Γεωπολιτικά

Γεώργιος Καμπάς στο pagenews.gr: Η Ελλάδα ενισχύει την αποτροπή και στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο

Γεώργιος Καμπάς στο pagenews.gr: Η Ελλάδα ενισχύει την αποτροπή και στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο

Πηγή Φωτογραφίας: Γεώργιος Καμπάς στο pagenews.gr: Η Ελλάδα ενισχύει την αποτροπή και στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο

Αποκλειστική συνέντευξη στο pagenews.gr του Γεώργιου Καμπά για την ασφάλεια, την αποτροπή και τις περιφερειακές προκλήσεις

Ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς, μίλησε στο podcast του pagenews.gr και στην εκπομπή της Σοφίας Χύτου για τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις.

Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Καμπάς τόνισε ότι το Ιράν έχει ηττηθεί στρατιωτικά, καθώς η αεράμυνα του έχει καταστραφεί και δεν μπορεί να απειλήσει τις επιχειρήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ. Παρά ταύτα, διατηρεί στρατηγικό πλεονέκτημα μέσω του ελέγχου των στενών του Ορμούζ και του Περσικού Κόλπου, επηρεάζοντας τη ροή ενέργειας διεθνώς.

Σχετικά με την πορεία του πολέμου Ιράν – Ισραήλ, ο κ. Καμπάς υπογράμμισε ότι το Ιράν συνεχίζει έναν πόλεμο φθοράς, εκτοξεύοντας πυραύλους καθημερινά, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ σκέφτονται χερσαίες επιχειρήσεις για να περιορίσουν την επιρροή του. Παράλληλα, όπως είπε, δεν αναμένεται η εμπλοκή άλλων μεγάλων δυνάμεων, καθώς Ρωσία και Κίνα έχουν περιορισμούς και στρατηγική φρόνηση να μην μπλέξουν σε νέο πόλεμο.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Καμπάς ανέφερε ότι στρατηγικά κερδίζει χρόνο η Ρωσία, καθώς έχει καταλάβει σημαντικό μέρος της χώρας και καταστρέψει υποδομές, ενώ η Ευρώπη αποσπάται από άλλες κρίσεις. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει στην Μόσχα οικονομική και στρατιωτική ανάσα, επιτρέποντάς της να ανασυγκροτηθεί.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Καμπάς εξήγησε ότι παρά τις στρατηγικές κινήσεις της, η χώρα υποβαθμίστηκε στην περιοχή λόγω των ενεργειών της Ελλάδας και της Κύπρου σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους. Παρά τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα και συμμετοχή στην άμυνα της περιοχής, ενισχύοντας τη στρατηγική της θέση.

Ο κ. Καμπάς επεσήμανε επίσης τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας: «Προσπαθούμε και είναι προς το συμφέρον μας να είμαστε πυλώνας σταθερότητας», ενώ αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα και τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και drones, τα οποία διασφαλίζουν αποτροπή και στρατηγική προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Παράλληλα, το 25% των εξοπλισμών προέρχεται από ελληνικές εταιρείες, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία.

Τέλος, ο κ. Καμπάς τόνισε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χώρα είναι τρομοκρατικές ενέργειες που μπορεί να επιχειρήσει το Ιράν μέσω της Χεμπολάχ και της Χαμάς, και πιθανές στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας μετά τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αφήσουμε τα κεκτημένα αυτής της περιόδου να χαθούν», υπογράμμισε.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments