Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Το ΑΧΕΠΑ του 2026 δεν θυμίζει σε τίποτα το 2019 [vid,pics]

Άδωνις Γεωργιάδης: Το ΑΧΕΠΑ του 2026 δεν θυμίζει σε τίποτα το 2019 [vid,pics]

Πηγή Φωτογραφίας: [387461] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜOTION TEAM)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η σύγκρουση στην είσοδο, οι αριθμοί μέσα στο νοσοκομείο και το πολιτικό στοίχημα της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ

Αν υπάρχει ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια με τη μάχη για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτό είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Με συνεχείς επισκέψεις σε νοσοκομεία, αδιάκοπες περιοδείες σε όλη τη χώρα, καθημερινή δημόσια παρουσία και προσωπική εμπλοκή σε δεκάδες έργα υποδομών, προσλήψεις και μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Υγείας έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον δραστήρια κυβερνητικά στελέχη.

Από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη και από τα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία έως τις πιο απομακρυσμένες δομές υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει επιλέξει να δίνει μία διαρκή μάχη στο πεδίο, επιμένοντας ότι η αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να γίνεται εκεί όπου δοκιμάζεται καθημερινά: δίπλα στον ασθενή, μέσα στα επείγοντα, στα χειρουργεία και στις κλινικές.

Η επίσκεψή του στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης για τα εγκαίνια της νέας Οφθαλμολογικής Κλινικής δεν ήταν απλώς μία ακόμη στάση σε μια περιοδεία. Ήταν η παρουσίαση ενός συγκεκριμένου κυβερνητικού απολογισμού για το πώς ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μεταμορφώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια μέσω αυξημένης χρηματοδότησης, νέων προσλήψεων, σύγχρονων υποδομών και καλύτερων δεικτών εξυπηρέτησης των πολιτών.

Και γι’ αυτό, για την κυβέρνηση, το ΑΧΕΠΑ δεν αποτελεί απλώς ένα νοσοκομείο. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολιτικής που υλοποιεί ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην Υγεία, η πολιτική δεν κρίνεται στα τηλεοπτικά πάνελ.

Κρίνεται στα επείγοντα περιστατικά.

Κρίνεται στις λίστες αναμονής.

Κρίνεται στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Κρίνεται από το πόσο γρήγορα θα εξεταστεί ένας ασθενής, πόσο θα περιμένει για ένα χειρουργείο και πόσους γιατρούς και νοσηλευτές θα βρει μπροστά του όταν χρειαστεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Γι’ αυτό και η επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ είχε βαρύνουσα πολιτική σημασία.

Δεν ήταν απλώς τα εγκαίνια της νέας Οφθαλμολογικής Κλινικής.

Ήταν μία πραγματική δοκιμασία επί του πεδίου για το αφήγημα της κυβέρνησης ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλάζει.

Έξω από το νοσοκομείο τον περίμεναν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές.

Μέσα στο νοσοκομείο τον περίμεναν τα στοιχεία.

Και κάπου ανάμεσα σε αυτές τις δύο εικόνες αποτυπώθηκε ίσως καλύτερα από οπουδήποτε αλλού η σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ.

Η πρώτη εικόνα: οι διαμαρτυρίες στην είσοδο

Με την άφιξή του στο ΑΧΕΠΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε μπροστά σε συγκεντρωμένους εργαζόμενους που ζητούσαν να του μεταφέρουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.

Αντί να περάσει βιαστικά προς την εκδήλωση, πλησίασε ο ίδιος.

«Έλα, δώστε μου. Τι θέλετε να μου πείτε τώρα;»

ήταν η πρώτη του αντίδραση.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων ζήτησε μία σύντομη συνάντηση.

«Αυτό που ζητάμε είναι μία συνάντηση μαζί σας, για δέκα λεπτά, να σας εξηγήσουμε τα προβλήματα.»

Η απάντηση του υπουργού ήταν άμεση:

«Θα σας δούμε μετά.»

Μία μικρή φράση που είχε ωστόσο τη δική της πολιτική αξία.

Διότι σε μια εποχή έντονης πόλωσης, η εικόνα ενός υπουργού που δέχεται δημόσια συνάντηση με τους επικριτές του δεν είναι αμελητέα λεπτομέρεια.

Η συνάντηση που ακολούθησε

Αργότερα, μετά τα εγκαίνια και τις επισκέψεις στις κλινικές, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Εκεί καταγράφηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οι εργαζόμενοι περιέγραψαν ζητήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων.

Ο υπουργός από την πλευρά του επέλεξε να δώσει έμφαση στη συνολική εικόνα.

Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συζήτησης:

«Είχα μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση και με το ιατρικό προσωπικό και με το νοσηλευτικό προσωπικό και με το λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και με το σωματείο.»

Και συνέχισε:

«Κοινή παραδοχή όλων είναι ότι το νοσοκομείο έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο.»

Ήταν μία δήλωση με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Διότι επιχειρούσε να μεταφέρει τη συζήτηση από την καταγραφή των προβλημάτων στη μέτρηση των αποτελεσμάτων.

Οι αριθμοί που αλλάζουν την εικόνα

Το μεγαλύτερο όπλο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν ήταν αυτή τη φορά οι πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ήταν τα στοιχεία.

Στοιχεία που δείχνουν μία θεαματική μεταβολή σε σχέση με το 2019.

Προϋπολογισμός

2019:

45,9 εκατ. ευρώ

2025:

90,7 εκατ. ευρώ

Αύξηση: +97,6%

Πρακτικά πρόκειται για σχεδόν διπλασιασμό των πόρων του νοσοκομείου.

Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βγήκε από πανδημία, ενεργειακή κρίση και πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας για την Υγεία.

Περισσότεροι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

Σε σχέση με το 2019 υπηρετούν:

  • +31 ιατροί ΕΣΥ
  • +39 ειδικευόμενοι ιατροί
  • +8 πανεπιστημιακοί ιατροί
  • +60 νοσηλευτές
  • +61 εργαζόμενοι λοιπών ειδικοτήτων

Συνολικά, εκατοντάδες περισσότεροι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται σήμερα στο νοσοκομείο σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε:

«Μιλάμε για ένα νοσοκομείο που έχει τους περισσότερους ιατρούς και νοσηλευτές που είχε ποτέ στην ιστορία του και που τώρα προσλαμβάνονται και άλλοι.»

Οι προσλήψεις που έρχονται

Το υπουργείο δεν περιορίζεται στα σημερινά δεδομένα.

Στην τελευταία προκήρυξη του Μαΐου 2026 προβλέπονται:

19 νέες θέσεις γιατρών

ενώ παράλληλα προχωρούν διαδικασίες για:

262 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού

και

62 θέσεις λοιπού προσωπικού

μέσω των σχετικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Για την κυβέρνηση, αυτές οι προσλήψεις αποτελούν το επόμενο βήμα της μεταρρύθμισης.

Η μεγάλη μάχη των αναμονών

Εκεί όμως που κρίνονται όλα είναι στην εμπειρία του ασθενούς.

Και εδώ τα στοιχεία είναι ίσως ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Ο μέσος χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ μειώθηκε:

  • από 8 ώρες
  • στις 3 ώρες

Μείωση άνω του 60%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό:

«Έχουμε πολύ μικρότερες αναμονές για χειρουργείο, πολύ μικρότερες αναμονές στα ΤΕΠ, μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής χειρουργείων και καινούργιες τεχνικές.»

Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στις λίστες χειρουργείων.

«Προσπαθούμε τώρα. Είμαστε πάρα πολύ κοντά να μηδενίσουμε και τη λίστα. Να μηδενίσουμε τη λίστα μέχρι το τέλος του 2025. Σχεδόν μηδέν.»

Για χιλιάδες ασθενείς, αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη παράμετρος αξιολόγησης του ΕΣΥ.

Η νέα Οφθαλμολογική Κλινική

Τα εγκαίνια της νέας κλινικής συνοδεύτηκαν από ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς αυξήθηκαν:

  • από 12.000
  • σε 25.000 ετησίως

Πρόκειται για αύξηση άνω του 108%.

Ταυτόχρονα:

Η μέση αναμονή για χειρουργείο περιορίστηκε στις 18 ημέρες.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτή την εξέλιξη.

«Στην Οφθαλμολογική Κλινική που εγκαινιάσαμε σήμερα αυξήσαμε τους νοσηλευόμενους από τις 12.000 στις 25.000 ετησίως και η μέση αναμονή για χειρουργείο εκεί είναι πλέον 18 ημέρες.»

Το νέο πρόσωπο του ΑΧΕΠΑ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, μέσα στους επόμενους μήνες θα παραδοθούν και οι νέες εγκαταστάσεις των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Όπως ανέφερε:

«Σε δύο μήνες θα εγκαινιάσουμε και τα νέα ΤΕΠ.»

Παράλληλα προχωρά η αναβάθμιση εξοπλισμού και υποδομών.

«Σε λίγο θα έχουμε καινούργια ΤΕΠ, καινούργιο τεχνολογικό εξοπλισμό.»

Η παραδοχή που έχει σημασία

Ενδιαφέρον είχε ότι ο υπουργός δεν επιχείρησε να παρουσιάσει μία εξιδανικευμένη εικόνα.

Αντιθέτως αναγνώρισε ότι οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες.

«Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα.»

Και συμπλήρωσε:

«Τα τεράστια αυτά νοσοκομεία έχουν πάρα πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Τα κατέγραψα και θα τα κάνουμε με τον ίδιο ρυθμό όσο περισσότερα μπορούμε.»

Το πολιτικό διακύβευμα

Το ΑΧΕΠΑ δεν είναι απλώς ένα νοσοκομείο.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.

Είναι ένας δείκτης.

Ένα βαρόμετρο.

Ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Και γι’ αυτό η εικόνα του αποκτά ευρύτερη πολιτική σημασία.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ΕΣΥ ενισχύεται.

Οι επικριτές της επιμένουν ότι τα προβλήματα παραμένουν.

Η αλήθεια πιθανότατα βρίσκεται στην αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων.

Και τα δεδομένα δείχνουν ότι στο ΑΧΕΠΑ του 2026 υπάρχουν περισσότεροι πόροι, περισσότερο προσωπικό, νέες κλινικές, νέος εξοπλισμός και μικρότερες αναμονές σε σχέση με το 2019.

Γι’ αυτό και η τελευταία φράση του Άδωνι Γεωργιάδη ίσως αποτυπώνει καλύτερα από κάθε άλλη το αφήγημα της κυβέρνησης για την Υγεία:

«Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του νοσοκομείου και το προσωπικό του νοσοκομείου, που το έχει πάει τα τελευταία χρόνια από το καλό στο καλύτερο. Προς όφελος των ασθενών της Βορείου Ελλάδος.»

Εκεί βρίσκεται και η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όχι στο αν υπάρχουν ακόμη προβλήματα.

Αλλά στο αν το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σήμερα καλύτερο από ό,τι ήταν πριν από επτά χρόνια.

Στο ΑΧΕΠΑ, τουλάχιστον, οι αριθμοί δείχνουν ότι η απάντηση είναι καταφατική.

Πηγή: pagenews.gr

Σοφία Χύτου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Σοφία Χύτου
Διαπιστευμένη πολιτική συντάκτρια με εμπειρία σε ΜΜΕ, τηλεόραση,ραδιόφωνο, εφημερίδα και digital μέσα. Εξειδίκευση σε πολιτική ανάλυση και συντονισμό πολιτικού ρεπορτάζ. Σπουδές στη Κοινωνική Διοίκηση ΔΠΘ και στη Δημοσιογραφία, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην επικοινωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο