Podcasts | Pagenews Politics #116

Γιώργος Κρικρής στο pagenews.gr: Το κόμμα Τσίπρα, η κοινωνική πίεση και η διεκδίκηση της πρώτης θέσης

Το νέο κόμμα “ΕΛΑΣ” επιχειρεί να μετατρέψει την κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολιτική κυριαρχία

29.05.2026 | 23:10

Listen On:

Γιώργος Κρικρής στο pagenews.gr: Το κόμμα Τσίπρα, η κοινωνική πίεση και η διεκδίκηση της πρώτης θέσης

Το νέο κόμμα “ΕΛΑΣ” επιχειρεί να μετατρέψει την κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολιτική κυριαρχία

Σε ένα vidcast με καθαρό πολιτικό αποτύπωμα και υψηλή ένταση πολιτικής ανάλυσης, ο Γιώργος Κρικρής, στέλεχος του νέου πολιτικού εγχειρήματος του Αλέξη Τσίπρα, παρουσίασε στο pagenews.gr και τη δημοσιογράφο Σοφία Χύτου, το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρεί να συγκροτηθεί το κόμμα «ΕΛΑΣ», δίνοντας έμφαση στην κοινωνική πίεση, την ακρίβεια και τη ραγδαία μεταβολή του πολιτικού σκηνικού.

Η συνέντευξη κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες: από τη μία την εικόνα της κοινωνίας όπως τη λαμβάνει το νέο επιτελείο και από την άλλη τη φιλοδοξία του πολιτικού εγχειρήματος να τοποθετηθεί όχι απλώς ως εναλλακτική, αλλά ως δύναμη εξουσίας.

«Φτάνει πια» – το κοινωνικό μήνυμα που γίνεται πολιτικό σύνθημα

Ο κ. Γιώργος Κρικρής περιέγραψε ένα κλίμα έντονης κοινωνικής κόπωσης, μεταφέροντας ένα μήνυμα που, όπως είπε, συναντά διαρκώς στην επαφή του με τους πολίτες:«Οι πολίτες λένε δύο λέξεις: φτάνει πια»

Η φράση αυτή, όπως παρουσιάστηκε στο vidcast, δεν λειτουργεί απλώς ως περιγραφή δυσαρέσκειας αλλά ως πολιτικό σήμα μετάβασης, από την ανοχή στην απαίτηση αλλαγής.

Η ακρίβεια τοποθετείται στο επίκεντρο αυτής της μεταβολής, με τον Κρικρή να αναφέρεται σε ένα περιβάλλον όπου:

  • το κόστος βασικών αγαθών παραμένει υψηλό,
  • οι μισθοί δεν επαρκούν,
  • η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και πιο πιεστική για τα νοικοκυριά.

Ακρίβεια ως “δομική κρίση” και όχι συγκυρία

Σύμφωνα με την πολιτική ανάγνωση που παρουσίασε, η ακρίβεια δεν αποτελεί πλέον συγκυριακό φαινόμενο αλλά δομικό πρόβλημα της οικονομίας.

Ο ίδιος συνέδεσε την οικονομική πίεση με βαθύτερες κοινωνικές επιπτώσεις, όπως:

  • τη δυσκολία δημιουργίας οικογένειας,
  • την επιδείνωση του δημογραφικού,
  • και τη διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων.

Η αναφορά στα βρεφικά είδη και στο συνολικό κόστος ζωής εντάχθηκε σε μια ευρύτερη πολιτική επιχειρηματολογία περί “ασυμμετρίας” ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Σκάνδαλα και θεσμική κόπωση – το πολιτικό υπόβαθρο της κρίσης

Ο Κ. Κρικρής τοποθέτησε υποθέσεις όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι υποκλοπές σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θεσμικής φθοράς.

Η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση υποθέσεων διαφάνειας, όπως υποστήριξε, ενισχύει ένα κλίμα δυσπιστίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα και λειτουργεί ως καταλύτης για την αναζήτηση πολιτικής αλλαγής.

Το εγχείρημα “ΕΛΑΣ” – πολιτική επανατοποθέτηση με όρους κοινωνίας

Η παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα δεν περιορίστηκε σε οργανωτικά στοιχεία, αλλά εντάχθηκε σε μια στρατηγική αφήγηση ανασύνθεσης του πολιτικού χάρτη.

Ο κ. Κρικρής υπογράμμισε ότι το εγχείρημα αντλεί δυναμική από την κοινωνία και την περιφέρεια, επιχειρώντας να σπάσει το κέντρο των παραδοσιακών κομματικών δομών.

Στο νέο σχήμα, όπως ανέφερε, συμμετέχουν άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά και επαγγελματικά πεδία:

  • περιφέρεια και μικρές πόλεις,
  • αυτοδιοίκηση,
  • ιδιωτικός τομέας,
  • εστίαση και παραγωγικές δραστηριότητες,
  • εκπαίδευση και έρευνα,
  • νέοι επιστήμονες και φοιτητές.

Το στοιχείο που τονίστηκε είναι η “πολυκεντρικότητα” του εγχειρήματος.

«Δεν είναι κόμμα γραφείων» – η κοινωνία ως πολιτικός μηχανισμός

Με σαφή πολιτική στόχευση, ο Κ. Κρικρής περιέγραψε το νέο εγχείρημα ως κάτι διαφορετικό από τα παραδοσιακά κόμματα:«Θα δουλέψουμε με την κοινωνία, συμμετοχικά, για την κοινωνία»

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που αναπτύσσεται παρουσιάζεται ως βασικό εργαλείο πολιτικής συμμετοχής, όπου πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις και να συνδιαμορφώνουν θέσεις.

Το μοντέλο που περιγράφεται θυμίζει περισσότερο “ανοιχτή πολιτική διαδικασία” παρά κλασική κομματική δομή.

Δημοσκοπήσεις και πολιτικός στόχος – η ρητή διεκδίκηση της κορυφής

Το πιο πολιτικά φορτισμένο σημείο της συνέντευξης αφορά τον στρατηγικό στόχο:«Ο στόχος μας είναι να είμαστε η πρώτη δύναμη»

Η δήλωση αυτή τοποθετεί το εγχείρημα όχι σε ρόλο συμπληρωματικής αντιπολίτευσης, αλλά σε θέση άμεσης διεκδίκησης εξουσίας.

Πηγή: pagenews.gr