Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διατηρεί καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αξιολόγησης της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Η Αθήνα θέτει σαφείς όρους για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη σχετικά με τις εξελίξεις στις περιοχές όπου κατοικεί η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Όπως τόνισε, η Αλβανία οφείλει να επιδείξει πλήρη συμμόρφωση τόσο με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
«Δεν αρκούν οι νόμοι, απαιτούνται πράξεις»
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η απλή νομοθετική προσαρμογή της Αλβανίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα δεν είναι αρκετή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ρυθμιστική συμμόρφωση αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή των δεσμεύσεων στην πράξη.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον υπουργό, αναμένει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα που θα αποδεικνύουν ότι τα δικαιώματα της μειονότητας προστατεύονται ουσιαστικά και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, η Αθήνα παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση και αξιολογεί κάθε εξέλιξη που αφορά τις ελληνικές κοινότητες στη γειτονική χώρα.
Το περιουσιακό στο επίκεντρο των ελληνικών παρεμβάσεων
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής μειονότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι δεν αρκεί η καταγραφή ακινήτων ή η ψηφιακή τους καταχώριση στο Κτηματολόγιο.
Αντίθετα, απαιτείται η πλήρης και αδιαμφισβήτητη απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας, ώστε να διασφαλίζονται έμπρακτα τα δικαιώματα των πολιτών. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί βασικό τεστ αξιοπιστίας για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί στενά.
Η Ελλάδα διατηρεί καθοριστικό ρόλο στην ενταξιακή διαδικασία
Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά θεσμικά εργαλεία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαδικασίας διεύρυνσης. Όπως εξήγησε, για το κλείσιμο των ενταξιακών κεφαλαίων απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα να επηρεάζει καθοριστικά την πρόοδο της Αλβανίας.
Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πλευρά διατηρεί έναν ισχυρό μοχλό πίεσης, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι δεσμεύσεις των Τιράνων δεν θα παραμείνουν σε επίπεδο εξαγγελιών αλλά θα συνοδευτούν από απτές και ουσιαστικές ενέργειες.
Μήνυμα με αποδέκτη τα Τίρανα
Η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο. Το μήνυμα της Αθήνας είναι ξεκάθαρο: η ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας παραμένει εφικτή, ωστόσο η πρόοδος θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και την ουσιαστική επίλυση των εκκρεμοτήτων που αφορούν κυρίως το περιουσιακό ζήτημα. Η Ελλάδα δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα ώστε να διασφαλίσει ότι οι σχετικές δεσμεύσεις θα μετατραπούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Πηγή: pagenews.gr
-
➤ Έντι Ράμα: Έδωσε 4 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό για τη συναυλία του Κάνιε Γουέστ στα Τίρανα
-
➤ Ράμα στην DW: Στην Αλβανία δεν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη
-
➤ Αλβανία: Έρευνα για ξέπλυμα και ναρκωτικά στον πωλητή γης για το θέρετρο Κούσνερ
-
➤ Φουρέιρα: Μεγάλωσα με τον φόβο για την καταγωγή,αν έλεγα ότι ειμαι από Αλβανία δεν θα είχα ίδιες ευκαιρίες
-
➤ Αλβανία: Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» κατά του Ράμα και της επένδυσης Κούσνερ
-
➤ Politico: Ευρωβουλευτές ζητούν να «παγώσει» η Αλβανία το έργο που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ
