Ισπανία: «Εκτός Αρμοδιοτήτων του ΝΑΤΟ η Ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ»
Πηγή Φωτογραφίας: MAEC/Ισπανία: «Εκτός Αρμοδιοτήτων του ΝΑΤΟ η Ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ»
Η Ισπανία ξεκαθαρίζει ότι η διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΝΑΤΟ και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε στη Γερουσία ότι η Συμμαχία δεν έχει ενημερωθεί ούτε έχει ερωτηθεί για τον συγκεκριμένο πόλεμο, τονίζοντας ότι η Μέση Ανατολή δεν ανήκει στη σφαίρα δράσης του ΝΑΤΟ.
«Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται σε αυτόν τον πόλεμο. Εμείς, οι σύμμαχοι, δεν έχουμε ενημερωθεί ούτε έχουμε ερωτηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλμπάρες, προσθέτοντας ότι «όχι μόνο εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει την ίδια θέση: το ΝΑΤΟ δεν θα συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο».
Σύγκρουση με την αμερικανική πίεση
Οι δηλώσεις της Μαδρίτης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την έντονη κριτική που ασκεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ευρωπαίους συμμάχους για την άρνησή τους να αναλάβουν δράση στα Στενά του Ορμούζ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το ΝΑΤΟ για παθητικότητα, ενώ τις τελευταίες ημέρες επανέφερε ακόμα και την απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ από τη διατλαντική συμμαχία.
Η Ισπανία έχει υιοθετήσει από την αρχή μια σαφώς επικριτική στάση απέναντι στην αμερικανική επέμβαση κατά του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τον προηγούμενο μήνα, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε μάλιστα στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της για αμερικανικά αεροσκάφη που σχετίζονταν με τις επιχειρήσεις στην περιοχή.
Παράλληλα όμως, η Ισπανία συνυπέγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κοινή δήλωση ηγετών, με την οποία δεσμεύεται να «συμβάλει στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ», δημιουργώντας μια εντύπωση διπλής γραμμής.
Ο ρόλος του γενικού γραμματέα Ρούτε και η απαίτηση ομοφωνίας
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους να συγκροτήσουν ειδική αποστολή για την προστασία της ναυσιπλοΐας στο στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα, το οποίο ελέγχεται στενά από το Ιράν. Ωστόσο, οποιαδήποτε τέτοια αποστολή απαιτεί ομοφωνία και των 32 κρατών-μελών, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο λόγω της σαφούς αντίθεσης της Ισπανίας και πιθανώς και άλλων χωρών.
Μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο Ρούτε δήλωσε ότι βρίσκεται «σε επαφή με τους συμμάχους» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες περιμένουν «συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δράση». Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως «πολύ ειλικρινής και ανοιχτή», αλλά δεν οδήγησε σε άμεση συμφωνία.
Διχασμός εντός του ΝΑΤΟ και εναλλακτικές πρωτοβουλίες
Η στάση της Ισπανίας δεν είναι μοναδική. Ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ομέρ Μπολάτ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι δεν έχουν υποχρέωση να συμμετάσχουν σε μια τέτοια επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά, ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γερμανικής συμμετοχής, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης διεθνούς εντολής από τον ΟΗΕ – εντολή που όμως μπλοκαρίστηκε από βέτο της Κίνας και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να συγκροτήσει έναν «συνασπισμό προθύμων» με τη συμμετοχή άνω των 40 χωρών, ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ την Πέμπτη, συζητώντας την ανάγκη για «ένα πρακτικό σχέδιο» ώστε να επανεκκινήσει άμεσα η ναυσιπλοΐα.
Οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης
Η σχεδόν πλήρης διακοπή της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, που συνεχίζεται παρά την εκεχειρία, έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Περίπου 2.000 πλοία και 20.000 ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο, ενώ οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί, εντείνοντας τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η γεωγραφία της περιοχής ευνοεί τις ασύμμετρες τακτικές του Ιράν, αυξάνοντας δραματικά τους κινδύνους για τα πληρώματα, τις ναυτιλιακές εταιρείες και τις ασφαλιστικές.
Ενώ ο Τραμπ πιέζει ασφυκτικά για ευρωπαϊκή στρατιωτική εμπλοκή, η Ισπανία και άλλοι σύμμαχοι επιμένουν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει εκτός του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η επόμενη περίοδος θα δείξει αν η Συμμαχία θα καταφέρει να βρει κοινή γραμμή ή αν η κρίση θα βαθύνει περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες εντάσεις εντός του ΝΑΤΟ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας