Η ένταση στη μεθόριο Ισραήλ–Λιβάνου εισέρχεται σε νέα, πιο σύνθετη φάση, καθώς το Τελ Αβίβ εμφανίζεται να θέτει αυστηρούς όρους για μια πιθανή εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ, επιμένοντας στη διατήρηση ζώνης ασφαλείας βαθιά στον νότιο Λίβανο και στην επιχειρησιακή ελευθερία πλήγματος.
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα (μεταξύ αυτών και της Wall Street Journal), το ισραηλινό στρατιωτικό δόγμα για την επόμενη ημέρα της σύγκρουσης δεν περιορίζεται στην κατάπαυση του πυρός, αλλά περιλαμβάνει:
- Διατήρηση ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας σε κρίσιμες θέσεις στον νότιο Λίβανο
- Δημιουργία/διατήρηση “buffer zone” για αποτροπή επιθέσεων της Χεζμπολάχ
- Επιχειρησιακή ελευθερία πλήγματος κατά στόχων της οργάνωσης
- Επέκταση στρατηγικού ελέγχου προς ανατολικά, έως περιοχές κοντά στο Όρος Ερμών
Νετανιάχου: στρατηγική «βαθιάς ασφάλειας»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου φέρεται να έχει δώσει εντολή για διεύρυνση της ζώνης ασφαλείας, σε μια κίνηση που αναδιαμορφώνει το επιχειρησιακό αποτύπωμα του Ισραήλ στα βόρεια σύνορα.
Η στρατηγική αυτή ερμηνεύεται από αναλυτές ως προσπάθεια:
- να αποτραπεί επαναφορά της στρατιωτικής ισχύος της Hezbollah κοντά στα σύνορα
- να δημιουργηθεί μόνιμο “buffer” μετά τις συγκρούσεις του 2024
- να διατηρηθεί δυνατότητα προληπτικών πληγμάτων
Η βάση της εκεχειρίας και τα «ανοιχτά μέτωπα»
Οι όροι που συζητούνται παραπέμπουν στη συμφωνία εκεχειρίας του Νοεμβρίου 2024, η οποία –σύμφωνα με διεθνείς αναφορές– δεν εξάλειψε πλήρως τις συγκρούσεις, αλλά δημιούργησε ένα εύθραυστο πλαίσιο αποκλιμάκωσης.
Κατά την περίοδο εκείνη:
- το Ισραήλ διατήρησε ελεγχόμενη παρουσία σε στρατηγικούς λόφους
- καταγράφηκαν εκατοντάδες αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα
- ο λιβανέζικος στρατός επιχείρησε περιορισμένο αφοπλισμό της Χεζμπολάχ νότια του Λιτάνι
Η κατάσταση αυτή θεωρείται από διπλωματικές πηγές ως “ημι-εκεχειρία”, όχι πλήρης ειρήνη.
Λίβανος: «καμία απευθείας επικοινωνία» με Ισραήλ
Στο διπλωματικό επίπεδο, νέα ένταση προκαλεί η στάση της Βηρυτού.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Joseph Aoun δεν πρόκειται –σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους– να έχει άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, παρά τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για μεσολάβηση.
Η απόφαση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επίκειται επαφή κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών – κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.
ΗΠΑ και περιφερειακή διπλωματία
Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους αποκλιμάκωσης, με εμπλοκή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επαφές με Βηρυτό και Τελ Αβίβ.
Ωστόσο, η άρνηση άμεσης επικοινωνίας δείχνει ότι:
- η εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών παραμένει εξαιρετικά χαμηλή
- η Χεζμπολάχ συνεχίζει να αποτελεί τον κεντρικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα
- η περιοχή κινείται προς ένα μοντέλο “ελεγχόμενης έντασης” και όχι πλήρους ειρήνης
Γεωπολιτική ανάγνωση
Αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο ισραηλινό δόγμα συνδυάζει:
- στρατιωτική αποτροπή μεγάλης κλίμακας
- μόνιμη επιτήρηση ζωνών στον νότιο Λίβανο
- διατήρηση πίεσης στη Χεζμπολάχ
- αποφυγή πλήρους αποχώρησης από κρίσιμες θέσεις ασφαλείας
Αυτό, ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο ενός παγωμένου αλλά εύθραυστου μετώπου, με πιθανές αναζωπυρώσεις ανά πάσα στιγμή.
Η κατάσταση Ισραήλ–Λιβάνου δείχνει να μεταβαίνει από μια φάση πολέμου χαμηλής έντασης σε μια στρατηγική “ελεγχόμενης κατοχής ασφαλείας”, χωρίς σαφή ορίζοντα πλήρους ειρήνευσης.
Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι αν το μοντέλο αυτό μπορεί να σταθεροποιηθεί ή αν θα αποτελέσει το προοίμιο ενός νέου γύρου σύγκρουσης στη Βόρεια Μέση Ανατολή.
Πηγή: pagenews.gr
