Ελλάδα

Συναγερμός για πυρκαγιές λόγω των ισχυρών ανέμων – Κατηγορία κινδύνου 4 σε Αττική, Πελοπόννησο και Εύβοια

Συναγερμός για πυρκαγιές λόγω των ισχυρών ανέμων – Κατηγορία κινδύνου 4 σε Αττική, Πελοπόννησο και Εύβοια

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Συναγερμός για πυρκαγιές λόγω των ισχυρών ανέμων – Κατηγορία κινδύνου 4 σε Αττική, Πελοπόννησο και Εύβοια

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η Πολιτική Προστασία έχει θέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους σε αυξημένη ετοιμότητα

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, με τους ισχυρούς ανέμους να ενισχύονται σε αρκετές περιοχές της χώρας, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για την Αττική, την Πελοπόννησο, καθώς και για περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου. Οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί» συναγερμό, όπως αποτυπώνεται στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία έχει ήδη ενημερώσει όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών.

Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα θέτει σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενισχύοντας τις εναέριες περιπολίες επιτήρησης, καθώς και τις περιπολίες πυροσβεστικών, αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Επιπλέον, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν.

Πρόληψη και ενημέρωση

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής επισκεπτών σε εθνικούς δρυμούς, δασικές εκτάσεις και άλλες ευπαθείς περιοχές.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Ειδικότερα, συνιστάται να μην πραγματοποιείται καύση ξερών χόρτων, κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, να αποφεύγεται η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, καθώς και η λειτουργία υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων, ενώ σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί πυρκαγιά, καλείται να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.  Πηγή: pagenews.gr

Ιωάννα Πυλούδη
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Ιωάννα Πυλούδη Δημοσιογράφος – Συντάκτρια Επικαιρότητας
Καλύπτει θέματα ελληνικής επικαιρότητας, lifestyle, αγοράς, επιστήμης, καινοτομίας και fine living. Διαθέτει διετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, με έμφαση στη σύνταξη ειδησεογραφικών και θεματικών άρθρων. Είναι απόφοιτη του University of East London, όπου ολοκλήρωσε σπουδές BSc (Hons) in Psychology (2022-2025), συνδυάζοντας την κατανόηση των κοινωνικών τάσεων και της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τη σύγχρονη δημοσιογραφική γραφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο