Μόνο 90 πλοία έχουν περάσει από το Στενό του Ορμούζ από την έναρξη του πολέμου
Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK/Μόνο 90 πλοία έχουν περάσει από το Στενό του Ορμούζ από την έναρξη του πολέμου
Από την ημέρα που ξεκίνησαν οι αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, μόλις 90 πλοία έχουν διασχίσει το Στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Πρόκειται για δραματική πτώση σε σχέση με την προπολεμική εικόνα, όπου περισσότερα από 100 πλοία διέσχιζαν καθημερινά το κρίσιμο αυτό σημείο συμφόρησης, από το οποίο περνά περίπου το 20% της παγκόσμιας ροής πετρελαίου.
Το Ιράν εξάγει κανονικά – Χρησιμοποιεί «σκοτεινή» λειτουργία
Παρά τον περιορισμό της ναυσιπλοΐας, οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου συνεχίζονται. Στοιχεία της Kpler δείχνουν ότι από τις αρχές του μήνα το Ιράν έχει εξάγει πάνω από 16 εκατομμύρια βαρέλια αργού. Τα περισσότερα από τα 90 πλοία που πέρασαν ήταν πετρελαιοφόρα, πολλά από τα οποία λειτουργούσαν σε «σκοτεινή λειτουργία» (dark mode), χωρίς να μεταδίδουν σήμα AIS, και πιθανότατα συνδέονται άμεσα με την ιρανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Lloyd’s List.
«Το Ορμούζ είναι ανοιχτό μόνο για μη εχθρούς»
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο: «Το Στενό του Ορμούζ είναι ανοιχτό. Είναι κλειστό μόνο για τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία που ανήκουν στους εχθρούς μας, σε όσους μας επιτίθενται και στους συμμάχους τους. Άλλοι είναι ελεύθεροι να περάσουν».
Πρόσφατα, η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση σε πακιστανικά και ινδικά πλοία. Επιπλέον, βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Κίνα για να επιτρέψει σε κινεζικά δεξαμενόπλοια να περνούν, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει το στενό και σε άλλα πλοία, εφόσον το φορτίο πληρώνεται σε γιουάν. Αυτό εξηγεί τη σταθερή –αν και πολύ περιορισμένη– ροή πλοίων με κινεζική σημαία που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
Πολύ περιορισμένη κίνηση – Σπάνιες εξαιρέσεις
Οι χρόνοι διέλευσης παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί. Η εταιρεία Windward αναφέρει μέσο όρο όχι περισσότερων από δύο πλοία ανά ημέρα. Την Τρίτη καταγράφηκε μια σπάνια περίπτωση: ιρανικό πετρελαιοφόρο φορτωμένο με βαρύ αργό για την Κίνα αναχώρησε από τον τερματικό σταθμό Kooh Mobarak (ανατολικά του στενού) χωρίς να περάσει καν από το Ορμούζ.
Συμπέρασμα
Το Στενό του Ορμούζ δεν έχει κλείσει πλήρως, αλλά λειτουργεί πλέον ως «φίλτρο» υπό τον πλήρη έλεγχο του Ιράν. Το Τεχεράνη επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε πλοία που δεν θεωρεί εχθρικά, ενώ συνεχίζει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω ιρανικών ή «φιλικών» πλοίων, συχνά σε σκοτεινή λειτουργία και με πληρωμές σε γιουάν. Η δραστική μείωση της διεθνούς ναυσιπλοΐας (από 100+ σε λιγότερα από 2 πλοία την ημέρα) επιβεβαιώνει ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το στενό ως ισχυρό γεωπολιτικό όπλο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας