Ελλάδα

Επιστροφή εκδρομέων Πάσχα: Αυξημένη κίνηση σε Ελευσίνα, Θήβα και Μάλγαρα

Επιστροφή εκδρομέων Πάσχα: Αυξημένη κίνηση σε Ελευσίνα, Θήβα και Μάλγαρα
Μεγάλη επιστροφή προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ουρές στα διόδια, χαμηλές ταχύτητες στους βασικούς οδικούς άξονες και αυξημένη ετοιμότητα της Τροχαίας έως αργά το βράδυ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, με την κίνηση να παρουσιάζει σταδιακή αύξηση στους βασικούς εθνικούς οδικούς άξονες της χώρας. Η επιστροφή προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται με σύμμαχο τον καλό καιρό, γεγονός που διευκολύνει τις μετακινήσεις, χωρίς όμως να αποτρέπει τις καθυστερήσεις που καταγράφονται σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου.

Η εικόνα από νωρίς το πρωί έδειχνε πως το κύμα επιστροφής είχε ήδη ξεκινήσει δυναμικά, με τα πρώτα σημαντικά προβλήματα να εντοπίζονται στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου. Οι ουρές που σχηματίστηκαν στα διόδια του Ισθμού και της Ελευσίνας επιβεβαίωσαν ότι οι εκδρομείς επέλεγαν μαζικά να επιστρέψουν τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να επιβαρύνεται σταδιακά όσο περνούσαν οι ώρες.

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αθηνών – Κορίνθου

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η πίεση στο ρεύμα εισόδου προς την Αττική, εκεί όπου οι οδηγοί ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις και χαμηλές ταχύτητες από αρκετά νωρίς. Το σοβαρότερο πρόβλημα ξεκινούσε λίγο μετά το Κιάτο, με τα οχήματα να κινούνται αργά και κατά διαστήματα να ακινητοποιούνται έως και την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Αντίστοιχη εικόνα επικρατούσε και στη συνέχεια της διαδρομής, από την Κινέτα μέχρι και πριν από τη Νέα Πέραμο.

Η συμφόρηση αυτή αποτυπώνει το βάρος που δέχεται ο συγκεκριμένος οδικός άξονας σε κάθε μεγάλη εορταστική έξοδο και επιστροφή, καθώς αποτελεί τη βασική οδό επανόδου για χιλιάδες εκδρομείς που επιστρέφουν από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, προβλήματα καταγράφηκαν και στην Πατρών – Κορίνθου, κυρίως στο ύψος του Κιάτου, όπου η αυξημένη ροή οχημάτων δυσχέραινε την κυκλοφορία.

Καλύτερη αλλά όχι ιδανική η εικόνα στην Αθηνών – Λαμίας

Καλύτερη ήταν η κατάσταση στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσίαζαν οι καθυστερήσεις. Στο ρεύμα επιστροφής προς την πρωτεύουσα παρατηρήθηκαν προβλήματα κυρίως από το ύψος του Αυλώνα έως τη Μαλακάσα, ενώ μικρές ουρές σχηματίστηκαν και στα διόδια των Αφιδνών. Επιπλέον, δυσκολίες αναφέρθηκαν και στο ύψος της Υλίκης, σημείο στο οποίο συχνά επιβραδύνεται η κυκλοφορία σε περιόδους μαζικής μετακίνησης.

Παρότι η εικόνα στη συγκεκριμένη διαδρομή χαρακτηρίστηκε πιο διαχειρίσιμη σε σύγκριση με την Αθηνών – Κορίνθου, η σταδιακή αύξηση της ροής των οχημάτων επιβεβαίωνε ότι η πίεση αναμενόταν να ενταθεί σημαντικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Αυξημένη κινητικότητα και στα διόδια της Θήβας και των Μαλγάρων

Εκτός από την Αττική, αυξημένη κινητικότητα καταγράφηκε και σε άλλα κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου της χώρας. Στα διόδια της Θήβας, η διέλευση των οχημάτων γινόταν με χαμηλές ταχύτητες, γεγονός που αποτύπωνε τον αυξημένο όγκο επιστροφής προς την κεντρική Ελλάδα και την πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, στα διόδια των Μαλγάρων άρχισε να διαμορφώνεται σταδιακά ουρά στο ρεύμα επιστροφής προς τη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το μεσημέρι, η αναμονή έφτανε περίπου το ένα χιλιόμετρο, χωρίς ωστόσο να προκύπτει εικόνα γενικευμένης παράλυσης. Η επιστροφή των εκδρομέων προς τη συμπρωτεύουσα εξελισσόταν ομαλά, παρά τη σαφή αύξηση της κίνησης.

Σε επιφυλακή η Τροχαία για την ασφαλή επιστροφή

Η αυξημένη κυκλοφορία έχει θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις Υπηρεσίες Τροχαίας Αστυνόμευσης. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο αποσκοπούν τόσο στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας όσο και στην αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων, σε μια περίοδο όπου η κόπωση, η πυκνή κίνηση και η βιασύνη συχνά δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι έως τις 22:00 ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας για τα φορτηγά οχήματα μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στο ρεύμα εισόδου, μέτρο που εφαρμόζεται παραδοσιακά για να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η επιβάρυνση των δρόμων κατά την κορύφωση της επιστροφής.

Πάνω από 61.000 οχήματα στα δύο εθνικά δίκτυα μέσα σε ένα 24ωρο

Τα στοιχεία της Τροχαίας αποτυπώνουν με σαφήνεια το μέγεθος της μετακίνησης. Από τις 6 το πρωί της προηγούμενης ημέρας έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, συνολικά 61.414 οχήματα πέρασαν από τα δύο εθνικά δίκτυα προς την Αττική. Από αυτά, τα 32.948 κινήθηκαν μέσω της Αθηνών – Κορίνθου και τα 28.466 μέσω της Αθηνών – Λαμίας.

Η επιστροφή, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί. Από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ακόμη 7.665 οχήματα εισήλθαν στην Αττική μέσω της Αθηνών – Κορίνθου, ενώ 3.851 οχήματα επέστρεψαν από την Αθηνών – Λαμίας. Οι αριθμοί αυτοί ενισχύουν την εκτίμηση ότι όσο προχωρά η ημέρα η πίεση θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με την αποκλιμάκωση να αναμένεται αργά το βράδυ.

Η κορύφωση αναμένεται αργότερα – Νέο κύμα και την Τρίτη

Οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι η πραγματική κορύφωση της επιστροφής θα σημειωθεί κυρίως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όταν το μεγαλύτερο μέρος των εκδρομέων θα έχει μπει στο οδικό δίκτυο για την επιστροφή του. Παράλληλα, αναμένεται και νέο κύμα επιστροφής την Τρίτη, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 660.000 οδηγοί και επιβάτες θα κινηθούν συνολικά προς το Λεκανοπέδιο.

Η εκτίμηση αυτή δείχνει ότι η αυξημένη κίνηση δεν αποτελεί στιγμιαίο φαινόμενο λίγων ωρών, αλλά μια διαδικασία που θα εξελιχθεί σε δύο διαδοχικά κύματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους οδηγούς και συνεχής επιτήρηση από τις αρχές.

Ανεβαίνει η κίνηση και στα ΚΤΕΛ Κηφισού

Σταδιακή αύξηση παρατηρείται και στα ΚΤΕΛ Κηφισού, όπου η εικόνα μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται μικτή. Τα πρώτα λεωφορεία που επέστρεψαν προέρχονταν κυρίως από τη Μεσσηνία, ενώ η αναμενόμενη μαζική άφιξη περισσότερων δρομολογίων αναμένεται όσο περνούν οι ώρες.

Η κατάσταση στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων αποτελεί έναν ακόμη δείκτη του κύματος επιστροφής, καθώς πολλοί εκδρομείς επιλέγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες για τη μετακίνησή τους μετά τις πασχαλινές διακοπές.

Η επιστροφή εξελίσσεται χωρίς καιρικά προβλήματα, αλλά με έντονη κυκλοφοριακή πίεση

Το θετικό στοιχείο της φετινής επιστροφής είναι ότι πραγματοποιείται υπό καλές καιρικές συνθήκες, χωρίς προβλήματα κακοκαιρίας που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο μεγάλος όγκος των οχημάτων αρκεί από μόνος του για να δημιουργήσει πολύωρες καθυστερήσεις, χαμηλές ταχύτητες και έντονη κόπωση στους δρόμους.

Γι’ αυτό και οι αρχές απευθύνουν σαφή σύσταση προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και να αποφεύγουν τις επικίνδυνες προσπεράσεις ή την οδήγηση υπό πίεση. Η μεγάλη επιστροφή του Πάσχα είναι πάντα μια δύσκολη εξίσωση για το εθνικό οδικό δίκτυο και η ασφαλής ολοκλήρωσή της παραμένει ο βασικός στόχος.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο