Βελόπουλος: “Μόνο επί χούντας έγινε σοβαρή δουλειά στα πετρέλαια”
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Βελόπουλος: “Μόνο επί χούντας έγινε σοβαρή δουλειά στα πετρέλαια”
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, προκάλεσε νέο κύμα πολιτικής αντιπαράθεσης με μια δημόσια δήλωση που συνδυάζει επιθετικό πολιτικό σκεπτικό με ιστορικό και ενεργειακό αφήγημα — λέγοντας ότι «μόνο επί χούντας έγινε σοβαρή δουλειά στα πετρέλαια» στην Ελλάδα, αναφερόμενος στις προσπάθειες αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.
Η δήλωση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους ως προκλητική και αμφιλεγόμενη, δεν αποτελεί απλώς ιστορικό σχόλιο, αλλά αναδεικνύει βαθύτερα ερωτήματα για τον τρόπο που η χώρα έχει χειριστεί, διαχρονικά, θέματα ενεργειακής πολιτικής και στρατηγικών πόρων.
Τι είπε ο Βελόπουλος και γιατί προκάλεσε αντιδράσεις
Ο κ. Βελόπουλος, μιλώντας από βήματος για τα ενεργειακά, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματικά αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο με αποτελεσματικό τρόπο, παρά μόνο κατά την περίοδο της δικτατορίας, δηλαδή «επ’ εποχής χούντας» — μια ρήξη με την κυρίαρχη ιστορική αφήγηση για τις μεταπολιτευτικές προσπάθειες στην ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες.
Η αναφορά σε μια περίοδο που συνδέεται με καθεστώς μη δημοκρατικό έχει διπλή ανάγνωση:
- από τη μία, επιχειρεί να αμφισβητήσει τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις για την αποτυχία τους στην ενεργειακή στρατηγική,
- από την άλλη, ανοίγει μια αμφιλεγόμενη ιδεολογική συζήτηση για το τι συνιστά «σοβαρή δουλειά» στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
Αυτή η ρητορική έχει προκαλέσει ήδη κριτική από πολιτικούς αντιπάλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες δηλώσεις θολώνουν την ιστορική μνήμη και λειτουργούν ως πολιτικό εργαλείο — αντί για τεκμηριωμένη ανάλυση για τα ενεργειακά.
Πηγή: pagenews.gr
Το σχόλιο σας