρά τον Κοντούρη, με δίλημμα στο ποιος θα πλαισιώσει: Μπακασέτας ή Τσέριν, ανάλογα με το πόσο «κάθετο» ή πόσο «ελεγχόμενο» θέλει να γίνει το παιχνίδι.
Πιο μπροστά, στη μεσοεπιθετική γραμμή, το πλάνο δείχνει προς Παντελίδη και Αντίνο, με πιθανή συμμετοχή του Γιάγκουσιτς να αποτελεί τον παράγοντα που μπορεί να αλλάξει ισορροπίες και ρόλους.
Το μεγάλο δίλημμα στην κορυφή: Τεττέη ή Σβιντέρσκι;
Το πιο καυτό ερώτημα, όμως, είναι στην κορυφή της επίθεσης. Ο Μπενίτεθ καλείται να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τον φορμαρισμένο Τεττέη ή αν θα τον προστατεύσει, δίνοντας φανέλα βασικού στον Σβιντέρσκι. Το δίλημμα δεν είναι μόνο αγωνιστικό. Είναι και θέμα διαχείρισης ενέργειας: ο Παναθηναϊκός έρχεται από παιχνίδι υψηλής έντασης, ενώ ακολουθούν ξανά ματς σε μικρό χρονικό διάστημα.
Σε τέτοιες βραδιές, ο Ισπανός τεχνικός συχνά επιλέγει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στη ροή του αγώνα: αν θέλει πίεση από νωρίς, κυνήγι δεύτερων μπαλιών και ένταση στο πρώτο τέταρτο, μπορεί να κρατήσει τον παίκτη που «γράφει» περισσότερο στο τρέξιμο. Αν θέλει περισσότερο έλεγχο και καλύτερη αξιοποίηση των στιγμών, μπορεί να πάει σε διαφορετικό προφίλ φορ. Και αυτή η επιλογή, περισσότερο από κάθε άλλη, θα δείξει πώς ακριβώς βλέπει το ματς ο Μπενίτεθ: ως παιχνίδι ρυθμού ή ως παιχνίδι λεπτομέρειας.
Η ουσία: να μη χαθεί η ισορροπία ανάμεσα σε Ευρώπη και πρωτάθλημα
Το αποψινό Παναθηναϊκός–Άρης δεν είναι απλά ένα «μεγάλο ματς». Είναι το τεστ ωριμότητας μιας ομάδας που βρήκε ευρωπαϊκό οξυγόνο και τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να το μεταφέρει στο πρωτάθλημα. Ο κόσμος θα περιμένει την ίδια αποφασιστικότητα που είδε στα πέναλτι με την Πλζεν, αλλά το πρωτάθλημα έχει άλλους νόμους: λιγότερο ρομαντισμό, περισσότερη συνέπεια.
Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να πατήσει τετράδα, πρέπει να κερδίσει όχι μόνο τον Άρη, αλλά και τη δική του παγίδα: να μην παρασυρθεί από το ευρωπαϊκό «μεθύσι», να μην πληρώσει την κούραση και να βάλει στο χορτάρι το πιο απλό, το πιο δύσκολο και το πιο απαραίτητο πράγμα: επαγγελματική νίκη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας