Σε μια κρίσιμη συνέντευξη στο iefimerida.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο το Ιράν. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα δεν θα υποκύψει σε πανικό, ενώ παράλληλα διαμηνύει πως πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμός δεν βρίσκονται στην ατζέντα.
Στρατιωτική στήριξη στην Κύπρο: Μήνυμα ισχύος
Η Ελλάδα απέστειλε δύο φρεγάτες και ζεύγη F-16 στην Κύπρο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης στον κυπριακό Ελληνισμό. Όπως τόνισε ο Μητσοτάκης, «η Κύπρος δεν είναι μόνη», ενώ επεσήμανε ότι κινητοποιήθηκαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, χαρακτήρισε το Ιράν «περιφερειακή δύναμη αστάθειας» και το καθεστώς του «θεοκρατική δικτατορία», αφήνοντας σαφή αποστάσεις από κάθε ενδεχόμενο σύμπλευσης με τις επιλογές του Ιράν.
Οικονομία και νέα μέτρα
Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την ανάγκη νέων οικονομικών παρεμβάσεων, αν η κρίση παραταθεί, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει «plan B» για την ανακούφιση των πολιτών. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την οικονομική ευρωστία να αντεπεξέλθει σε πιθανά σοκ, αλλά θα κινηθεί με λελογισμένα και στοχευμένα μέτρα, αποφεύγοντας την υπερφορολόγηση ή ανεξέλεγκτες δαπάνες.
Πολιτική σταθερότητα και αυτοδυναμία 2027
Παρά τη δημοσκοπική ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας, ο Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι ο στόχος παραμένει η αυτοδυναμία στις εκλογές του 2027. «Η πολιτική σταθερότητα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και δεν θα το διακινδυνεύσω», σημείωσε, αφήνοντας στην αντιπολίτευση τη δυσκολία της πρότασης εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου.
Ο «Κάθετος Διάδρομος» και η ενεργειακή στρατηγική
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του «Κάθετου Διαδρόμου» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας. Με νέες υποδομές και συμφωνίες με την Chevron, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, τροφοδοτώντας Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία με φυσικό αέριο.
Στο παρασκήνιο, η κίνηση στην Κύπρο φαίνεται να ενίσχυσε δημοσκοπικά τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και να ενισχύει το αφήγημα της κυβέρνησης για ισχυρή και αποφασιστική ηγεσία. Η αντίθεση με την αντιπολίτευση, ειδικά σε θέματα όπως οι υποκλοπές και το κράτος δικαίου, υπογραμμίζει την προσπάθεια του Μητσοτάκη να διατηρήσει τον έλεγχο του πολιτικού αφηγήματος, αφήνοντας τα νέα κόμματα, όπως αυτά που σχεδιάζουν ο Αλέξης Τσίπρας ή η Μαρία Καρυστιανού, εκτός ουσιαστικής επιρροής προς το παρόν.
Η κυβέρνηση επιλέγει στρατηγικά να διατηρήσει την αυτοδυναμία, εστιάζοντας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ενεργειακή ισχύ της χώρας. Το δίλημμα που τίθεται τώρα στους πολίτες δεν είναι απλώς ποιο κόμμα θα κυβερνήσει, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και σταθερότητα σε μια περιοχή γεωπολιτικά ταραγμένη και σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας.
