Policy Briefs

Η ΕΕ προειδοποιεί για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση μετά τον πόλεμο Ιράν–ΗΠΑ–Ισραήλ

Η ΕΕ προειδοποιεί για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση μετά τον πόλεμο Ιράν–ΗΠΑ–Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Η ΕΕ προειδοποιεί για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση μετά τον πόλεμο Ιράν–ΗΠΑ–Ισραήλ

Η Ευρώπη ζητά μέγιστη αυτοσυγκράτηση, ενώ Κάλας, Merz και E3 προειδοποιούν για περιφερειακό πόλεμο, ενεργειακό σοκ και κατάρρευση σταθερότητας στη Μέση Ανατολή

Βρυξέλλες – Διπλωματικός συναγερμός για γενίκευση της κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι βασικοί ευρωπαϊκοί παίκτες εξωτερικής πολιτικής (Ε3: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) εκπέμπουν ισχυρό σήμα ανησυχίας μετά την κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν.

Σε κοινή ευρωπαϊκή τοποθέτηση, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε:

  • ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση
  • ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
  • διακοπή θαλάσσιων εμπορικών οδών
  • παγκόσμιο οικονομικό σοκ

Η ΕΕ τονίζει ότι παρακολουθεί την κατάσταση με «ύψιστη ανησυχία».

Η επίσημη θέση της ΕΕ: κυρώσεις αλλά και αποκλιμάκωση

Στην επίσημη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου για λογαριασμό της ΕΕ αναφέρεται ότι:«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει εκτεταμένες κυρώσεις κατά του Ιράν για καταστολή, πυρηνικό πρόγραμμα και αποσταθεροποιητικές ενέργειες»

και προστίθεται:«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την ασφάλεια και τα συμφέροντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κυρώσεων»

Παράλληλα, η ΕΕ ζητά:«μέγιστη αυτοσυγκράτηση, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προστασία των αμάχων»

E3: προειδοποίηση για «αναλογική στρατιωτική δράση»

Η κοινή δήλωση Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας υιοθετεί πιο σκληρή ρητορική, καταδικάζοντας τις ιρανικές επιθέσεις ως:«αδιάκριτες και δυσανάλογες πυραυλικές επιθέσεις κατά κρατών της περιοχής»

Οι τρεις χώρες δηλώνουν ότι:«θα λάβουμε μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας και των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αναλογικής αμυντικής δράσης»

Μερτς: «ο κόσμος έχει περάσει σε αβέβαιο μέλλον»

Ο Γερμανός καγκελάριος περιγράφει την κατάσταση ως ιστορικό σημείο καμπής, σημειώνοντας ότι:«το κατώφλι προς ένα αβέβαιο μέλλον έχει πλέον ξεπεραστεί»

και ότι η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα όπου:«οι κανόνες του διεθνούς δικαίου τηρούνται όλο και λιγότερο»

Ο Merz υποστηρίζει επίσης ότι:«το ιρανικό καθεστώς έχει διαρκώς αποσταθεροποιήσει την περιοχή και απειλεί το Ισραήλ και τη διεθνή ασφάλεια»

ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μεταπολεμικής πολιτικής μετάβασης στο Ιράν, τονίζοντας όμως ότι:«το μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο και οι εσωτερικές δυναμικές δύσκολα προβλέψιμες»

Μια Ευρώπη ανάμεσα σε διπλωματία και στρατηγική αδυναμία

Η ευρωπαϊκή στάση αποτυπώνει τρεις βασικές πραγματικότητες:

1. Στρατηγικός φόβος κλιμάκωσης

Η ΕΕ φοβάται ότι το Στενό του Ορμούζ μπορεί να γίνει σημείο παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

2. Περιορισμένη γεωπολιτική επιρροή

Παρά τις κυρώσεις και τη διπλωματία, η ΕΕ δεν διαθέτει στρατιωτικό εργαλείο επιβολής.

3. Εξάρτηση από ΗΠΑ–Ισραήλ

Οι κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία του πολέμου λαμβάνονται εκτός Ευρώπης.

Το «μετά» της κρίσης: ένα αβέβαιο γεωπολιτικό τοπίο

Η ευρωπαϊκή διπλωματία ήδη σχεδιάζει το λεγόμενο “day after” σενάριο, με στόχο:

  • νέο πλαίσιο ασφάλειας στη Μέση Ανατολή
  • περιορισμό πυρηνικού προγράμματος Ιράν
  • σταθεροποίηση εμπορικών οδών
  • πολιτική μετάβαση στην Τεχεράνη

Ωστόσο, ακόμη και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχονται ότι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης είναι απρόβλεπτο.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Το σχόλιο σας

Loading Comments