Podcasts | Pagenews Politics #110
«Όχι στην τοξικότητα» λέει ο Λοβέρδος – Πυρά σε αντιπολίτευση και στήριξη θεσμικών αλλαγών
Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη στη Σοφία Χύτου τοποθετείται για Δικαιοσύνη, Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πολιτικό κλίμα, Μέση Ανατολή και ρουσφέτια, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη θεσμικής σταθερότητας και ταχύτητας στις διαδικασίες.
24.04.2026 | 21:28
Θεσμοί και πολιτική ένταση
Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός για το πολιτικό κλίμα, ζητώντας χαμηλότερους τόνους και θεσμική σοβαρότητα.«Πρέπει να τελειώσει η τοξικότητα στην πολιτική ζωή. Οι θεσμοί δεν αντέχουν αυτή την ένταση.»
Αναφερόμενος στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τις άρσεις ασυλίας, υπογράμμισε ότι η λειτουργία τους πρέπει να είναι καθαρή και γρήγορη:«Όταν ο βουλευτής ζητά να αρθεί η ασυλία του, δεν μπορείς να αρνηθείς. Είναι θεσμικά μονόδρομος.»
Ο πρώην υπουργός στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών και αποφυγής καθυστερήσεων.«Δεν πρέπει να σαλαμοποιούνται οι υποθέσεις. Η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ενιαία και χωρίς καθυστερήσεις.»
Παράλληλα, επέκρινε τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση γύρω από δικαστικές υποθέσεις, κάνοντας λόγο για έλλειψη θεσμικού μέτρου.
Με αιχμές προς την αντιπολίτευση, ο Λοβέρδος στάθηκε ιδιαίτερα στη ρητορική έντασης.«Όταν ακούω τη λέξη “προδότης” από πολιτικό, τον διαγράφω από το πολιτικό μου φάσμα.»
Τόνισε ότι τέτοιες εκφράσεις υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία και ρίχνουν το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου.
Στο διεθνές πεδίο, χαρακτήρισε τη Μέση Ανατολή ως κεντρικό σημείο παγκόσμιας κρίσης, αλλά και ενεργειακής σημασίας.«Η Μέση Ανατολή είναι η εστία της πλανητικής κρίσης και ταυτόχρονα ενεργειακό κέντρο του κόσμου.»
Εκτίμησε ότι η σύγκρουση κινείται προς αποκλιμάκωση, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ εμφανίζεται στρατηγικά ενισχυμένο.«Δεν βλέπω νικητή. Αν υπάρχει ένας ενισχυμένος, είναι το Ισραήλ.»
Υπερασπίστηκε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ, τονίζοντας τη σύνδεσή της με τις ΗΠΑ.«Η συνεργασία με το Ισραήλ ενισχύει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς.»
Ο Λοβέρδος αναφέρθηκε στο ζήτημα των ρουσφετιών, υποστηρίζοντας ότι το σύγχρονο κράτος περιορίζει τέτοιες πρακτικές.«Η ψηφιοποίηση του κράτους καθιστά το ρουσφέτι περιθωριακό.»Παράλληλα, σημείωσε ότι πολλές δημόσιες καταγγελίες είναι υπερβολικές ή υποκριτικές.
Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για θεσμική σταθερότητα και πολιτική ψυχραιμία:«Χρειάζεται λιγότερη ένταση και περισσότερη σοβαρότητα στους θεσμούς.»
Πηγή: pagenews.gr