Μάτα Χάρι

Η γεωπολιτική παγίδα της Σούδας

Η γεωπολιτική παγίδα της Σούδας
Η μετατροπή της στρατηγικής βάσης της Κρήτης σε κρίκο των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με πραγματικό κίνδυνο εμπλοκής σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Σούδα: Μία χρήση και η Ελλάδα μπαίνει άμεσα στον πόλεμο

Σε μια περίοδο που η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν κλιμακώνεται, η βάση της Σούδας στην Κρήτη έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο γεωπολιτικό σημείο — όχι απλώς για άμυνα ή διευκόλυνση, αλλά ως πιθανό κόμβο που μπορεί να συρθεί στον πόλεμο.

Στις τελευταίες μέρες, η Σούδα τέθηκε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αφού η ελληνική κυβέρνηση και οι αμερικανικές αρχές ενίσχυσαν την αεράμυνα και περιορισμούς στην πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Αυτό συνέβη μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα πλήξει αμερικανικές βάσεις, ως απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκε από ΗΠΑ και Ισραήλ.

Αν και οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για συνήθη μέτρα ασφάλειας σε συνθήκες κρίσης, η πραγματικότητα είναι ότι η βάση της Σούδας φιλοξενεί σημαντικές αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, υλικά και γραφεία — καθιστώντας την κέντρο επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι απλώς βοηθητικό σταθμό.

Από την «ασφάλεια» στον πραγματικό κίνδυνο

Η στρατηγική θέση της Σούδας την καθιστά ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τόσο για την παρακολούθηση όσο και για την υποστήριξη επιχειρήσεων στο Ιράν και γύρω χώρες. Σε μια τέτοια δυναμική, κάθε χρήση ή υποστήριξη σε αμερικανικές επιθέσεις μπορεί να θεωρηθεί από αντιπάλους ως συμμετοχή στις επιχειρήσεις αυτές.

Ήδη, διαδηλώσεις και κοινωνικές αντιδράσεις πυκνώνουν: στην Αθήνα, ομάδες μαθητών και πολιτών έχουν διαμαρτυρηθεί, ενώ στην Κρήτη έχει αναρτηθεί μεγάλο πανό που καλεί για κλείσιμο της Σούδας και αποχή της Ελλάδας από τον πόλεμο, με ισχυρισμούς ότι η βάση αποτελεί «βασικό ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καλέσει την κυβέρνηση να ανακαλέσει πολιτικές που κατά τη γνώμη του «μετατρέπουν τη χώρα σε στόχο αντιποίνων» από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ για την χρήση βάσεων ενδέχεται να προκαλέσουν άμεσες συνέπειες για την εθνική ασφάλεια.

Η γεωπολιτική παγίδα της Σούδας

Αν και η Σούδα έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως κρίκος ασφαλείας και συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Δύση (ΗΠΑ/ΝΑΤΟ), η τρέχουσα κρίση θέτει ερωτήματα για το βαθμό εμπλοκής που συνεπάγεται μια τέτοια συνεργασία. Σε περίπτωση που η βάση χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες εναντίον του Ιράν ή άλλων δυνάμεων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα έχει αυτόματα εμπλακεί στη σύγκρουση, είτε το θέλει είτε όχι.

Αυτός ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός: οι απειλές του Ιράν πρώτα για αμερικανικές βάσεις, και μετά για ευρύτερη σύρραξη σε ολόκληρη την περιοχή, δείχνουν πόσο γρήγορα μια βάση μπορεί να μετατραπεί από σημείο υποστήριξης σε στόχο στρατιωτικών αντιποίνων — με άμεσες συνέπειες για την ελληνική επικράτεια και τον λαό.

Μια χώρα στο σταυροδρόμι διεθνών συμφερόντων

Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς σε ένα σταυροδρόμι γεωστρατηγικών συμφερόντων:

  • Η απόσταση από τη Μέση Ανατολή και η θέση στη Μεσόγειο την καθιστούν κρίσιμο κόμβο για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
  • Οι διεθνείς συμμαχίες με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενισχύουν τη στρατιωτική της αξία, αλλά μπορούν να μετατρέψουν τη Σούδα σε στόχο συγκρούσεων.
  • Οι κοινωνικές αντιδράσεις και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη στο ζήτημα του κατά πόσο η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε πιο ουδέτερη εξωτερική πολιτική.

 Πόλεμος ή ειρήνη;

Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον μακριά από τα ελληνικά σύνορα. Κάθε χρήση της βάσης της Σούδας από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις — και ιδιαίτερα για επιχειρήσεις που εμπλέκουν άμεσα μεγάλες δυνάμεις — μπορεί να θεωρηθεί ως έμμεση συμμετοχή της Ελλάδας σε έναν πόλεμο που ξεφεύγει από τα όρια της Μέσης Ανατολής.

Το θέμα δεν είναι μόνο στρατιωτικό, αλλά βαθιά πολιτικό και κοινωνικό — πρόκειται για το αν η Ελλάδα επιλέγει να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο αυτονομίας και ουδετερότητας ή να γίνει ενεργός παίκτης σε ένα εν δυνάμει ευρύτερο πόλεμο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια, στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή της χώρας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο